用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
樓主: bblovepigpig
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?   [複製鏈接]

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 18:18
地區名校校友真係好勁
黃山怡:糖兄妹成員,歌手
歐陽妙芝:香港著名模特兒,1997年度香港小 ...

其實你咩意思?曲?

回覆 momama 的帖子

SJPS 都唔係直升哂 SJC 嘅,唔計自行收嘅學生直屬關係只有 99 個位。Band 1 生先一定直升,Band 2 都有機會上唔到。所以三次呈分試都要努力。
SFA 就出名男生派位好。以我所見級六七十左右嘅男生都會去到很理想的 band 1 top 學校。而且有的學校像 DBS 會單慿四五年级成績而暫取學生,變相有啲學生唔駛谷哂所有呈分試。

flyda 發表於 18-2-17 23:14
回覆 momama 的帖子

SJPS 都唔係直升哂 SJC 嘅,唔計自行收嘅學生直屬關係只有 99 個位。Band 1 生先一定 ...

做到SFA嗰7%先上到dbs,難度超高喎!我諗無返咁上下資優水平都好有難度,不過如果喺SJPS連嗰99個直屬位都爭唔到,留喺SFA就更加無運行

mokimui 發表於 18-2-17 20:14
其實你咩意思?曲?

其實小朋友身懷異能、家長目高於頂都無問題,但為人家長口出狂言,話人地間學校係次等就有點那個。
希望佢小朋友把口唔似佢,否則入到強校都前途似……

CMFun 發表於 18-2-17 23:31
其實小朋友身懷異能、家長目高於頂都無問題,但為人家長口出狂言,話人地間學校係次等就有點那個。
希望佢 ...

放長相眼看看人地的公主王子日後點!其實入到三大,好多地區band 1都得,上智入大學率不會差,就算比你入到DGS也未到你10優啦,咪又入同一學府做同學

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 23:24
做到SFA嗰7%先上到dbs,難度超高喎!我諗無返咁上下資優水平都好有難度,不過如果喺SJPS連嗰99個直屬位都 ...

個人有 d SFA上年升中的內部數據,上年升讀DBS的10個男生與資優無關,請你唔好亂up廿四!

mokimui 發表於 18-2-17 23:38
放長相眼看看人地的公主王子日後點!其實入到三大,好多地區band 1都得,上智入大學率不會差,就算比你入 ...

或者人地唔係同一學府做同學,眼界不可能放得更遠嗎?

yuenkw 發表於 18-2-17 23:48
個人有 d SFA上年升中的內部數據,上年升讀DBS的10個男生與資優無關,請你唔好亂up廿四!
...

你又嚟啦!睇d唔睇d! 我話無返咁上下資優水平都好有難度!有難度又唔代表唔係資優就唔得嘅!我又幾時有話上年十個都全部係係資優呢!能夠做到DBS收嗰十個即使唔係資優,學校成績係點大家都心中有數啦!

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 23:49
或者人地唔係同一學府做同學,眼界不可能放得更遠嗎?

公主王子又未做天王巨星,入左神校?DSE10A? 名人? 何必踏低人地學府呢!大家都可有成功之路,說話可否大方大量點,大家都開心

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 23:59

你又嚟啦!睇d唔睇d! 我話無返咁上下資優水平都好有 ...

明白!其實按說話的邏輯,你講嘅野,當你無講過就可以了。
亂up廿四絕對係閣下的fair comment.

mokimui 發表於 18-2-18 00:04
公主王子又未做天王巨星,入左神校?DSE10A? 名人? 何必踏低人地學府呢!大家都可有成功之路,說話可否大 ...

絶無淺踏其他學府之意,人各有志,即使讀完上智亦可眼界放得更遠去見識外面世界對嗎?

Forgetmenot999 發表於 18-2-18 00:13
絶無淺踏其他學府之意,人各有志,即使讀完上智亦可眼界放得更遠去見識外面世界對嗎?
...

你仔女絶對可以讀你的心儀名校,也可放眼看世界,但係吾係你甘說話囉!你好似纯真到殺左人以為人暈左姐甘

yuenkw 發表於 18-2-18 00:12

明白!其實按說話的邏輯,你講嘅野,當你無講過就可以了。

「屈人絕對係閣下的fair comment」

mokimui 發表於 18-2-18 00:20
你仔女絶對可以讀你的心儀名校,也可放眼看世界,但係吾係你甘說話囉!你好似纯真到殺左人以為人暈左姐甘
...

各人都有自己嘅觀點與角度睇事物,你鐘意點講就點講啦!晩安!

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 23:24
做到SFA嗰7%先上到dbs,難度超高喎!我諗無返咁上下資優水平都好有難度,不過如果喺SJPS連嗰99個直屬位都 ...

做到SFA嗰7%先上到dbs,難度超高喎!

請教,嗰7% 係邊 7個 % 呢?怎樣計法呢?

lhingw 發表於 18-2-18 00:33
做到SFA嗰7%先上到dbs,難度超高喎!

請教,嗰7% 係邊 7個 % 呢?怎樣計法呢?

我計來計去都係10.x%,唔知佢點解可以計到7%?

係咪 7% 我就唔係好清楚,但係 DBS 嘅副校長就去 SFA 講過級廿十或以上嘅學生佢哋都好想收。

Forgetmenot999 發表於 18-2-15 22:13
你唔好請教我啦!你請教hkpapa啦!我靜係知一定有人入到直資名津,最開心當然係入到dbs,SJC,入唔到去咗長 ...

唐乃勤係Band 1???
麻煩查清楚先舉例

近年有不少學校家長都話DBS校長好想收佢地級20內既學生,不過最後能有雙位數字學生入到DBS既,最後又係得個三間小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-21 14:08
近年有不少學校家長都話DBS校長好想收佢地級20內既學生,不過最後能有雙位數字學生入到DBS既,最後又係得個 ...

三間???其中一間計唔計埋佢地小學?

1) 佢地附屬小學 2)APS  3) ???

‹ 上一主題|下一主題