用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如自行取錄了,但又簽了直資......
go

假如自行取錄了,但又簽了直資......

意思係3月自行學校錄取了,4月直資又突然收埋簽埋,那麼自行的錄取是否有效?(當然無法攪珠啦)

假如以上發生,係未可以即時去直資取回紀錄去自行的中學註冊?

dannyczx 發表於 18-2-9 12:35
意思係3月自行學校錄取了,4月直資又突然收埋簽埋,那麼自行的錄取是否有效?(當然無法攪珠啦)

假如以上 ...

點解會知自行收左你個女?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

3月自行收,假設你知,4月仲去直資做咩....

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

正常你唔會知自行收左,7月放榜當然無份。叩唔叩得返就睇個別學校做法。聽過龍頭學校會主動call返「消失的自行生」,亦聽過學校會睇誠意,揀直資不如一條心

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 13:07
正常你唔會知自行收左,7月放榜當然無份。叩唔叩得返就睇個別學校做法。聽過龍頭學校會主動call返「消失的 ...

即只有自行學校知道,自己不知道until學校call

dannyczx 發表於 18-2-9 13:19
即只有自行學校知道,自己不知道until學校call

官津學校,係自行階段係不能call人話收咗佢。

叩門階段都要你再遞叩門表先可能會call你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解3月可以知自行會收, 不是要等到7月放榜先知? 係咪直屬學校會即知道? 假如3月自行已知收,點解4月又去直資註冊, 跟著又去取回? 咁4月收你都唔要咪得囉?

大件仔 發表於 18-2-9 13:31
點解3月可以知自行會收, 不是要等到7月放榜先知? 係咪直屬學校會即知道? 假如3月自行已知收,點解4月又去直 ...

現實係唔會知,明顯樓主唔熟遊戲規則
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大件仔 發表於 18-2-9 13:31
點解3月可以知自行會收, 不是要等到7月放榜先知? 係咪直屬學校會即知道? 假如3月自行已知收,點解4月又去直 ...

直屬中學一樣要跟規則唔可以私自公佈收生與否,要等7月~~~

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:38
現實係唔會知,明顯樓主唔熟遊戲規則
快d俾番你條升中帖既link俾楼主啦~

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:24

好似某些會自動call, 唔洗申請, 如YWG

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:24

唔係,我識果個無叩門,已準備讀直資,自行一放榜後自己主動call佢

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 16:07

唔係,我識果個無叩門,已準備讀直資,自行一放榜後自 ...

你所說的正是YWG?

醒目開學勳章 王國長老

HM168 發表於 18-2-9 16:29
你所說的正是YWG?

醒wor

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 16:39
醒wor

點解YWG咁積極既?

真係暫時無聽過其它會咁做

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 16:39
醒wor

YWG 校長有講過,係簡介會

醒目開學勳章 王國長老

HM168 發表於 18-2-9 16:47
YWG 校長有講過,係簡介會

咁今次校長講到做到。我朋友真係被動地收call。咁當然個女仔本身好叻

hkpapa852 發表於 18-2-9 16:42
點解YWG咁積極既?

真係暫時無聽過其它會咁做
YWGS-向都話不設叩门,有位会call自行见过既学生……禁多年都係禁~唔係積極,我諗係費事搞禁多野,又考筆試又要改卷又面試又要通知,简简单单係见过既pool入边call就夠~

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 16:56
咁今次校長講到做到。我朋友真係被動地收call。咁當然個女仔本身好叻
...
我個女有一位師姐都係...

Yanamami 發表於 18-2-9 17:05
YWGS-向都話不設叩门,有位会call自行见过既学生……禁多年都係禁~唔係積極,我諗係費事搞禁多野,又考筆 ...

因為ywgs個pool已經夠勁夠多人