用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Tutor Time vs. Victoria PN
go

Tutor Time vs. Victoria PN [複製鏈接]

好少聽人提及 Tutor Time, 有冇媽媽可以分享吓Tutor Time PN 係咪冇乜人選擇?  阿仔冇其他pn offer, 之前有Victoria PN 2nd in, 而 TT 就收咗. Priority 當然係維記,但都想聽吓大家嘅睇法.  謝!!
   1    0    0    0

tototoby 發表於 18-2-9 17:54
好少聽人提及 Tutor Time, 有冇媽媽可以分享吓Tutor Time PN 係咪冇乜人選擇?  阿仔冇其他pn offer, 之前有 ...

我b 10m時返過TT pg, 直到14m 维记收左pg,之後(emoji)️返TT,但都有報定TT N班、(因舊生所以吾洗再去interviwe、只叫我去比留位费($9xxx)之後學费扣,最後都(emoji)️比留位费,TT其實比銭就可以,咩人都可以讀,實有位。

tutor time是保底學校,因為學費貴,一般交錢就可以讀了。

維記啦, 但如收好似要比10萬蚊LEVY

回覆樓主

TT 已留位..冇其他選擇都會讀嘅. 只係想知好唔好. 維記Levy is $11,000 唔洗十萬咁多

....

momo_cheung 發表於 18-2-23 17:55
我好奇除左呢兩間仲有冇報其他?感覺上你想小朋友將來去國際學校嗎?我同意 tt 幾易入,但唔代表佢唔好,我 ...

有報蘇淅同rhs 但唔收..TT 除咗貴之外,佢嘅路向好似一定多數行國際但我又未决定到..

我覺得TT 很好 校園很大 big playground, good program.
老師很carring
有朋友的小孩在那讀 很開心
學費真的很貴
PN 都要看地點
我當初考慮 TT and Pods.
最後選了 Pods. 都是等victoria 的offer, 但是怕沒offer
所以 Pods 留位先

caca0924 發表於 18-2-26 15:44
我覺得TT 很好 校園很大 big playground, good program.
老師很carring
有朋友的小孩在那讀 很開心

好奇你當初在TT and PODS 之中選一,最後點解沒選擇TT?

回覆樓主:

我囡返緊tt pg,有其他pn offer(地區私立國際班和york),但最後決定比佢讀tt pn,因為真心覺得間學校好好,囡囡學到嘢,又鍾意d老師,老師都好有愛心,我同老公都好鍾意。只係我target local school,所以都一直有擔心佢升k1唔知點好,但又諗佢讀pn得2歲,tt又近,所以都照比佢讀多年先,大人細路都唔好咁辛苦。其實如果可以,我最想佢一路讀到k3升小唔好煩,只係擔心唔知佢考直私小學競爭力夠唔夠。

回覆樓主

我的小孩讀過Tutortime PN 也讀過Vic PN. 兩家都好。Tutortime小班教學同有得用手機看小孩上課情況,老師有愛心,teaching assistant同家長保持緊密聯繫。個校園又好(我讀沙福分校),教的材料和學習程度適中,學校整的學習進度報告很用心,老師也很仔細給意見,語境一流。如果不是維記有得駁VSA我未必會走

回覆樓主

樓主收到Vic offer了嗎?

mamabb2016 發表於 18-3-7 18:20
我囡返緊tt pg,有其他pn offer(地區私立國際班和york),但最後決定比佢讀tt pn,因為真心覺得間學校好好, ...

這個完全係我心聲 (emoji)其實阿仔返了TT pg 大半年我同老公都好滿意,環境好學校衛生唔錯近屋企老師有愛心好organized,不過就怕一路留喺度對佢以後升k and 升小唔夠競爭力,我又未決定到係唔係一定去國際。不過而家唔洗諗啦只有TT offer, 所以會繼續pn....

Tanyafish 發表於 18-3-8 19:23
樓主收到Vic offer了嗎?

多謝你嘅意見,令我覺得TT除咗貴之外都有認同其他配套幾好. Vic 只係waiting.. (emoji) 所以會留在TT

tototoby 發表於 18-3-9 08:36
多謝你嘅意見,令我覺得TT除咗貴之外都有認同其他配套幾好. Vic 只係waiting.. (emoji) 所以會留在TT
...

I have the same situation and decided to stay in tt (well. No other choice as well)

tototoby 發表於 18-3-9 08:33
這個完全係我心聲 (emoji)其實阿仔返了TT pg 大半年我同老公都好滿意,環境好學校衛生唔錯近屋企老師有愛心 ...

我想囡囡讀local school,有時我會諗,其實只係比較多人揀國際學校,所以tt本地升學個數據較少,唔夠參考,又唔等於佢教得唔好,或者真係唔夠。因為我睇過佢k嘅書,都唔係特別淺,只係無其他谷校咁深,所以唔特別深唔等於佢唔夠,暫時唯有咁樣自我安慰下先,遲下再睇下個囡讀成點再決定。

回覆 tototoby 的帖子

因為PODS 離我家比較近
2歲小朋友 真心覺得可以走到學校是最好的
加上其實我們家主要講英文 所以 我並不擔心 語言問題
lastly 一個月省2~3000  給小朋友學其他興趣班 也不錯
畢竟只是兩歲 我個人覺得PODS 可以給予我想要的學習環境

Plus no offer from victoria !! Will just go with PODS

回覆樓主

本人囡囡由歲半起開始讀寶馬山TT的PG, 感覺很好,校舍比較大和環境整潔,很安心地讓囡囡在舒適環境學習,雖然學費多少少,覺得是值得的。囡囡上月開始升讀PN, 不用面試,免卻我們的煩惱。其實Victoria 也給予PN面試,但是我們決定放棄,因為不想囡囡年紀咁小已經要為學位競爭,我們的理念是想讓囡囡感受開心愉快的學習機會,現在囡囡每天放學回家也會開心地手舞足蹈唱出在學校教的英文兒歌,我們感到選擇是正確!

cds10v 發表於 18-4-12 00:34
本人囡囡由歲半起開始讀寶馬山TT的PG, 感覺很好,校舍比較大和環境整潔,很安心地讓囡囡在舒適環境學習,雖 ...

其實令小朋友返學開心好緊要,香港係一個充滿競爭嘅環境, 有時真的身不由己。又想佢可以讀到happy school, 又驚佢過幾年追唔切進度, 怕佢入唔到好學校之後又會浪費心機。而家希望年底apply K1 再努力過,到時希望有多個選擇啦。

請問 TT PG 係咪只是英文及普通話班?  無英文及廣東話班 或 只是英文班?  怕小朋友太小學普通話混淆語言
‹ 上一主題|下一主題