用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? ...
樓主: Jules_S
go

點解有d直資可以happy school,官津得唔得?   [複製鏈接]

HYYU 發表於 18-2-8 10:58
官津,  真。Happy School 應該只有天虹

但校長這幾年的措施,是否提高升中派位成績,由弱校變強校,或中上學校,是未知之數

回覆樓主

我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。
係而家呢個社會,咁要求睇嚟好似好理想,但係其實點解唔係基本野。返左8個鐘頭學,學術之餘,淨係想比少少時間佢地自己玩下,抖下氣。

我自己認識happy嘅直資唔多,只係知道港同、St. Margaret, 小學一、二年班都係冇考試, 學校活動比較多元化, 功課量需時較少。

woyj 發表於 18-2-8 11:40
CKY 是私校,不是直資。
校長說是愉快學習,想營造學習環境有趣D,老師用好多方法提高學習興趣,但學生仍 ...

我點會唔知CKY係私校,我只係解釋活動教學要期望好成績唔係一定等於輕鬆,只係是否適合同期望嘅問題。您嘅仔女適合而又有效果就真心恭喜您,我仔讀津校,定期測驗考試亦未見苦口苦面,兩種教學模式並無抵觸。

Soundervolt 發表於 18-2-8 12:18
我點會唔知CKY係私校,我只係解釋活動教學要期望好成績唔係一定等於輕鬆,只係是否適合同期望嘅問題。您嘅 ...

同意,每個孩子也不同,在某類形學校發展比較好。
反過來看,沒有孩子嘗試過2種教學方法。就算轉校生,初小跟高小教法亦頗不同,基本上不能比較。所以永不知道另一種教法會否更合適,孩子學習態度會否更積極

Jules_S 發表於 18-2-8 09:13
唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就 ...

課堂要諗噤多花臣去引發學生興趣,工作紙又要設計過曬,仲有嗰啲跨學科活動,比坐定定聽書然後做功課花多好多心力,所以官津校行活動教學,真心欣賞和佩服,例如天虹。

haihaimom 發表於 18-2-8 12:46
課堂要諗噤多花臣去引發學生興趣,工作紙又要設計過曬,仲有嗰啲跨學科活動,比坐定定聽書然後做功課花多 ...

確實搞甘多花臣,唔係間間學校願意做 。
官津做又36 ,唔做又36。
做左唔一定好,唔做一定唔錯。
所以行真.happy school 既官津,係好值得讚揚。要推得郁學校入面d 老c 忽,配合學校既政策改革,確實有一定難度。

醒目開學勳章 王國長老

tommyxsarah 發表於 18-2-8 13:00
確實搞甘多花臣,唔係間間學校願意做 。
官津做又36 ,唔做又36。
做左唔一定好,唔做一定唔錯。

完全贊同,要改革唔容易。管理層有心做都要全民配合

Jules_S 發表於 18-2-8 12:15
我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。 ...

你既期望要求唔係高喎,津校點會無~~~

回覆 haihaimom 的帖子

教育局派人黎就即刻上演活動教學
不過以前真係有一兩個老師會額外付出去令到上堂冇咁苦悶,會設計工作紙、遊戲。不過通常都係非常資深/剛剛入黎打工果 d 先夠膽做。萬一 touch wood 轉左學生成績跌就死得,唔轉反而只會覺得係個學生問題。

mytambb 發表於 18-2-8 09:37
因為直資課程有彈性,學生亦已經有基本能力唔洗太谷。整個氣氛能夠較開心,多元化發展。
...
非常合理的分析!

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 16:34
回覆 haihaimom 的帖子

教育局派人黎就即刻上演活動教學

學校噤多持份者,老師、家長、校監、真係好難做到上下一心去求變,如果唔係去到就黎被殺校,真係好難做課程改革,尤其係背負幾十年老校嗰啲,老師年紀大啲(當然教學經驗多啲),但接受新事物又慢啲,亦唔會所有家長支持,阻力唔少。

回覆樓主:

haihaimom 發表於 18-2-8 16:55
學校噤多持份者,老師、家長、校監、真係好難做到上下一心去求變,如果唔係去到就黎被殺校,真係好難做課 ...

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津校如瑪利曼、天虹、直資港同等㸃推行愉快學習。
http://www.ideascentre.hk/wordpress/wp-content/uploads/2009/02/Report-on-Happy-Learning_20170224_Final.pdf

haihaimom 發表於 18-2-9 12:54

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津 ...

教育制度只係一部份原因,香港宜家乜嘢都競爭激烈,就算學校實行愉快學習,但家長都可能覺得多出尼嘅時間可以去補習,谷到仔女盡哂先至安樂。我地當年經歴填鴨式教育,但我又唔覺當年好似宜家尐小朋友咁辛苦,因為當年社會風氣,家長普遍冇咁着緊仔女嘅成績,讀到繼續,讀唔到出社會工作。韓國係補習最瘋狂嘅亞洲國家之一,未必值得參考。

Soundervolt 發表於 18-2-9 13:10
教育制度只係一部份原因,香港宜家乜嘢都競爭激烈,就算學校實行愉快學習,但家長都可能覺得多出尼嘅時間 ...

真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:33
真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

我相信直資或私校有簡介會,學校可透過presentation,集中講學校美好同快樂嘅一面,聽到唔少家長如痴如醉,覺得只有呢尐學校可以又輕鬆,又快樂,又冇壓力,但又有好成績。但係好多津校都冇呢尐presentation嘅機會。

Soundervolt 發表於 18-2-9 13:58
我相信直資或私校有簡介會,學校可透過presentation,集中講學校美好同快樂嘅一面,聽到唔少家長如痴如醉 ...
基督教既津校, 比較鍾意攪簡介會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jules_S 發表於 18-2-8 09:13
唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就 ...

我覺得小朋友能否愉快成長, 父母的價值觀影響比學校大。 如果父母一分都不能少, 小朋友去哪間學校都一樣。 當然, 如果學校的功課量適量, 都能給予父母空間去做他們想做的教育。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-2-9 12:54

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津 ...

有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、路德會沙崙任竹嬌、黃錦輝校長林克忠、李兆基校長謝煒珞,全部都係港同人/ex港同人
有其他例子的,如佛教康山、瑪利曼、閩僑等等,如果sample size可以廣闊一點,份報告會更更大參考價值

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:19
有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、 ...
個人認為, 小朋友能否愉快學習, 學校當然有影響, 但最大既影響, 係家長自己

‹ 上一主題|下一主題