用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? ...
樓主: Jules_S
go

點解有d直資可以happy school,官津得唔得?  

回覆樓主:

幼稚園和小學的專題學習, 不能直接比較吧。

香港的居住環竟和中囯人的價值觀決定了跟本唔會有樓主所講的HAPPY SCHOOL,包括直私。

kwunpa 發表於 18-2-9 18:06
有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就 ...

十分贊同第二點

回覆樓主:

其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成績

2. 冇得自己揀學生,學生水平高低分別大,老師教學上要花更多時間教基本野,唔能夠有效利用時間,追課程下,點有心力時間再做學習氣氛

官津當然有Happy 唔Happy, 家長自己選擇吧!

其實官津亦應該要有部分學位公開比學生去考,應該取消必收生,除兄弟姐妹。

Terencema7 發表於 18-3-30 01:14
其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成 ...

您嘅見解(1)不正確,(2)有部份正確。

回覆樓主:

不少家長同学生的happy來自分數,学校可以提供教深考浅,教深考深,教淺考淺等不同測考方式去配置,合上的就會覺得happy. 因分數較有形,大部份官津都採用,而家長都buy.

但直私在硬成績外要提供甚麼給家長選擇?於是產生了更多的軟性的特質培養如自学能力,演示能力,創造能力等.   很多直私家長是較期盼此些成績以外的能力,達到的亦是happy school

……

回覆樓主:

香港有四百多間官津學校,有四十多間直私學校,喺呢四十幾間直私當中又有幾多係真正happy? 四百幾間官津又有幾多係唔happy? 直私學校絕大多數都有簡介會,間間都話自己學校開心快樂同好嘅一面,印象中得一兩間童叟無欺話自己學校唔會輕鬆。阿仔初小時循地區派位入讀一間津校,學校用小班(25人)教學,少功課(多數喺校內導修堂內完成),不少課本以外嘅元素嘅自訂教材及課外活動,雖然校內圖書館規模细,但亦會用讀書報告方式去鼓勵學生到公眾圖書館多閲讀,學校同家長有緊密聯繫溝通,亦有對成績稍遜嘅同學做補底工作,呢尐正正都係大家對happy school嘅期望。香港仍然有唔少呢類好有heart嘅津校,只不過因為校網問題、又唔似直私學校咁有簡介會呢尐機會,俾全香港嘅家長認識佢地好嘅一面而已。

回覆樓主:

呢尐就係官津學校有見報同冇見報嘅分別。

https://www.hk01.com/社會新聞/172857/啟德重新-起飛-小學推航空專題研習-學生藉模擬飛行衝上雲霄

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1744844&target=2

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160601/mobile/bkn-20160601071502661-0601_00822_001.html

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/157404/%E9%80%80%E5%BD%B9%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E5%8C%96%E8%BA%ABstem%E6%95%99%E5%AE%A4-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%AE%8A%E5%B0%8F%E8%BB%8A%E9%95%B7%E8%87%AA%E5%AD%B8%E7%A7%91%E5%AD%B8%E7%9F%A5%E8%AD%98

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171210/bkn-20171210071504820-1210_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402882b0540d9b3f01545164849d3bbb

百畝林 發表於 18-2-8 09:24
個人愚見:

津校除扣門外,無得自己揀學生。

老師質素也有很直接影響。

有教學熱情VS 打一分工總有分別。

好老師不只關心學生學業,也關心情緒,社交,各方面平衡發展。  

有資源去選好老師也是關鍵!

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:14

Soundervolt 發表於 18-3-31 11:02
香港有四百多間官津學校,有四十多間直私學校,喺呢四十幾間直私當中又有幾多係真正happy? 四百幾間官津又 ...

個別津小都有簡介會在交抽獎表前, 只得一埸。

picture 發表於 18-5-12 15:34
老師質素也有很直接影響。

有教學熱情VS 打一分工總有分別。

校長對學校的領導, 教育熱情都非常重要。
另外, 家長群意見, 背境都對學校教學有影響。

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:15

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:33
真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

Happy school = 學術你返屋企自己搞掂,總之公開試成績好便可,學校上課時不會迫你,家長自己搞掂,返學便好happy

如有錯請指正

回覆樓主:

幼稚園就可選擇 happy school。
小學應該冇啦! 愉快學習小學就有, 學校的教學方法, 有效提高學生對學習興趣, 學生又有好成績。

回覆樓主

回覆樓主:

個人不太喜歡happy school這個字眼,因為很容易讓人只想到少功課測驗, 進而直接覺得這間學校「學術淺」丶「不夠兢爭力」等等。

我想很多人給新派直私吸引是因為我們從舊填鴨制度出來,到社會打滾了多年,深深覺得廿一世紀要的人才並不是取決於懂得多少知識,而是取決解難丶創新丶溝通丶與他人協作等能力,新派直私很多都有這些願景,而又有比較多資源,有些又是龍校,不用跑「升中派位」這條數給家長看,變相可更大自由度在教學課程上改革,以啟發丶動手做丶引導學生興趣丶體驗式學習等模式教學。

Lingfung813    發表於 18-11-2 11:15

回覆 haihaimom 的帖子

Can’t agree more! 👍 my son studied half a year in a primary school in Australia, I was very impressed by their method: encouraging kids to inquire and explore, kids actually learn much faster this way.

maomaofafa 發表於 18-5-13 09:18

Happy school = 學術你返屋企自己搞掂,總之公開試成績 ...

呢種Happy School好 總之學校唔需要做咁多無謂嘢,唔好俾太多無謂練習。

Terencema7 發表於 18-3-30 01:14
其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成 ...

完全agree point2

回覆樓主:

happy吾happy主要睇小朋友能力同埋家長要求