用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK University conditional offer ( 中文 )
go

UK University conditional offer ( 中文 ) [複製鏈接]

各位朋友,

有沒有人知道英國大學A Level Conditional offer 一般會否計埋中文科?

例如 讀Science offer AAA !

謝謝!
   2    0    0    0

angelthomas 發表於 18-2-8 15:06
各位朋友,

有沒有人知道英國大學A Level Conditional offer 一般會否計埋中文科?

要問申請既大學,有啲計,有啲唔計。

各位朋友,

dont think so.

阿仔收嘅offers 全部指定A*AA or AAA in any order for Math, F Math, Chem abd Phy.

一般唔計, 有啲二三線大學會計

好似中文, LS都唔計.

多數都 exclude。

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-2-8 15:52

請問Further Maths及Maths是否計兩科? 如果數學底好, A-level再加1科理科就可以? 還是一樣讀兩科理科?

要看你報甚麼學系,我女兒報工程,Maths & Further Maths 計2科。
她同學報 History,中文科計。

3b 發表於 18-2-8 17:51
請問Further Maths及Maths是否計兩科? 如果數學底好, A-level再加1科理科就可以? 還是一樣讀兩科理科?
...
醫科計一科

各位朋友,

有朋友女兒中文A, 數學A, 另一科C, 伯明翰大學收了,當然讀些不太熱門科目。

要睇番你想報嘅大學學科有乜要求。

3b 發表於 18-2-8 17:51
...

Oxford 同Imperial 嘅offer A*AA in any order from Math, Chem and Phy, Oxford 講明要finish GCE F Math, 無要求咩grade, Imperial 無要求F Math.

其他Uni offer AAA in any 3 from Math, F Math, Chem, Phy.

建議如果讀三科唔好Math 加F Math, F Math 用嚟做第四科好啲。最好lower six 讀4科先,upper six 攞到offers 先睇下cut 唔cut 同埋cut 邊科。

Ruby1219 發表於 18-2-8 15:52

是否要去問,因為大學網站沒有寫計唔計

angelthomas 發表於 18-2-8 22:21
是否要去問,因為大學網站沒有寫計唔計

當然可以問下

醒目開學勳章

cow 發表於 18-2-8 18:03
醫科計一科

多謝分享!

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-2-8 19:06
Oxford 同Imperial 嘅offer A*AA in any order from Math, Chem and Phy, Oxford 講明要finish GCE F Math ...

未知阿仔大學時打算讀什麼, 只知道佢A-level一定是選理科. 你阿仔有位師兄, 讀Further Maths, Maths, Phy & Econ, 依家喺Cambridge讀緊Econ

3b 發表於 18-2-9 14:58
未知阿仔大學時打算讀什麼, 只知道佢A-level一定是選理科. 你阿仔有位師兄, 讀Further Maths, Maths, Phy  ...

舊年畢業嘅?
我諗我知邊個。
響英國大學讀Econ 好睇Math, 我朋友個仔報唔到LSE PPE 因為IB take Math Studies.
如果你個仔數好建議佢take F math 做第四科,因為讀起上嚟同Math 等於1.5科,容易攞多科A*/A, 阿仔老師話大學會覺得讀得F Math 啲學生logic 同analytical skill 會叻啲,報咩科都有著數喎。

Ruby1219 發表於 18-2-9 17:25
舊年畢業嘅?
我諗我知邊個。
響英國大學讀Econ 好睇Math, 我朋友個仔報唔到LSE PPE 因為IB take Math Stu ...

Ib dp選科時如已知目標係econ, 怎麼会選math studies?

poonseelai 發表於 18-2-9 20:23
Ib dp選科時如已知目標係econ, 怎麼会選math studies?

我都唔知點解呀。個細路文科好強,數理弱,又心頭高想讀PPE, 我諗佢亦reseach 不足。

有點離題,但想請問在英國讀double Maths, L6由開學至現階段已幾乎覆蓋整個A-level Maths Study是否慣常?聽過有幾間學校也有類似安排,希望利用餘下時間專攻Further Maths,F.Maths亦可幫Maths提grades。 只是擔心用半年完成Maths,會否有點太進取? 有沒有經驗分享?
‹ 上一主題|下一主題