用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK University conditional offer ( 中文 )
樓主: angelthomas
go

UK University conditional offer ( 中文 ) [複製鏈接]

LAS01 發表於 18-2-9 21:41
有點離題,但想請問在英國讀double Maths, L6由開學至現階段已幾乎覆蓋整個A-level Maths Study是否慣常? ...

我仔學校係咁。
top set Math class 響lower six 五六月已經考6份Math 卷(=全部AL Math),加2份F Math卷(=2/6 AL F.Math). 佢哋全部已經攞到AL Math A*. 2份 F.Math 考得好嗰啲亦等於好大機會攞埋A* (至少有A), 考得唔好嗰啲好似話upper six 時retake 嗰份paper.

回覆 Ruby1219 的帖子

你意思是報UCAS時已手持L6時已考取Maths A*報考 - 如此一來,即代表你比一眾提早一年完成課程,厲害!但F.Maths可分段考嗎?印象中以為A-level自改革後,取消了AS,整科分數只可以1 take考取。
謝謝分享。

Ruby1219 發表於 18-2-9 21:54
我仔學校係咁。
top set Math class 響lower six 五六月已經考6份Math 卷(=全部AL Math),加2份F Math卷( ...

相信數學可以用舊制,你仔仔已是最後一年了。今年的已經是新制,數學不是六份卷,而是四份卷。做past paper時,已經説這些不考,那些不會教了。有些學生已經頭痛,沒有past paper做。2019年考數,多了些變數。

LAS01 發表於 18-2-9 22:28
回覆 Ruby1219 的帖子

你意思是報UCAS時已手持L6時已考取Maths A*報考 - 如此一來,即代表你比一眾提早一 ...

係,報Ucas 時已經有Math 6個modules 嘅UMS 可以submit 埋,但只係當AS a grade, 有家長話係等考埋AL F.Math 其他modules 再幫你用最著數嘅方法計total grades 喎,我都唔知詳情。
As kls 話齋,Math 同F math 今年最後仲有AS.

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-2-9 17:25
舊年畢業嘅?
我諗我知邊個。
響英國大學讀Econ 好睇Math, 我朋友個仔報唔到LSE PPE 因為IB take Math Stu ...

我會抄下你的心得作日後參考, 謝謝!

Pls check PM
‹ 上一主題|下一主題