用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 動搖中, 可以俾d 意見我嗎?
樓主: 喧嘩
go

動搖中, 可以俾d 意見我嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

亞女小學係一間愛心私小, 中學係一間b1傳統中學, 老師做又36, 唔做又36, 親自領教過, 學校大部分職員, 老師, 學生質數都好差, 試過小女被師姐昆佢買舊書, 其實學校有guildline, 價錢唔可以多過原價1半, 改板唔準賣等等, 點知師姐偷步賣書日前賣書, 亞女仲懶醒咁, 用左銀包所有錢買左幾本書, 返黎仲話好抵, 一本改左板, 一本只係原價7, 8折, 都算, 當佢蠢, 佢仲話諗住幫我慳先買舊書, 最離譜係有本普通話書入面有3本習作, 書係f2, 習作係f1, 但三本f1嘅習作logo用貼子遮住, 我打去訓導投訴存心欺騙, 訓導只怪我女冇檢查清楚, 咩學校, 賣貴都算, 欺詐行為都唔理? 成績緊要過德育?
最近叫學校寫獎項證明, 老師竟然話個個係咁我米好唔得閒, 叫我女影個獎牌米得囉, 攞證明俾學校玩左我足足三星期先攞到, 仲要俾人閙到一面屁, 仲有好多例子, 不能盡綠
我女宜家f3, 呢度嘅大學讀唔到架啦, 但叫做科科都仲合格

回覆樓主

唔好有一個必讀大學嘅迷思。做家長嘅責任係喺自己能力範圍內俾機會仔女,至於仔女自己點行,條路係佢嘅,未來係佢嘅,佢要自己承受後果。講真,我自己識嘅個案,失敗嘅多過成功,但,我能力範圍內,俾多個選擇佢,跟住就係佢自己行落去,之後成或敗就睇佢啦。呢d 唔係投資,唔會講回報。

回覆樓主:

中國同日本也考慮過讀大學

SIYip 發表於 18-2-11 14:43
唔好有一個必讀大學嘅迷思。做家長嘅責任係喺自己能力範圍內俾機會仔女,至於仔女自己點行,條路係佢嘅,未 ...

我冇諗過回報, 由細到大花嘅時間,精神, 金錢, 佢都已經還唔到, 我只係想佢識得珍惜, 唔好以為屋企好有米, 我只想鋪條好行d 嘅路俾佢, 我唔想錢同時間都洗左, 但對佢而冇任何好處

喧嘩 發表於 18-2-11 14:37
亞女小學係一間愛心私小, 中學係一間b1傳統中學, 老師做又36, 唔做又36, 親自領教過, 學校大部分職員, 老師 ...

B1中學,科科合格,如果佢唔係特別天資聰穎,就應該係努力過架啦!唔使太擔心嘅!

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 18-2-11 15:19
我冇諗過回報, 由細到大花嘅時間,精神, 金錢, 佢都已經還唔到, 我只係想佢識得珍惜, 唔好以為屋企好有米,  ...

一個15歲的青少年要自己一個隻身往外地留學, 生活, 起居習慣, 讀書, 沒有父母在身邊,所有事跟香港大大不同, 她要有決心才可以一一克服所有問題。可以要求女兒做1份proposal, 詳述她日後到英國會怎樣安排讀書生活, 如溫習時間表,成績要求, 對父母作出承諾等等。

喧嘩 發表於 18-2-11 15:19
我冇諗過回報, 由細到大花嘅時間,精神, 金錢, 佢都已經還唔到, 我只係想佢識得珍惜, 唔好以為屋企好有米,  ...

我指嘅回報係讀完之後成績嘅回報。
認同樓上jm 講,傳統band 1 科科合格佢應該已付出唔少。有時你見佢好似好hae, 可能係佢嘅防衛機能。

brother4 發表於 18-2-11 10:35
以上各家長講好好!先小朋友肯去成功機會率較大,另香港教得深及快去到英國多數名列前矛,如成績好可能有奬 ...

四阿哥好野!阿大讀邊間?

亮燈 發表於 18-2-11 16:06
四阿哥好野!阿大讀邊間?

英國讀那?是英國預科書院(窮養兒)约15萬元包住!

brother4 發表於 18-2-11 19:03
英國讀那?是英國預科書院(窮養兒)约15萬元包住!

未決定讀邊間,要等AL成績先知,你阿大係香港讀邊間大學?

回覆樓主:

成績不太好,原本冇間有offers,好彩幸運地收咗佢(八大之一)

亮燈 發表於 18-2-11 19:05
未決定讀邊間,要等AL成績先知,你阿大係香港讀邊間大學?

等你好消息!

brother4 發表於 18-2-11 19:18
成績不太好,原本冇間有offers,好彩幸運地收咗佢(八大之一)

咁都好呀!恭喜你呀!

brother4 發表於 18-2-11 20:20
等你好消息!

承你貴言

慳番d 錢養老好過

喧嘩 發表於 18-2-11 14:37
亞女小學係一間愛心私小, 中學係一間b1傳統中學, 老師做又36, 唔做又36, 親自領教過, 學校大部分職員, 老師 ...

令千金傳統B1中學科科合格,其實個底絕對唔錯。打算9月過去讀Y10,乜仲未報學校咩?既然現在既學校又唔多好,按照計畫照去,同女講留學機會唔系人人有,希望珍惜,4年後考間好大學,否則返香港讀。認同品德比成績重要,學校欺詐都當無野?

yuyueng 發表於 18-2-14 12:16
令千金傳統B1中學科科合格,其實個底絕對唔錯。打算9月過去讀Y10,乜仲未報學校咩?既然現在既學校又唔多好 ...

多謝意見, 其實亞女係乖嘅, 不過貪玩d , 心散d , 咁大個女仲肯俾我收電話。
佢已經考左三間學校, 不過仲等緊回覆

回覆樓主:

點解收起電話?以上原因考慮選郊外學校

我同你情況差唔多, 我女係y12,我覺得你早d俾佢過去英國。早少少適應佢會輕鬆同投入d。我女上堂又係唔主動,不過未至於瞓覺,其實我哋知道囡囡唔係讀唔倒書,但中二起由於某些原因,開始無心機讀書(父母已知悉原因),所以成績每況愈下。由於我們兩公婆都同你一樣打份牛工,又冇津貼,所以一直冇打算俾佢出國讀書,但剛好上年有一筆意外之財(只夠兩年英國學費)。到中五見家長後,決定送囡囡到英國升學,她亦很願意。講真,我哋都係博一鋪,其實筆錢我兩老可以用嚟養老,因我兩個年紀都唔係細,希望佢識諗,生生性性。我哋有同佢講,若兩年後讀完a-level,成績唔理想的話囡囡都要佢返香港。
‹ 上一主題|下一主題