用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由將軍澳轉區到觀塘會跌band嗎?
go

由將軍澳轉區到觀塘會跌band嗎? [複製鏈接]

小女在將軍澳區屬B1C成績,如果轉去觀塘會跌到B2嗎?真的很難抉擇,留在將軍澳B1學位又少競爭十分大,觀塘區女校多,理論上機會較大,但又怕跌band。希望有朋友能解答一下。萬分感謝!

elbar    發表於 18-2-9 19:37
   0    0    0    0

回覆 wankwong 的帖子

如果是邊緣人,TKO 轉去KT区,是很有机会跌band的。
最好問清楚老師才決定!

總覺得跌band呢樣嘢被人放大咗! 再講, 我又唔覺得kt嘅小學整體學術水平明顯優於tko.

TLHE 發表於 18-2-9 14:02
回覆 wankwong 的帖子

如果是邊緣人,TKO 轉去KT区,是很有机会跌band的。
同意, TKO邊緣人轉去KT, 好大機會跌band.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

多謝咁多位回復,月尾就系轉區的最後機會,真係好頭痛。

wankwong 發表於 18-2-10 12:38
多謝咁多位回復,月尾就系轉區的最後機會,真係好頭痛。
其實,B1C 会有風險,知这banding 的準確度,若1C 尾段,就好危險!
每間学校又程度不一,所以問老師会清楚些!高风险的話,一动不如一静,特別TKO 区有間B2A 的王華湘,可以做保險線,其實情況不太差!

我們小学近年都冇乜case, B1 派了去B2 呀!所以,肯定B1的話在TKO 区也好大机会有B1 讀的,因為也有很多跨区自行走了,只是選擇不多而已。

但既然只是B1C, 出去外区競爭力也会不足,不如原区選間合程度的,可能也是不錯的選擇!只是个人意見,不要見怪!

KT 都競爭好大AR

wankwong 發表於 18-2-9 12:52
小女在將軍澳區屬B1C成績,如果轉去觀塘會跌到B2嗎?真的很難抉擇,留在將軍澳B1學位又少競爭十分大,觀塘 ...

觀塘好多人,本身已唔夠位派,多年都爆學位,要問他區借位,真係要小心考慮。

wankwong 發表於 18-2-9 12:52
小女在將軍澳區屬B1C成績,如果轉去觀塘會跌到B2嗎?真的很難抉擇,留在將軍澳B1學位又少競爭十分大,觀塘 ...

KT同TKO學術成績其實差不多 我覺得不至於會跌banding 如喜歡女校可以一試 話晒KT有三間英中女校 萬一真係唔好彩跌band 都仲有間b2女校 但要留意KT有四千幾近五千個學生 係TKO既兩陪 似終會有風險
‹ 上一主題|下一主題