用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 【查詢】小學部學生直升中學部要求
go

【查詢】小學部學生直升中學部要求 [複製鏈接]

請問小學部學生如想直上中學部,需要符合那些條件呢!

另外, 請問何時才需要學生簽直升協議呢?

謝謝!
   0    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

自 2002 年起,聖保羅男女中學及其附屬小學採用「一條龍」直升中學的模式運作。小六學生無需參加任何甄選考試,只要學業及品德達到一定的水平,便可升讀本校中學。

第二個問題我不清楚。

http://www.spcc.edu.hk/chi/publications

five555 發表於 18-2-9 17:48
回覆 hkpapa852 的帖子

...
謝謝!

但請問知不知道"達到一定水平"的要求是甚麼呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-22 11:55
謝謝!

但請問知不知道"達到一定水平"的要求是甚麼呢?

點解咁問呢。

前方丈在簡介會話轉直資以來,從未有人因成績不達標昇唔到中。

咁段估係主科在重考後仍然及格囉。

retriever 發表於 18-2-27 18:48
點解咁問呢。

前方丈在簡介會話轉直資以來,從未有人因成績不達標昇唔到中。

既然話係有要求,咁想知要求實際係乜我諗好正常吧!

正如condition offer都會講明基於咩condition個offer先可以兌現一樣。

hkpapa852 發表於 18-2-28 08:09
既然話係有要求,咁想知要求實際係乜我諗好正常吧!

正如condition offer都會講明基於咩condition個offer ...

無話你唔正常喎。

呢D 昇中要求,好難 CAST ON STONE 咁清清楚楚列明,寫太低又唔想你HEA 讀。

而且根據前方丈既公開聲明,從未有先例因成績未達標昇唔到中,果條線好難知。

但昇班要主科合格,應有例可據。

暫時我未見過 / 接觸過升中的要求,抱歉解答不了你的問題。
但我諗家長們都不擔心子女升不上中學,因為學生們的成績及品格都好好。

five555 發表於 18-2-28 15:34
暫時我未見過 / 接觸過升中的要求,抱歉解答不了你的問題。
但我諗家長們都不擔心子女升不上中學,因為學生 ...
唔緊要, 我只係想收集一吓資料

Anyway, thanks!

hkpapa852 發表於 18-2-28 15:49
唔緊要, 我只係想收集一吓資料

Anyway, thanks!

有關問題,我地作為家長都很關心。暫時校長回答説沒有學生因成績而不能直升。而最有可能反而是操行成績影響而不能直升。當然轉了直資後,暫時是100%直升。
‹ 上一主題|下一主題