用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小學生考PTE, 通常考到什麼程度?
go

小學生考PTE, 通常考到什麼程度? [複製鏈接]

如題
   5    0    0    0

問得太籠統了吧。

我想問PTE有breakthrough的, 也有elememtary, intermediate等等。小學生通常到哪個程度呢?

回覆樓主

我當年係學校叫小六考breakthrough,我相信大部分都係同Cambridge 一樣小學考young learners,個別進度較快既可以考B1

米米爸爸 發表於 18-2-11 20:30
我想問PTE有breakthrough的, 也有elememtary, intermediate等等。小學生通常到哪個程度呢? ...
PTE General 既話 Level A1 到 Level 3都見過。Young Learners 既話就 Breakthrough 多啲。

其實都唔駛諗其他人通常考 Level 幾,最緊要係自己一個個 Level 咁考上去。

是不是指Cambridge PET?
P5-P6可考到Distinction(好似B1) 左右吧.

joeyxlma 發表於 18-2-21 15:34
是不是指Cambridge PET?
P5-P6可考到Distinction(好似B1) 左右吧.
不是。
樓主問的是 Pearson Test of English (PTE)。

升中其實什麼考試最有幫助?PET?PTE?還是toefl junior 呢?越來越迷惘了。

米米爸爸 發表於 18-2-23 14:06
升中其實什麼考試最有幫助?PET?PTE?還是toefl junior 呢?越來越迷惘了。

剛看了British Council的網頁,PET 程度P5-S2,FCE程度S3-S6。

Rachelmummy2008 發表於 18-2-23 23:56
剛看了British Council的網頁,PET 程度P5-S2,FCE程度S3-S5。
中學會看PTE或toefl junior嗎?因我仔準備緊PET, 但識人話toefl junior 好像中學會看多些。太多資訊,很難分資訊的準確性。

米米爸爸 發表於 18-2-24 00:58
中學會看PTE或toefl junior嗎?因我仔準備緊PET, 但識人話toefl junior 好像中學會看多些。太多資訊,很難分 ...

我暫時不是為考中學,只想知道孩子的英文程度。

之前有帖子回應PET等對考中學不是最重要的,呈分先至係。

如果不影响孩子的呈分試,選一個試去考也無防。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

如果不用預備個試,就不會影響呈分吧!我女上次miss左個考試,因為撞比賽!現在可能要等到六月先有得考,所以最好check吓考試時間!不過考乜試都不太幫到考中學,處理好校內試先!

Toefl Junior 啦!  考試費平又無野要預備,加上只是MC, 懶懶地小朋友最合適!

scyauchris 發表於 18-2-24 22:06

Toefl Junior 啦!  考試費平又無野要預備,加上只是MC, 懶懶地小朋 ...
要怎樣預備?用toefl的練習來預備toefl junior嗎?坊間好像找不到toefl junior的練習呀。

scyauchris 發表於 18-2-24 22:06

Toefl Junior 啦!  考試費平又無野要預備,加上只是MC, 懶懶地小朋 ...

多謝你的提議。

立即搜尋了Toefl的網頁,有一個comprehensive test for Toefl junior。

不知道香港有没有得考呢?

回覆 米米爸爸 的帖子

你去綱站打toefl junior,報名間機構有一份sample paper,考前做下等佢知個exam format.  如果平日小朋友有睇開英文故事書,其實不用prepare個exam.

香港當然有得考! Cambridge 考一次都要二千好貴,相對Toefl junior就平好多,不過toefl睇唔到小朋友寫作和speaking 能力!

scyauchris 發表於 18-2-25 13:02
回覆 米米爸爸 的帖子

你去綱站打toefl junior,報名間機構有一份sample paper,考前做下等佢知個exam for ...
謝謝你這資訊,很重要的資訊呀。

BREAKTHROUGH大約是中一程度.
‹ 上一主題|下一主題