用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs 英華
樓主: 黃凱珊
go

培僑vs 英華  

回覆樓主

培僑,一聽個名已是紅色資本學校!
恭喜你送兒女投入黨的懷抱!

芝士BB 發表於 18-2-15 23:21

I hate to say this but you're setting a very bad example for your children - blatantly insulting parents of another school with utterly misleading information, seemingly with the sole purpose of bolstering up your children's school. We of course can gladly support our children's fine school, but certainly not by means of stepping upon others.  This 投入共產黨懷抱 is totally baseless - my friend's son is studying at this school.

黃上腦真係.........

dkwlai88 發表於 18-2-16 01:13
I hate to say this but you're setting a very bad example for your children - blatantly insulting pa ...

雖然我唔認為培僑會洗腦,但建議選擇一間政治中立的學校對小朋友較穩妥。
小朋友係一間沒有背境既學校成長,可以接收較客觀既資訊。

lkwkenneth 發表於 18-2-17 17:25
雖然我唔認為培僑會洗腦,但建議選擇一間政治中立的學校對小朋友較穩妥。
小朋友係一間沒有背境既學校成長 ...

教歷史科都會中立啲

Forgetmenot999 發表於 18-2-17 18:41
教歷史科都會中立啲

其實培僑又唔會太離譜既,但香港大部份既學校包括直資私校都無政治背景,實在無必要揀一間有背景的。我覺得內地既資訊,好既壞既都要比孩子接收。

回覆樓主:

如認識清楚PKC, 冇帶有政治色彩, 只是間中西合璧的好學校, 吾好别人無腦講, 你們就信。

dkwlai88 發表於 18-2-16 01:13
I hate to say this but you're setting a very bad example for your children - blatantly insulting pa ...

x2, 我亦朋友小朋友正在讀緊, 意見都係正面。

哈哈!我朋友之中,畢業於左派學校嘅朋友最黃最返共。

lkwkenneth 發表於 18-2-17 17:25
小朋友係一間沒有背境既學校成長 ...

咁教會學校又算唔算可以接收較客觀既資訊?

放英華學位, 大把人多謝你呀.

Soundervolt 發表於 18-2-18 17:22
咁教會學校又算唔算可以接收較客觀既資訊?

政治上應該都客觀。
如果唔想小朋友信主,咪選非基督教學校囉,天主教學校都好open既。

回覆 pharaoh 的帖子

係,我都有同事等緊YW

李大人 發表於 18-2-19 02:45
有教協會員學校,會否中立?

中唔中立完全唔關係咪教協會員事啦

1.間間學校都有教協,教聯會員
2.不少人係教協教聯雙會員,又如何,唔通入左教聯又唔中立
3.d人入教協教聯為乜,為左d優惠咋,買平野囉。

lkwkenneth 發表於 18-2-18 17:48
政治上應該都客觀。
如果唔想小朋友信主,咪選非基督教學校囉,天主教學校都好open既。
...

但有天主教學校質數又好好喎! 吾信都要信。

pharaoh 發表於 18-2-18 17:37
放英華學位, 大把人多謝你呀.

好一線校, 都有人因了解, 未完P1 都中途分手插其他合適小朋友校, 所以事前要好了解清楚學校。

assado 發表於 18-2-19 07:38
但有天主教學校質數又好好喎! 吾信都要信。

我意思係,基督教學校比天主教學校在傳教上進取,基督教學校辦學目的係傳教。反而天主教無乜點理學生信唔信。

lkwkenneth 發表於 18-2-19 07:49
我意思係,基督教學校比天主教學校在傳教上進取,基督教學校辦學目的係傳教。反而天主教無乜點理學生信唔 ...

都不是喎! 傳教, 同教學都吾多得。 如中華基.....會, 真係吾多可以。
天主教学校, 教學都得, 但一線都幾谷吓!

lkwkenneth 發表於 18-2-19 07:49
我意思係,基督教學校比天主教學校在傳教上進取,基督教學校辦學目的係傳教。反而天主教無乜點理學生信唔 ...

絕對認同,可惜太遲