用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? ...
樓主: Jules_S
go

點解有d直資可以happy school,官津得唔得?  

Funtoread 發表於 18-2-9 00:27
個人愚見,真正happy school, 只能home school 1對1服務發生。 要提升學習興趣, 自由度,實在太花資源時 ...

咁你要問下小朋友是否意願24小時對住父母,又或日日係屋企上堂~~~

依我小朋友及同學仔當年2次停學經驗,個個都想繼續返學㗎~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:36
個人認為, 小朋友能否愉快學習, 學校當然有影響, 但最大既影響, 係家長自己

咁好明顯,家長唔信/唔認同,根本唔會揀呢類學校
識人曾在文中其中中間擔任開荒牛工作,講到學校點好點好誇啦啦,最後為自己孩子揀嘅,係出名傳統嘅宗教背景女校
連辦學果個都無信心,講咩啫

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:39
咁好明顯,家長唔信/唔認同,根本唔會揀呢類學校
識人曾在文中其中中間擔任開荒牛工作,講到學校點好點好 ...

其實最可怕既係, 家長認同學校部份方式, 但又不完全接受

如果唔係, 點解今時今日有家長會要求國際學校加多D功課同測考

部份津小初小無測考, 但妳估有幾多個家長真係會係初小階段任得個小朋友跟住學校課程自由發揮, 唔會出去十全大補呢?

又例如, 家長口裡說十分支持/愛戴學校, 但又叫小朋友個個學校去隔離區間名校考插班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:43
其實最可怕既係, 家長認同學校部份方式, 但又不完全接受

如果唔係, 點解今時今日有家長會要求國際學校加 ...

有,我~~~

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:33
真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

我諗唔一定,依家啲家長咁醒目,考甚至決定讀直資/私校前,都會做資料蒐集,真係讀過真係唔適合自己小朋友或唔合預期嘅話,可能都會轉校,但人數應該唔會好多。

況且呢個題目都係討論‘有啲’直資學校,而唔係泛指全部。

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:00
基督教既津校, 比較鍾意攪簡介會

咁又因為好多基督教學校都係直資嘛。當年我參加過某校簡介會。校長喺presentation用大量時間講佢地有幾了解學生,學校有大量課外活動,彷彿返學天天都只係遊戲中學習,直情係神級dream school,家長聽到十分神往,當簡介會臨近結束,校長問大家有乜野問題,我舉手發問有關課程及測考問題,其他家長嘅眼神好似話俾我知「您有冇搞錯呀」!

回覆樓主:

如果是IB學校,小學輕鬆好正常,只是英語要保持進步,但IB高中對某的學生來講,是辛苦過傳統高中,到時至知乜野叫做辛苦。

有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就算地區一綫,大部分家長也十分緊張孩子的學業。反過來想,如果家長不發功,學校就成績差,那麽要學校來干什麽?不如不返學。
有人話系因爲資源比官津校多。但其實政府津貼官津學校并不少,政府每年投放在小學生的資源是每名學生約五萬元。救恩系私校,無政府資助,每年的學費也是五萬元。救恩能做到 愉快學習,升中成績好,爲什麽官津不能呢?資源不夠衹是教育官僚的遮羞布。

大部分官津學校學生辛苦,成績又不及直私,實情是兩大原因:

1. 教學方法錯誤: 小學中英數好成績就會好,可惜大部分小學的中英文教學是失敗。大家都知道閲讀是王道,但從小一開始,大部分學校仍以做練習、操卷、文法分析爲主,學生又辛苦又學得不好。直、私很多真正强調閲讀,初小未必贏其他學校,高小優勢就明顯。

2. 官津學校老師水平低落,八九十年代入職的大部分是會考失敗生。其中又多老 seafood, 懶惰又因循,除了用三十年前的教法外,根本唔識其他野!

ACE2126    發表於 18-4-2 20:52

回覆 kwunpa 的帖子

其實即使大學學額增加了,也只有20%適齡學生能夠進入大學。對於這些學生在再傳統也受得了。至於餘下的80%學生就變成犧牲品陪葬品。大家唔想被標籤失敗,想盡辦法令自己的學生/子女可以擠入去。我哋仲行緊60年代嘅精英教育,淨係target嗰20%學生,普及教育唔應該係咁,點樣教育嗰80%學生,令到佢哋可以在唔同既範疇上獲得成功,這才應該是真正的教育。

mcl203 發表於 18-2-9 14:39
咁你要問下小朋友是否意願24小時對住父母,又或日日係屋企上堂~~~

依我小朋友及同學仔當年2次停學經驗 ...

Funtoread 發表於 18-2-9 23:41
我知你講笑的

願意home school既父母, 多數同仔女關係好, 未必會唔想見父母。 小朋友既成長,  ...

我認真㗎~~~

我無否定home school唔好,只係講返學未必子女唔中意啫~~~

返學可以有home school無既野,可以有群體生活,現實係例如佔中一開始,我家小朋友及同學仔已經在多途徑表達不滿,令佢地停學~~~

教學模式有好多不同,直私做到既,官津亦一樣可以做到,並非直私專利~~~

kwunpa 發表於 18-2-9 18:06
有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就 ...

你既1和2都似乎幾以偏蓋全,早幾個po已有網友列舉例子,當中已有一線小學用上愉快學習,強調閲讀既重要性,成績亦似乎不下於救恩,似乎你要多了解下某些津校,情況未必如你所想,満佈劣質師資,30年前教學方法,亦只懂用測考谷成績~~~

mcl203 發表於 18-2-10 00:39
你既1和2都似乎幾以偏蓋全,早幾個po已有網友列舉例子,當中已有一線小學用上愉快學習,強調閲讀既重要性 ...

我說大部分官津,沒有說全部。

事實上,我有孩子讀傳統官津,亦有孩子讀新派直私。我敢說,傳統官津間間口講都話注重閲讀,實際上系咪呢回事呢?每天有無閲讀堂?閲讀記錄冊系咪形式上過場?英文閲讀有無如國際學校、某些新派直資,就算同一級,老師會根據學生不同程度,分配不同 level 的 readers? 放學后在家有無時間給孩子隨便閲讀?而唔系口講重視閲讀,但每天給學生十樣、八樣功課?

國際學校、港同、救恩真的令學生喜愛閲讀,唔叫自己都欏本書出來睇。官津有幾多間做到?而唔駛家長自己培養孩子閲讀?

香港四百多家官津小學,我估做到的唔夠十間,百分之二都無!

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:06

kwunpa 發表於 18-2-10 01:41
我說大部分官津,沒有說全部。

事實上,我有孩子讀傳統官津,亦有孩子讀新派直私。我敢說,傳統官津間間 ...

咁咪叫你多了解一下津校教學模式,每天早上等上堂鼓勵閲讀,每天有自修堂,我小朋友當年每日帶2本書返學校,一年睇過百本,亦唔少學生閒時手執書本。近年參與閲讀比賽,對手大部分係國際學校,亦成績係好既,現實係有噃,只係多與少既問題~~~

當年校長面試真心話,我地無得揀學生,可能係位置好既原因。或許,這就是官津面對既問題,要照顧來自不同背景既學生~~~

愉快學習只存在於直私,似乎太神化直私既優勢~~~

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:19
有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、 ...
黃錦輝校長以前教港小?

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同一級都有分唔同 level 嘅 readers,老師如果睇得出你係超班/落後,會調你入唔同組,果陣我一個學期調左 4 次。好多人都鍾意睇書,圖書館老師更加因為學生要求而買 Harry Potter(講緊係十年前)。一線津校程度未必不及直資/私立(除非你係同 St Paul Co-ed 比,咁樣就真係冇野好講
認識幾間津校,作業或者係比直資/私立多少少,但係唔係唔合理,正常速度+上堂有聽書的話,一個半小時內一定做得曬,有頗多時間去閱讀,不過家長屋企點樣分配時間係另一回事(溫書、閱讀、玩耍)。

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 08:52

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同 ...

好多時睇學校嘅圖書館規模同藏書內容,已經唔多唔少知道嗰間學校嘅水準。

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 08:52

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同 ...

所以你個間系香港頂尖女校。以我所知,你個間系少數官津真系英文教得好。九成官津系不停做練習、操卷。就算一個半小時,功課都系太多。全日制小學返到屋企計佢四點,九點睡覺(若要有充足睡眠),中間五小時。一個小時食飯、梳洗,已經系好快。一個半小時做功課,如果有默書測驗,再多一個半小時溫習。剩返一個小時,做運動、去公園好啦?玩好啦?親子時間好啦?練琴好啦?定閲讀呢?根本就系唔夠時間。仲未計好多高小起碼做兩個鐘頭功課。

所以,全日制小學已經要返全日,根本就唔應該有家課,功課應該上堂時要做灑。回家就有時間閲讀。好多國際學校都系甘。點解官津學校唔得?行佐幾十年都系甘唔系藉口。

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:08

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-2-10 08:09
黃錦輝校長以前教港小?

我都係睇篇稿至知林克忠而家去左黃錦輝。
港同創校校長係陳梁淑貞,即而家救恩校長,當時林克忠係副校
之前兩個都離職,林去左資優學苑,陳去左做service之後做左救恩校長
而接任港同校長就係任竹嬌,三年約滿後任校長返母校做校長,就係路德會沙崙
再之後港同校長就係而家嘅黃桂玲,副校係謝煒珞(再多一個副校),而謝煒珞後來去左天水圍李兆基做校長

當時林克忠係副校,之前兩個都離職,

因為起頭太難?