用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
樓主: bblovepigpig
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?   [複製鏈接]

Wmacy89 發表於 18-2-21 16:41
體藝只是其中一個原因,邊有可能十幾廿人也有特異功能,唔通APS 係特異功能訓練場?所以成績如果唔得相信DB ...

曾經有一年收咗APS 整隊排球隊

monodad 發表於 18-2-21 22:47
曾經有一年收咗APS 整隊排球隊
我知道,但一隊排球隊頂籠6個人啫,冇記錯那年收左2x人,莫非連後備都收曬

作為過來人,我㨂SJPS,而事實上每年嘅插班生不外乎來自APS,SFA甚至YW都有,來自其他學校嘅特異功能組別都有,而插班生都各自喺佢地嘅範疇(emoji)有出色嘅表現,所以亦對SJC作出咗多方面貢獻。假如深信子女係高人一等,6年都可以保持頭10優勢,咁讀邊間都冇咩所謂。反之如果讀咗間教快又考深嘅學校,一旦發覺不合適嘅話又要搵出路就會好影響整個家庭,呢點要注意。最後,我個人唔明白大家都係英小,升B1率就當差不多,點解我每個月要俾4千蚊學校去讀?莫非體藝,校舍或者教法有好大分別?

....

Wmacy89 發表於 18-2-21 16:57
絶對沒有神化,入到DBS沒什麼大不了,我估應該而家好多人也唔恨入去了!
利申:我係恨個仔可以入嘅!
...

DBS 係好好既學校, 點解你估應該而家好多人也唔恨入去了 ??  有什麼原因嗎??

IYY 發表於 18-2-22 11:30
DBS 係好好既學校, 點解你估應該而家好多人也唔恨入去了 ??  有什麼原因嗎??
...
因為好多人覺得佢地嘅DSE成績不及其他學校,所以我估好多人唔恨入啫!不過在我心裏依然覺得呢間係一等一的好學校

somoon 發表於 18-2-22 09:48
我無keep record. 只看了今年。如果dps 保證10個名額又幾好,男仔可以考慮入讀。
...

咁等我話你知:

升中年度

SFA入DBS人數

2009/2011

2010/2012

2011/2013

2012/2014

2013/2015

2014/2016

2015/2017

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Wmacy89 的帖子

事實上DBS 是一間一等一的好學校, 吸引了無數精英投考。鄭校長 (我個人好like 佢) 亦係實事求事的人。他做校長後, 明顯比以前看重成績, 收生標準對成績要求也提升了, 相信 DBS 的成績會愈來愈好。

「很想收級頭廿名」是我前年聽 DBS 副校長到 SFA 來講的。如此話會另人不快情見諒。如果話聽過好多家長咁講証明 DBS 真係有咁講過。這亦符合他們最近想加重學術比重在收生方面的要求。

利申:我囝仔響 SFA 一直係級頭幾名,縱使聽 DBS 咁講好吸引,但我仍幫囝仔轉校了,因不想他近視加深。

flyda 發表於 18-2-22 14:05
「很想收級頭廿名」是我前年聽 DBS 副校長到 SFA 來講的。如此話會另人不快情見諒。如果話聽過好多家長咁講 ...
是因為sfa要用ipad令近視加深?去到要轉校咁嚴重?

「很想收級頭廿名」是我前年聽 DBS 副校長到 SFA 來講的。如此話會另人不快情見諒。如果話聽過好多家長咁講 ...
事實上, SFA既學生要入DBS, 唔需要係級20以內

近年聽到有好幾間小學既家長都話DBS有關人任曾向該校透露DBS想收該小學級20名內既學生......

似乎呢一句已變咗係DBS對各小學既客套說話了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DBS 的副校/收生主任確實有講過!不過從 marketing 的角度,對間間學校都咁講都唔奇!

yuenkw 發表於 18-2-22 15:47

DBS 的副校/收生主任確實有講過!不過從 marketing 的角度, ...

DBS收生睇好多因素,唔止睇級名次!

如果唔介意,可否透露去咗邊間?

yuenkw 發表於 18-2-22 15:47

DBS 的副校/收生主任確實有講過!不過從 marketing 的角度, ...

其實對SFA 講這句說話有幾奇呢?學術咁堅
SFA過去少入DBS 相信係學生選擇去SJC多於DBS, 並非不夠好人材
我反而唔信DBS對間間學校都咁講,駛唔駛呀?

....

回覆 猴子爸 的帖子

我見 SFA 多數都係入津校,好少入直資。

Wmacy89 發表於 18-2-22 14:17
是因為sfa要用ipad令近視加深?去到要轉校咁嚴重?
又唔係好嚴重嘅,不過囝仔轉咗校之後近視小咗。

somoon 發表於 18-2-22 18:13
thanks.
the trend is up!
how about aps, if you have data available. thanks!
上兩校網站有曬資料

hkpapa852 發表於 18-2-22 15:43
事實上, SFA既學生要入DBS, 唔需要係級20以內

近年聽到有好幾間小學既家長都話DBS有關人任曾向該校透露DBS ...
其實我聽完都係半信半疑,因為之前 DBS 收生我地都好清楚。只有睇下佢跟著幾年係咪真係咁收法。
唔知 DBS 仲同邊間小學講過?可否分享一下?
‹ 上一主題|下一主題