用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
樓主: bblovepigpig
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?   [複製鏈接]

實在太多人神化了 sfa,識很多人在此校就讀,勁的當然有,但後悔當初放棄一條龍而入讀 sfa 的亦大有人在。就算能插入神津的亦不是個個名列前茅,眼見幾個只是中游份子。何況在 sfa 辛苦 6 年,係咪一定入得到同 sjc  level 嘅學校先,有得揀梗係讀一條龍神津,一定比 sfa 輕鬆,學術也不會比 sfa 差

我有個好玩嘅假設,假設妳叩門階段時嘗試寄封信連portfolio 俾SJPS 校長請求叩門面試機會,睇下有無機會叩得入或者有得in,咁妳可能會知邊個機會比較珍貴。

bblovepigpig 發表於 18-2-10 01:13
假若不用考慮學費和地點,大家會點揀?
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多 ...

st joe啦!入sfa 最終目標都係sjc 為何不早D入小學部呢?雖然sfa 近年有16-18人入sjc 但係佢地P4-6要考好好成績最少50名之內先有機入sjc

oldfashion 發表於 18-2-10 18:15
實在太多人神化了 sfa,識很多人在此校就讀,勁的當然有,但後悔當初放棄一條龍而入讀 sfa 的亦大有人在。 ...

咁又不一定,今年sjc s1 top 24 學生當中最少有3位sfa 學生

HM168 發表於 18-2-10 23:40
咁又不一定,今年sjc s1 top 24 學生當中最少有3位sfa 學生

1/8又唔算好多啫........

lambeanmama 發表於 18-2-10 08:03
如果你自行入SJCPS 仍走來問SFA定SJC, 我覺得你似「曬」多過想問。如果你只是手執SFA而大抽獎填左乙一SJCPS ...

非常有同感!呢個神邏輯實在太難理解!其實我可以直接移民澳洲,不過,我覺得要先鍛練吓自己既意志、生活技能、賺錢能力先去澳洲生活!所以我會先移民瓦魯阿圖,待有足夠能力逆景自強時再移民澳洲,那麼日後順逆環境也能輕鬆面對!

Soundervolt 發表於 18-2-10 23:51
1/8又唔算好多啫........

唔係話多,實質有幾位就唔知,都係聽回來的消息,咁要sfa 用家確實。
只可以知班同學有實力由此可見近年多人入sjc 的原因。
另今年入 LSC 好似比以住多(8回來)又要等用家確實

回覆 HM168 的帖子

絕對認同 sfa 有好多叻學生,但而家好似講到 sfa 出品必屬佳品咁我就有所保留

回覆 bblovepigpig 的帖子

St Joe成績好資源好,SFA只是收學術型學生, 教早教深,唔代表學校教得好,而且私校直資中資源唔算豐富
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

oldfashion 發表於 18-2-11 02:04
回覆 HM168 的帖子

絕對認同 sfa 有好多叻學生,但而家好似講到 sfa 出品必屬佳品咁我就有所保留 ...

咁一定,無一間學校出來的一定必屬街品。
每間學校都有不同課程,只要覺得適合小朋友就可以。

回覆樓主:

淨係慳番嗰几千蚊学費已夠哂 offset 那所謂「官津唔夠資源」嘅concern (emoji)(emoji)

何况成個"羅馬"只要努力少少直行就到,已經唔駛六年猛博命在公海決戰一番,你應該可以省回不少心力。

再諗埋'惠及子孫'呢個考慮,都唔駛 vs 一大餐,諗下暑假去邊度旅行好過喇

HM168 發表於 18-2-11 01:05

唔係話多,實質有幾位就唔知,都係聽回來的消息,咁要sfa 用 ...

我地有幫2017年LSC入學學生登記,SFA應該總共有4位學生入讀LSC。從外入讀LSC冇乜邊間學校係大戶。

Soundervolt 發表於 18-2-11 10:35
我地有幫2017年LSC入學學生登記,SFA應該總共有4位學生入讀LSC。從外入讀LSC冇乜邊間學校係大戶。
...

我講的是今年P6那批估計多過上年(2017)

HM168 發表於 18-2-11 10:39
我講的是今年P6那批估計多過上年(2017)

如果您可以估到出年SFA入讀LSC人數,就真係要受我一拜。

Soundervolt 發表於 18-2-11 10:47
如果您可以估到出年SFA入讀LSC人數,就真係要受我一拜。

我D8掛消息來,如果估到首先估6合彩先

如果計升中APS亮麗D

HM168 發表於 18-2-11 01:05

唔係話多,實質有幾位就唔知,都係聽回來的消息,咁要sfa 用 ...
Prob w 官津派位是唔知抽定自行人,sjc 每年有一定數量就明顯advantage

dolphin.wedding 發表於 18-2-11 10:08
淨係慳番嗰几千蚊学費已夠哂 offset 那所謂「官津唔夠資源」嘅concern (emoji)(emoji)

何况成個"羅馬"只 ...
又唔係一定咁計,見過分享sfa 插入神校後不習慣,但可能只是個別例子

SFA 係教深考深,國語教中文,中文教數學但有英文卷,三測三考,其他科目全部英文教。學生家長比較忙,但課外活動也不少。小朋友冇時間百厭同 hea.每年約八九成去 band 1 學校。

SJPS 教平均考平均,粵語教中文,除咗 GS 其他全部英文教。學生家長冇咁忙,課外活動同 SFA 差不多。小朋友有時間 hea 同百厭。八班轉五班後學生升中壓力小了,每年約100人上 SJC。

是乎你心儀中學是哪間,小朋友是否適合和你想小朋友的童年時光怎樣。

Soundervolt 發表於 18-2-11 10:35
...
大致收咗幾多外來同學?

b3410 發表於 18-2-11 14:22
大致收咗幾多外來同學?

共72人(等於兩班人數)
‹ 上一主題|下一主題