用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 【查詢】小學部學生直升中學部要求
go

【查詢】小學部學生直升中學部要求 [複製鏈接]

請問小學部學生如想直上中學部,需要符合那些條件呢!

另外, 請問何時才需要學生簽直升協議呢?

謝謝!
   0    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:10
請問小學部學生如想直上中學部,需要符合那些條件呢!

另外, 請問何時才需要學生簽直升協議呢?

只要是小學部學生就一定可直升中學,10月份就要決定是否留位了。

w88 發表於 18-11-27 23:36
只要是小學部學生就一定可直升中學,10月份就要決定是否留位了。
完全沒有要求嗎? 如主科成績要達某個分數, 操行等級等的要求也沒有嗎?

謝謝!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-28 08:45
完全沒有要求嗎? 如主科成績要達某個分數, 操行等級等的要求也沒有嗎?

謝謝!

暫時未聽過有學生不能直升,一條龍校。中一會有一班全英文班,一班半中半英,一班全中。

w88 發表於 18-11-28 19:15
暫時未聽過有學生不能直升,一條龍校。中一會有一班全英文班,一班半中半英,一班全中。
...

我女在中學部A班,ABC共3班里,A班算係精英班-英文班。主要按暑假入學試分班。C班水平差少少,全中文教學。 我女嗰班有一半係原校小學直升, 佢哋普遍對學校好有歸屬感! 成績好嘅好多升咗去中華基金 和其他學校, 但也有部分喜歡原校直升。 學校老師普遍較有熱誠, 亦唔見有特別頑皮的小朋友!校風吾錯。A班 會較多機會代表學校出 去比賽!so far 我個女好鍾意學校唔想轉!

honey_2b5b 發表於 19-1-25 15:17
我女在中學部A班,ABC共3班里,A班算係精英班-英文班。主要按暑假入學試分班。C班水平差少少,全中 ...

我唔係小學用家, 但我了解 小學資源豐富, 課外活動好多, 功課亦都唔多, 課程唔會特別深, 小朋友會讀得幾開心! 如果第時要考出面嘅名校, 要靠家長自己谷!
‹ 上一主題|下一主題