用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
樓主: bblovepigpig
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-2-11 14:28
共72人(等於兩班人數)
謝謝!st.jo 是否應該升中學位少過喇沙?

bblovepigpig 發表於 18-2-10 01:13
假若不用考慮學費和地點,大家會點揀?
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多 ...

樓主是否已手持 SFA offer,再想抽 SJPS?  SJPS 不是易抽的。SFA 好谷,有朋友仔仔係資優都覺辛苦,最後插班TSL。如樓主覺得SJPS 好 hea學術麻麻,就真不了解 SJPS了!SJPS /SJC 只是個名都拋 SFA 幾條街!

Isaacmommy 發表於 18-2-13 20:20
樓主是否已手持 SFA offer,再想抽 SJPS?  SJPS 不是易抽的。SFA 好谷,有朋友仔仔係資優都覺辛苦,最後插 ...

冇九條街掛,SFA冇人識你吾加入討論啦

SFA好多校長識, 許多家長喜歡, 只是擔心孩子有無能力讀到, 每年由SFA插入名津很多, 絕無拋幾條街

識人住九龍,sjps收無去,入了sfa,好谷,但只升了一間二線英中,讀得都麻麻。唔知佢有無後悔。

mokimui 發表於 18-2-14 08:51

SJPS 舒服好多,SFA 係長期作戰。SFA 比 SJPS 程度高小小因為教快。兩間都要求操行要好。

回覆樓主:

大家好,小兒是 SFA 畢業,現就讀 SJC。不打算討論 SFA 或 SJPS 那一間小學較好 (兩間都是好小學),純粹以升中策略角度看,以 SFA 男生來說,SJC 是 B1A 學校其中一個較佳選擇,因為每年差不多有十幾個 SFA 男生可以入讀 SJC。SJPS 男生不用説,SJC 是他們的頭號目標,有多達 60% 可升上 SJC 。顯然易見,如果一早已選定 SJC 為升中目標,只論入讀人數,SJPS 實為首選。

如果小兒當年有幸,可以有機會入讀 SJPS ,相信我也會選擇 SJPS 多過 SFA,因為小五小六時呈分試的壓力很大,情緒起落跌宕起伏也很大,相信入讀一條龍小學,會減輕小朋友心理壓力。

Felix223    發表於 18-2-21 17:11
IYY    發表於 18-2-21 12:23
sadsam    發表於 18-2-15 09:50

Cloudoom 發表於 18-2-15 00:22
大家好,小兒是 SFA 畢業,現就讀 SJC。不打算討論 SFA 或 SJPS 那一間小學較好 (兩間都是好小學),純粹以 ...

謝謝您的經驗分享,我和先生相討後已有了答案,確實是有中學作後盾會無咁大壓力,還是想小孩快樂地渡過小學生涯,多謝大家的意見

IYY    發表於 18-2-21 12:23

Cloudoom 發表於 18-2-15 00:22
大家好,小兒是 SFA 畢業,現就讀 SJC。不打算討論 SFA 或 SJPS 那一間小學較好 (兩間都是好小學),純粹以 ...

我係小六SFA家長,若只論升讀SJC為最終結果,策略上完全同意!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我以一位有直屬中學嘅津小家長身份嚟講,如果仲响SFA,或多或少都叫阿仔俾心機考好個呈分試 (除非已決定讀DB,手上有校長推薦信,or 已有方法轉去DB)
而e+嘅我,可以家長日同老師輕鬆地講:係呀,成績唔係太緊要,最緊要係佢响學校無出事

小一前作決定,最難嘅係唔知孩子去到咩level,幾年後係學校揀自己,定自己揀學校,我都要經過一年,先知阿仔係去到邊個level..
恐龍家

回覆 Cloudoom 的帖子

你說得很中肯,很有用的經驗分享,感謝。

mokimui 發表於 18-2-14 08:51

入唔到名津或其他出名直資都唔少,插唔到名校神校就只有游下游下去睇呈分試

Forgetmenot999 發表於 18-2-15 21:36
入唔到名津或其他出名直資都唔少,插唔到名校神校就只有游下游下去睇呈分試
...

咁請教你,知唔知SFA畢業生入唔到名津、多直的比率,近年大慨多少?

yuenkw 發表於 18-2-15 21:55
咁請教你,知唔知SFA畢業生入唔到名津、多直的比率,近年大慨多少?

你唔好請教我啦!你請教hkpapa啦!我靜係知一定有人入到直資名津,最開心當然係入到dbs,SJC,入唔到去咗長天、唐乃勤、寶血會上智⋯⋯(都係次一等band 1),或其他band 2,如果有SJPS唔入,咁六年死谷難谷,最終去咗次等band 1或band 2中學就真係好唔抵啦!

Forgetmenot999 發表於 18-2-15 21:36
...

甘SFA每年派位都公開透明,派邊間都一目了然,又吾覺得派得不差wor,我不是想神化SFA,但有d人為捧自己愛校而踏低人地學校吾係甘好

mokimui 發表於 18-2-15 22:14
甘SFA每年派位都公開透明,派邊間都一目了然,又吾覺得派得不差wor,我不是想神化SFA,但有d人為捧自己愛校 ...

甘SFA每年派位都公開透明,派邊間都一目了然,又吾覺得派得差wor,我不是想神化SFA,但有d人為捧自己愛校而踏低人地學校吾係甘好

Forgetmenot999 發表於 18-2-15 22:13
你唔好請教我啦!你請教hkpapa啦!我靜係知一定有人入到直資名津,最開心當然係入到dbs,SJC,入唔到去咗長 ...

你真係叻,<上智係次一等的 band 1 學校>,呢d說話我真係唔敢講!

回覆樓主

每人心中名校定義唔同,有些人覺得B1就係名校,有些人覺得B1A先叫名校,最緊要睇完學校公布的升中結果,自己滿意就得

yuenkw 發表於 18-2-15 22:19
你真係叻,,呢d說話我真係唔敢講!

上智都次一等

其實我都講唔出口
‹ 上一主題|下一主題