用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
樓主: bblovepigpig
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?  

flyda 發表於 18-2-22 18:43
又唔係好嚴重嘅,不過囝仔轉咗校之後近視小咗。

其實小學生眼球視力未完全發育,經常對住iPad確實冇咩益處,真的唔明何解咁早就要小學生用電子教學!

Wmacy89 發表於 18-2-22 20:00
其實小學生眼球視力未完全發育,經常對住iPad確實冇咩益處,真的唔明何解咁早就要小學生用電子教學! ...
嘗試過改變學校政策,改變唔到,就唯有轉。

回覆 flyda 的帖子

今年仍係, 但最後又幾多人入DBS真的不知道, 要等放旁先知

回覆 b3410 的帖子

估SJC

b3410    發表於 18-2-26 23:14

bblovepigpig 發表於 18-2-10 01:13
假若不用考慮學費和地點,大家會點揀?
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多 ...

U call pm to us fr details
:-D :-?

回覆樓主:

SJPS. 起碼大機會入它的中學

Forgetmenot999 發表於 18-2-15 22:13
你唔好請教我啦!你請教hkpapa啦!我靜係知一定有人入到直資名津,最開心當然係入到dbs,SJC,入唔到去咗長 ...
"寶血會上智⋯⋯(都係次一等band 1)"B1A都叫次一等, 難怪而家讀書咁大壓力

littlemaopig 發表於 18-2-26 17:29
"寶血會上智⋯⋯(都係次一等band 1)"B1A都叫次一等, 難怪而家讀書咁大壓力
...

如果吓吓用SPCC既成績去比, 全港99.9%學校都一定係次一等

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlemaopig 發表於 18-2-26 17:29
...
EK好多神人家長誕下神童. 全香港除咗嗰幾間學校, 其它嗰D真係睇唔上眼架

ok3 發表於 18-2-26 17:48
EK好多神人家長誕下神童. 全香港除咗嗰幾間學校, 其它嗰D真係睇唔上眼架
...
誕下神童同迫到做神童又是兩回事

kkhon 發表於 18-2-27 00:05
誕下神童同迫到做神童又是兩回事
係咪神童, 或者邊類神童我就唔知, 但相信一定係 "神長"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SJPS. 起碼大機會入它的中學