用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,學校用全级名次先後去簡科? ...
樓主: minmin
go

中四選科,學校用全级名次先後去簡科?  

chocolatebean 發表於 18-8-24 17:08
學校之前已做統計
受歡迎的 E.G. CHEM/ECON...開2班, 迎合同學需要...因此100%派位不出奇, 也辦到
...

請問點解 Chem 同 Econ 比較多人揀? 易取好成績 / 報大學有利?謝謝

aeiou_drm 發表於 18-12-25 23:44
請問點解 Chem 同 Econ 比較多人揀? 易取好成績 / 報大學有利?謝謝
我理解 chem通常百搭比較大路,亦容易取得高分,至於econ 非常容易合格,所以呢兩科普遍多人揀。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-26 00:27
我理解 chem通常百搭比較大路,亦容易取得高分,至於econ 非常容易合格,所以呢兩科普遍多人揀。 ...

我仔學校 Chem 開3班,都多人揀。

aeiou_drm 發表於 18-12-26 20:38
我仔學校 Chem 開3班,都多人揀。
你仔仔怕 chem 攪唔掂,否則開3班揀chem 都好。

回覆樓主:

每年都有人質疑用全科成績揀科這個方法.... 我絕對唔同意一刀切用全科成績…… 簡直資源錯配, 現在的大學都已經知衰, 好多之前4+2已經改用Best Six, 再加比重。这兩年 甚至有些不達3322要求, 如果想讀那一科高分, 也考慮會收, 這亦反映大學之前用舊方法有資源錯配收錯學生的可能

回覆樓主:

理科成績好 絕對有可能被文科或中文拉低, 因用全科成績而不能讀理科的話,简直 埋沒 學生的潛質, 資源錯配……

bobo98    發表於 18-12-30 12:44
bobo98    發表於 18-12-30 12:44

aeiou_drm 發表於 18-12-25 23:44
從實用既角度睇,如果想讀醫 Chem 係必選既。如果想有啲基本商業知道 Econ 都係必揀既,連基本供求問題都唔識,係現代社會好蝕底。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 10:18
若只計算選修科成績當然不可行,但以整體成績計對學生而言亦非最有利,因整體成績高並不代表同學所選修嘅心 ...

如果呀女揀唔到心儀科,我決定同佢轉校架
:-D :-?

csbaik 發表於 19-2-9 20:24

中三時成績未如理想,中四未能獲派心儀科目要轉校嘅大有人在,唯有叫女女中三比心機啦。 Good Luck !

王家爸爸 發表於 18-12-31 12:05
從實用既角度睇,如果想讀醫 Chem 係必選既。如果想有啲基本商業知道 Econ 都係必揀既,連基本供求問題都唔 ...

王家爸爸,想修Bio,Chem,Econ,請問可以大學選什麼科?唔該!

JJDBB 發表於 19-2-12 22:47

王家爸爸,想修Bio,Chem,Econ,請問可以大學選什麼科?唔該!
幾乎所有科都得,連醫、藥劑都得。

王家爸爸 發表於 19-2-13 14:55

都有人TAKE ECON BIO ,
最后入HKU LAW

我個仔想修讀,chem, bio, 中史,想問中史除教書,還有甚麼出路?

蘑菇 發表於 19-2-13 17:10
我個仔想修讀,chem, bio, 中史,想問中史除教書,還有甚麼出路?
讀中史,如果讀得好,文字功夫好,做律師一定有優勢。

HKU engin 唔得,因為指定要修 phy.

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你!

蘑菇 發表於 19-2-13 17:10

如讀eng lit, history, chem/bio又可有什麼出路?謝謝大家

csbaik 發表於 19-2-9 20:24

......

evayanyan 發表於 19-2-14 09:36
如讀eng lit, history, chem/bio又可有什麼出路?謝謝大家

有人take 紧依個組合但讀到drop eng lit
Eng lit 寫essay 寫到
注意子女 隨筆寫作 係咪靈感好同快手