用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,學校用全级名次先後去簡科? ...
樓主: minmin
go

中四選科,學校用全级名次先後去簡科?   [複製鏈接]

回覆 mother904 的帖子

所以就係無論如何也是不公平,唯有跟遊戲規矩玩,鬼叫自己唔係樣樣精通。

scooper 發表於 18-2-11 16:17
有些學校除了睇級排名,個別科目也有cut off score的,例如今年Physics的cut off score是60分,就算你是級 ...

又合理喎。

scooper 發表於 18-2-11 16:17
有些學校除了睇級排名,個別科目也有cut off score的,例如今年Physics的cut off score是60分,就算你是級 ...

我女學校都係咁,但要果科有7成先揀得,仲要全級老師一齊開會逐個學生去評估,通常係geog econ大多人入唔到,反而phy chem bio有揀都入到,因為每科開2班其餘開一班,總之有開班而有人揀都開得成,1個讀都開班,所以升中選校時揀科呢樣都係我選校條件之一

minmin 發表於 18-2-10 21:28

點解唔用科名次去簡該科先呢?

1)若是以科成績去排選科次序,但有些科是在中三沒有讀的,用什麼去排次序?
2)中三的學科太多,即是學得不太深入,只用該科的成績,未必反映到該學生將來的成績。
3)若只用選收科成績,變相不重視主科,若中三的中英數底子不好,中四便更難糾正了。
4)用全級成績去作為選科的先後次序,是最公平的。

2jkidsfather    發表於 18-2-13 09:11
October.    發表於 18-2-12 08:24

kls12 發表於 18-2-12 01:27
1)若是以科成績去排選科次序,但有些科是在中三沒有讀的,用什麼去排次序?
2)中三的學科太多,即是學得 ...

你第一點可能不是主流科目,例如外語及應用學習吧?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-12 10:12

BASF 及旅款一般也不出現在中三課程。

kls12 發表於 18-2-12 01:27
2)中三的學科太多,即是學得 ...

同意嘅。學校會較看重中英數,所以計平均分時中英數嘅分會倍大。

我女學校ranking除咗計平均分重會加埋全科合格優先,所以底線係差極都唔好肥佬。

ANChan59 發表於 18-2-11 10:27
小妹妹,同通才、專才無關,以前會考高考年代已經是這樣安排!
佢真係小妹妹? 如果係全職大學生咁多時間上嚟EK

elbar 發表於 18-2-12 10:40
佢真係小妹妹? 如果係全職大學生咁多時間上嚟EK

你啱。

我客气啫,如果真係英國读书,有时差㗎吗?真係唔驶上堂咩!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingChiBaBa 發表於 18-2-12 10:21
BASF 及旅款一般也不出現在中三課程。

对,旅款是应用学习?

ANChan59 發表於 18-2-12 10:45
对,旅款是应用学习?

不是,旅款也是甲類學科,17年有近4千考生應考。

ANChan59 發表於 18-2-12 10:12

小女間中學,中三是沒有 Econ & BAFS, 但Econ在中四 是很熱門的科目,所以沒可能用科成績吧

LingChiBaBa 發表於 18-2-12 10:49
不是,旅款也是甲類學科,17年有近4千考生應考。

明白了。

kls12 發表於 18-2-12 10:53
小女間中學,中三是沒有 Econ & BAFS, 但Econ在中四 是很熱門的科目,所以沒可能用科成績吧
...

多谢指教,今天又学会新的事,因为我背,阿仔选择有兴趣科目,入到就好,正正是 Economic 。

minmin 發表於 18-2-10 21:28

點解唔用科名次去簡該科先呢?

簡單啲咁想,大學入學吾係只睇你好果科而收你。

lm251099 發表於 18-2-12 17:51
簡單啲咁想,大學入學吾係只睇你好果科而收你。

喱個當然明白的.
只係諗梗..有興趣嗰科而無得讀..好似唔係咁好!

minmin 發表於 18-2-12 18:31
喱個當然明白的.
只係諗梗..有興趣嗰科而無得讀..好似唔係咁好!

有限嘅資源,怎可能滿足晒所有同學呢?唯有自己努力啲去爭取囉,分配嘅方法就一早公開了,人人平等,無話吾公平。達標而吾俾你就叫不公。

lm251099 發表於 18-2-12 20:40
有限嘅資源,怎可能滿足晒所有同學呢?唯有自己努力啲去爭取囉,分配嘅方法就一早公開了,人人平等,無話 ...

唔係話佢哋不公平,
唔了解當中原因啫。
我話唔係噉好,意思只是針對,
有興趣而又讀唔到!

回覆 ANChan59 的帖子

要上黎,實抽到時間上黎。正如呢度唔少人都係打工仔但係照樣上到黎。成績冇影響就得。
不過我上課鐘數係少。依家等緊我大學二度表決 Lecturers 罷唔罷工,我同學讀 Warwick 話數學部門罷工,唔會補課。

回覆 minmin 的帖子

有興趣不一定成績好嘛,但係有能力就唔需要理有冇興趣。我好多同學都係對科目冇興趣但係讀得上就當然讀,DSE 同 JUPAS 都係分數遊戲,d Personal Statement 講到自己幾有興趣熱誠都冇用。
‹ 上一主題|下一主題