用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 世界數學測試(World Class Test)
樓主: IloveJJ
go

世界數學測試(World Class Test) [複製鏈接]

Rachelmummy2008 發表於 18-3-18 13:44
唔會蝕底的,我無同我囡講歲數,叫佢盡力做。

阿囡話好好玩,仲問我可不可以玩多次。
有時的數學題,學校可能未教到(神校可能教咗),所以根本唔識點計,如果為玩和個人興趣,問題不大,如想學識取高分,那就要比錢出去上堂。我個仔也喜歡玩,上學校幾十蚊堂的興趣班(不是雞精班),考試時(奧數)也遇過有的數是老師未教過的題目。(我就無須理會,下年老師自然會教。不過下年出的題目自然又深咗,又遇上未教過的數學題,即是到時又會唔識答

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

其實都好少女仔考,我見男仔多!

醒目開學勳章 貢獻勳章

ren 發表於 18-3-17 23:20
好奇問, 見8~11歲 一個組別, 咁8, 9 歲 去考會唔會比 10, 11 歲去考 蝕底?
我估係同一個計分方法
呢個係思考性測試,能力去到就自然有好成績,你可以選擇遲d再考架!
不過,想提一提,年終會有個獎,叫年齡最少嘅雙優生

如果你睇返中學組嘅成績,你會見到唔少係小學生,所以超強嗰班一早就考咗小學組,唔會10/11處仲考小學組喇!

(2017年中學組有個雙優係得9歲!)

恐龍家

小曳人 發表於 18-3-19 12:59
我估係同一個計分方法
呢個係思考性測試,能力去到就自然有好成績,你可以選擇遲d再考架!
不過,想提一提 ...

咁呢d真係資優!

wongtw 發表於 18-3-18 17:03
有時的數學題,學校可能未教到(神校可能教咗),所以根本唔識點計,如果為玩和個人興趣,問題不大,如想學 ...

都明家長想幫小朋友攞多張cert。但真心講句不要為左高分去考。以小孩興趣去選適合程度,會對他將來學習動機好D。

scyauchris 發表於 18-3-18 23:57

我自己教孩子方針開首以全面為主,所以一早無分男女應該係玩D咩。會照玩Lego,車,飛機到而家玩stem。

太傳統思想係會壓抑女仔的思維。

到小學分別變得距離越遠。我自己就唔覺咩特别,好自然阿囡認為計數,解難,邏輯等幾好玩。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ren 發表於 18-3-19 13:04
咁呢d真係資優!
攞得雙優嘅,都好大機會係資優
呢個,應該IQ>150
恐龍家

IloveJJ 發表於 18-3-18 15:29
老師話,其實考試既內容同平時既數學好唔同。不過,都有可能有啲範疇細既未學,會蝕底咗。
...

老師跟學校課程咁講,係指平常小朋友的程度。

不過又會有d細路好喜歡數學,就會自己自學,睇書等。他們就不會受制於學校有無教過。

正如你囝都有自己喜歡睇嘅中文書及歷史,如我無記錯。

我都係見男仔多,不只WCT。其他出面課程都係。阿囡p2已經問點解咁少女仔。

不過學校就男女生一齊上科學,做實驗,用電腦等。數學圍棋興趣班也男女差不多比例,無話男仔多d。上年數第一係女孩子。

男定女不是問題,最重要是有沒有能力和興趣。如果女仔能夠在數學有突出表現,DGS也會考慮的!加油
YY Mom :-D
‹ 上一主題|下一主題