用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生的學習態度
go

資優生的學習態度 [複製鏈接]

常常聽說資優生的學習態度不佳。

這樣在幼稚園階段是否已經出現?又如何改善呢?
   1    0    0    0

pure_carol 發表於 18-2-10 23:15

IB curriculum 有一個評核學生的範疇名為ATL (attributes to learning), 當中會以self management, collaboration & reflection 三方面去評定學生的表現。

有些學生成績優異+ATL優異、有成績優異+ATL不足、有成績普通+ATL優異、有成績普通+ATL不足。

資優學生需要接受教導,學習態度也是一種。家長不要只著眼他是否努力和有沒有動力學習;這可能會令他更只顧自己、忽略他人。

學習態度還包括與同學合作,如何聽取别人意見、接受各人差異;最後是反省,即思考自己份功課的強弱和怎樣可作改善等。

幼稚園小朋友,學習路漫長;寓學習於遊戲未嘗不可。

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優兒對於佢有興趣嘅事物,係最好嘅學生,學得快,有反應,老師好有成功感!

但响苦悶嘅課堂當中,佢地要做"好學生",的確有d難度
恐龍家

我反而覺得應該先解決學習態度問題。小朋友是否資優生,是那方面既資優生,其實言之尚早,判斷既誤差率相當高;但係態度得唔得,可以好早發現,並且可以相當準確地判斷。

不喜歡抄寫

小曳人 發表於 18-2-12 18:08
資優兒對於佢有興趣嘅事物,係最好嘅學生,學得快,有反應,老師好有成功感!

但响苦悶嘅課堂當中,佢地要 ...
This is very true.

回覆 pure_carol 的帖子

佢地喜歡的事情或科目,佢地係好投入去做和好認真,認真到你會有些驚!我自己試過叫佢放棄,或者事但做左交了就算,不用要求太高,不過佢會發脾氣鬧返我!  其實佢地學習態度好好,可惜往往唔係在學校學業方面!

資優與學習態度係兩樣獨立的事,資唔資優都會有唔同學習態度。我覺得分別在於要改變資優生的想法可能要有較強的理據同誘因。

BBKDWLAM 發表於 18-3-20 10:42
資優與學習態度係兩樣獨立的事,資唔資優都會有唔同學習態度。我覺得分別在於要改變資優生的想法可能要有較 ...
資優同學習態度其實唔係兩樣獨立既事,資優其實係一個moderating factor,佢會令學習態度差既學生更差,所以我哋成日聽到啲資優生學習態度差既個案。如果學習態度差到做成困擾,就真係需要處理。

態度受成長的種種環境因素影響,是可變的。資優係天生的,是不變的。資優定義好闊,其實資優生好多,個個天賦亦唔同,人腦同人的性格本身就複雜。我覺得資優會有學習態度問題的講法係誇大咗,呢個世界有N樣嘢會影響學習態度,父母的學習態度或屋企部遊戲機可能已有更大影響力。
我睇法係太多有學習問題的人要標榜自己係資優,其實背後有更多無學習問題的資優生。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

請問學習問題的定義是什麼?  定係指學習態度?  

scyauchris 發表於 18-3-20 19:01
回覆 BBKDWLAM 的帖子

請問學習問題的定義是什麼?  定係指學習態度?
唔好意思,最後果句只係語病,想寫“學習態度有問題”。

BBKDWLAM 發表於 18-3-20 18:14
態度受成長的種種環境因素影響,是可變的。資優係天生的,是不變的。資優定義好闊,其實資優生好多,個個天 ...
講得啱,我唔太贊成去做測試。其實自己小朋友有幾多料,家長同班主任一定最清楚,如果唔係太曳,無必要去做測試。反而態度有問題就一定要處理,否則影響一生。

BBKDWLAM 發表於 18-3-21 00:23
唔好意思,最後果句只係語病,想寫“學習態度有問題”。
“學習態度有問題”越早處理越好。

回覆樓主

那學習態度有問题应该點處理呢?

‹ 上一主題|下一主題