用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,學校用全级名次先後去簡科? ...
go

中四選科,學校用全级名次先後去簡科?  

點解唔用科名次去簡該科先呢?
請教吓!

minmin 發表於 18-2-10 21:28
點解唔用科名次去簡先呢?
請教吓!

反向思維下,若體育成績第一,唔通就一定要選體育科?

王家爸爸    發表於 18-12-31 12:01

RiboMM 發表於 18-2-10 22:10
反向思維下,若體育成績第一,唔通就一定要選體育科?

不是。
我意思如科學成績好,
但因级名次低,俾人簡哂讀科學,
自己就無得讀囉。

minmin 發表於 18-2-10 22:16
不是。
我意思如科學成績好,
但因级名次低,俾人簡哂讀科學,

係,所以攪到好多中四轉校,因為揀唔到心水,好似係fb睇到有個讀聖言,phy同geog都級前5,所以諗住呢兩科,點知因為名次排中間,最終俾咗中史,va,ict俾佢,佢當堂想喊,屋企人又冇人幫佢攪轉校,原來呢間中四大把人轉校
所以d前人都講中三一定搏盡,否則科揀你

^曾小姐^ 發表於 18-2-10 22:37

係,所以攪到好多中四轉校,因為揀唔到心水,好似係fb睇到有 ...

就是不明點解學校有喱D政策?
有咩好處?

我的理解:
1) 初中課程唔算深,冇特殊原因,學校認為,只要學生專心肯讀,文理能力唔應該相差太遠,一般都應該讀得到,但點解有學生成績咁差呢?學習態度是關鍵;

2)高中深咗,呢個時侯,學生的文理能力可能開始出現差別,但唔緊要,中4選科可以理中有文,文中有理,偏理科或偏文科都唔會完全冇得補救。

中三選科時,學生及家長真係要非常了了解自己(指學生),初中讀得好唔等於高中都讀得好。

中三有十幾科要讀,如果一個學生科科平均唔錯,佢既平均分點都會高過某d科目好高分,但又有d科目好唔掂既學生,以現時DSE入U既標準計,學校會比較睇好各科平平穩穩既學生,俾佢地揀科先。

正常。依家 DSE 要求「通才」而非「專才」。科科成績平穩的話,讀咩課都可以平穩,唔會大起大落/被主科拖累。比如,同學 A 中文唔合格,理科 90 分,同學 B 科科一樣 80。同學 B DSE 入大學嘅機會率一定高過同學 A,同學 A 中文容易唔合格而冇得讀大學。

不過有 d 學校見你有一兩科考得好好,都會盡量安排你讀果一兩科。否則的話,老師都係叫你去外國讀書。鬼叫自己唔係通才。

同埋有一個麻煩點,科名次到底即係邊個揀先?同學 C 理科名次排 10,中文英文排 40,同學 D 所有科目排 11-20。咁應該 C 定 D 揀先?

2jkidsfather    發表於 18-2-13 09:13

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 00:39
正常。依家 DSE 要求「通才」而非「專才」。科科成績平穩的話,讀咩課都可以平穩,唔會大起大落/被主科拖 ...

我假設是,簡phy ,就由phy既级名次1,2,3,開始簡,原此類推。

其實係咪大部份既學校都係以级名次去簡科先呢?

回覆 minmin 的帖子

咁假設 Phy 得 10 個位,Phy 排頭 10 都揀左 Phy,但係佢地其他成績唔太好,排 11 個同學,其他科目名次都係排頭 10 名內,總成績係級一,而佢又想讀 Phy,咁樣咪對呢位同學好唔公平?

2jkidsfather    發表於 18-2-13 09:14

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 00:39
正常。依家 DSE 要求「通才」而非「專才」。科科成績平穩的話,讀咩課都可以平穩,唔會大起大落/被主科拖 ...

小妹妹,同通才、專才無關,以前會考高考年代已經是這樣安排!

2jkidsfather    發表於 18-2-13 09:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

呢點我引用人地作家專欄

minmin 發表於 18-2-11 09:13

我假設是,簡phy ,就由phy既级名次1,2,3,開始簡,原此類 ...

你這樣安排,會令學生只讀喜歡及較好成績科目,而忽略其他科目的重要性。但學習,特別在初中階段要全面些!

到大學就算主修物理,都不會全是物理,還有數學,語文,通識及其他副修。

我仔中三前都有偏學,我向他解釋,你唔鐘意某些科目,你特別考得差,你整體排名低,你的選擇機會低,最後,你最不想讀那些科目要硬食三年。我教他不是特別喜歡的科目,不是要高分,而是減少低分,不要被拖落去。

如果他用一年時間捱過去,就未來三年讀自己鐘意的科目。

他自己選擇,他明白有得簡先至係老闆,跟遊戲規則玩一舖。

我知道學校編班,選科都有資源上的限制,不患寡而患不均,以中三整體成績,是較能表現學生當時的能力,我覺得較合理及易於安排!

學校的套餐式選科,會考慮埋選科上課時間會否相撞,到時其他家長又會嘈點解會改時間表就佢嘅子女。幾十年前已經是這樣執行,跟通才,專才無關!

這種安排是學校資源行先,跟著是學生個人整體能力,然後酌情!

補充一點,初中物理跟高中物理是有分別的,難度是不一樣!物理跟數學是有相輔相承的,他的數學成績如何呢?

Ktfk    發表於 18-7-9 23:08
2jkidsfather    發表於 18-2-13 09:15

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 10:53
回覆 ANChan59 的帖子

呢點我引用人地作家專欄

獨立思考!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-11 10:56
你這樣安排,會令學生只讀喜歡及較好成績科目,而忽略其他科目的重要性。但學習,特別在初中階段要全面些 ...

佢级名次是頭3分1内,
數學级名次都係差不多。
我唔係挑戰學校,
只係想了解下D制度!

minmin 發表於 18-2-11 11:07
佢级名次是頭3分1内,
數學级名次都係差不多。
我唔係挑戰學校,

我都是跟你分析其他角度作参考,我又不觉得你挑战学校,所以我有伏笔“酌情处理”!

我不知贵校水准,但选到理科机会应该不低,努力些,不用担心!

ANChan59 發表於 18-2-11 11:15
我都是跟你分析其他角度作参考,我又不觉得你挑战学校,所以我有伏笔“酌情处理”!

我不知贵校水准,但 ...

謝謝

minmin 發表於 18-2-11 09:13

我假設是,簡phy ,就由phy既级名次1,2,3,開始簡,原此類 ...
我明白你想法,樓上 ANchan99 講得啱,學校選科都會以資源行先,再到學生能力。不過以我所知有學校(相信極少),選科時會按該科學生成績放大比重,(eg. 揀 Phy 咁學生phy 成績會乘大1.5. ),但都係果句,學生以整體成绩去選,成績好就㨂先,所以家長在升中選校時已經要留意。

minmin 發表於 18-2-11 11:07
佢级名次是頭3分1内,
數學级名次都係差不多。
我唔係挑戰學校,

同學校傾下不等如挑戰學校

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 09:57
回覆 minmin 的帖子

咁假設 Phy 得 10 個位,Phy 排頭 10 都揀左 Phy,但係佢地其他成績唔太好,排 11 個 ...
如果唔係人人想讀就派到的情況底下,有人落空就一定會有人覺得不公平
如果根據科名次派科,級一但phy一般而派唔到,覺得唔公平

如果根據級名次派科,phy級一但級名次一般而派唔到,一樣是不公平

有些學校除了睇級排名,個別科目也有cut off score的,例如今年Physics的cut off score是60分,就算你是級一,但Physics 低過 60分F4也無得選呢科,我覺得都合理的。