用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs 英華
樓主: 黃凱珊
go

培僑vs 英華   [複製鏈接]

fany 發表於 18-2-19 09:37
絕對認同,可惜太遲

何解?

lkwkenneth 發表於 18-2-18 17:48
政治上應該都客觀。
如果唔想小朋友信主,咪選非基督教學校囉,天主教學校都好open既。
...
客觀? 你睇睇個前主教先啦!

ok3 發表於 18-2-19 21:33
客觀? 你睇睇個前主教先啦!

主教點又如何? 佢又唔係管學校,佢講d 咩,下面d 學校都無理佢,都影響唔到學校,關咩事,唔好咩都上曬線。
何況依家都退埋啦。

lkwkenneth 發表於 18-2-19 21:43
主教點又如何? 佢又唔係管學校,佢講d 咩,下面d 學校都無理佢,都影響唔到學校,關咩事,唔好咩都上曬線 ...

唔知頭唔知路, 就話人地學校有背景, 政治唔中立,  先夠上曬線再講主教對教會學校/教友冇影響力? 咁就真係應該一早要退位讓賢了!

ok3 發表於 18-2-19 23:24
唔知頭唔知路, 就話人地學校有背景, 政治唔中立,  先夠上曬線再講主教對教會學校/教友冇影響力? 咁 ...

笑死人,如果主教有權力,當年聖保祿轉鬼到DSS咩。知唔知當年香港天主教就轉DSS發生咩爭論?

lkwkenneth 發表於 18-2-19 23:39
笑死人,如果主教有權力,當年聖保祿轉鬼到DSS咩。知唔知當年香港天主教就轉DSS發生咩爭論?
...
影響力同權力都未識分

黃凱珊 發表於 18-2-9 23:27
請問邊間入u 率較高?

我小朋友當年也是放棄KTS 選培僑,對我們而言,是絕對正確的選擇。同學們大部分都是有其他offer但最後選了培僑。

另有家長朋友大仔原本是讀英華(成績及運動都叻的),細女考入了培僑,一年後安排大仔插入了培僑。當時大家也很奇怪,那位家長就說體驗過後真心很喜歡培僑的課程及教學模式,所以決定連大仔都轉過來。

如何選擇真的是在乎家長想要什麼?

lkwkenneth 發表於 18-2-19 10:18
何解?

一言難盡,選錯學校,恨錯難返

回覆樓主

進取型,初小就受谷嘅揀YW;相反想慢慢抖順條氣遲d先發力嘅會揀PK

applelove 發表於 18-2-20 02:12
我小朋友當年也是放棄KTS 選培僑,對我們而言,是絕對正確的選擇。同學們大部分都是有其他offer但最後選了 ...

同意, 别人覺得好的学校, 吾等同都適合你小朋友, 最重要是發揮到小朋友本身的優點。

ok3 發表於 18-2-20 00:05
影響力同權力都未識分
不論影響力同權力, 主教係學校都近乎零, 辨學既天主教會都幾分裂, 唔太受教庭上面既一套, 你有你教!

真正影響學生既係每間學校校長(修女神父)和入課室既老師, 講到主教好似好大影響力咁, 太無知了!

講返正題, 上面講緊依家選校, 再討論已退既前主教無乜意思!

fany 發表於 18-2-20 07:49
一言難盡,選錯學校,恨錯難返

咁嚴重?

ymca8 發表於 18-2-20 10:51
不論影響力同權力, 主教係學校都近乎零, 辨學既天主教會都幾分裂, 唔太受教庭上面既一套, 你有你教!

真正 ...
管理教會學校嘅係咩人?  主教當然唔會對所有教友(尤其嗰啲偽教友)有影響力。但如果講到主教對教友一啲影響力都冇,又會否太武斷及無知呢?

assado 發表於 18-2-19 07:42
好一線校, 都有人因了解, 未完P1 都中途分手插其他合適小朋友校, 所以事前要好了解清楚學校。
...

咁嚴重,P1未讀完就要轉走??

ok3 發表於 18-2-20 11:21
管理教會學校嘅係咩人?  主教當然唔會對所有教友(尤其嗰啲偽教友)有影響力。但如果講到主教對教友一啲影響 ...

管理教會學校嘅係咩人?  神父 / 修女

你似乎離了題, 我地講緊對小朋友/學生, 唔係教友, 讀天主教學校既小朋友, 有幾多個真係信天主教?
仲有, 當年佔中, 親戚小朋友讀天主教學校, 如被發現參與係會被趕出校的

但俱往矣, 人都退左, 同依家有咩關係?

assado 發表於 18-2-19 07:42
好一線校, 都有人因了解, 未完P1 都中途分手插其他合適小朋友校, 所以事前要好了解清楚學校。
...
其實好難,校長在簡介一定講到天上有地下無,問用家又可能economical w the truth.  只能說因理念而結合,了解而分開,入左就盡量佩合,始終冇perfect school。

ymca8 發表於 18-2-20 12:20
管理教會學校嘅係咩人?  神父 / 修女

你似乎離了題, 我地講緊對小朋友/學生, 唔係教友, 讀天主教學校既小 ...
你呢個係另一議題。之前同另一網友討論緊嘅,係主教對教友有冇影響力?加入討論前, 睇埋上文下理先。

MrBeast 發表於 18-2-20 13:05
其實好難,校長在簡介一定講到天上有地下無,問用家又可能economical w the truth.  只能說因理念而結合, ...
同意,其實家長心態最重要。識兩個朋友都係今年APS小一,一個讀得好輕鬆(幼稚園時不是特別叻),一個叫晒救命,話冇諗過體育都要做paper,跟樂器又辛苦。

novelle 發表於 18-2-20 14:30
同意,其實家長心態最重要。識兩個朋友都係今年APS小一,一個讀得好輕鬆(幼稚園時不是特別叻),一個叫晒 ...

宣小初小尤其P1,應該唔係辛苦。如果而家都叫救命,真係要搵吓後着。

ymca8 發表於 18-2-20 10:51

真正 ...
真正影響學生既係每間學校校長(修女神父)和入課室既老師 ~~~ 真係咁 ??
‹ 上一主題|下一主題