用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區大抽獎 大家會點排?
樓主: yinjoey
go

東區大抽獎 大家會點排?   [複製鏈接]

Rabbitfoot1 發表於 18-2-17 22:59
以東區嚟講,上年Band1男仔大概得七成機會升band1,女仔則超過十成機會。但今年全港學生人數再升(1X%),而 ...

東區是否夠位,若引用hkpapa既分析,係宜於參考,始終未必適用於實戰,本區有5間中學,所提供既學位係男女共用,變數太多,未必可能出現男生7X%入B1中學既情況,可以係男生全派既現實~~~

musickwong 發表於 18-2-18 16:28
咁如果「隨機號碼」好尾,學生同一機屬band1生,但永遠比別人㨂先,在不足b1學位下,b1生(但隨機號碼不靚 ...

最大機會派B2位,係果啲保守嘅B1生,第三至第五志願已放B2做保險,如果前幾間入唔到,已自動入咗B2校,留返好多唔熱門或者少位嘅B1學位俾其他B1生乙五甚至乙八九嘅去執雞,有時B2生都可以喺乙三或以後都執到雞!

因為太多人保守(尤其係邊緣人一定要保守),自動揀B2A,B1生真係排晒所有B1學校都要派去B2位嘅,可能一個都冇,就算有都始終係極少數,而且佢哋同保守嘅一樣都係派返B2A!

註:純粹我個人推測,相信嘅要自己負責風險,唔相信嘅可以當冇睇過!

Band5 發表於 18-2-18 18:43

東區Band 2 生入東區Band 2學校機會是否很低? 因為部分band2位畀band1生搶咗,而東區本身嘅band2位又唔係太多。

我都想知band2應該點排,可以比啲意見嗎?🙏🏻🙏🏻謝謝

bobolam 發表於 18-4-15 17:15

東區Band 2 生入東區Band 2學校機會是否很低? 因為部分band ...

B1生入B1校嘅機會就係睇B1位夠唔夠,B2生入B2校嘅機會就要睇B1+B2位夠唔夠B1+B2生,因為有B1生入咗B2校就自然會留返個B1位俾其他嘅B1或者B2生。

東區嘅B3位好似遠低於三分之一,即係部份B3生一定會派到B2學校!

B2生只要揀全餐(填完心儀學校要填晒所有剩餘嘅B1+B2學校至填B3)應該一定入到B1或B2,唔會去到B3!

Band5 發表於 18-4-18 00:23

B1生入B1校嘅機會就係睇B1位夠唔夠,B2生入B2校嘅機會就要睇B ...

根據小兒學校提供資料, band2學校衹有衞理/劉永生/顯理/ 福建,band3位多過band2位好多

回覆 Rabbitfoot1 的帖子

如果這樣排是否進取?甲一 英皇
甲二 中婦
甲三 民生

乙一 中婦
乙二 民生
乙三 聖馬可
乙四 筲官
乙五 衛理
乙六 劉永生 或 金文泰

中婦、民生和聖馬可今年比較多位,加埋有268個位,機會應會大D。
另外請教劉永生和金文泰哪一間好些?

bobolam 發表於 18-4-18 07:27
根據小兒學校提供資料, band2學校衹有衞理/劉永生/顯理/ 福建,band3位多過band2位好多
...

呢幾間係1C/2A,當然冇可能收得晒所有B2生!

以我知東區仲有好多2B2C學校,B3學校反而唔多!不過東區我唔太熟,唔敢俾意見!

回覆 yuenheimama 的帖子

金文泰係多年來嘅名牌"齋中文"嘅中學,劉永生則是有英文班而且近年都保持有進步嘅中學,成績差不多但背景同校舍地區都幾唔同,應該唔難選擇。

甲部
問題不大,主要都係睇彩數,最緊要問自己如果早早係甲部入咗呢三間其中一間,之後會唔會後悔。

乙部
個人覺得有少少問題,我見你甲部頭三同乙部頭二嘅選擇都偏向"讀書形"學校,首先聖馬可放第三本身機會已不大,因為佢交通方便 + 成績幾好,近年佢嘅簡介會都人頭湧湧,但要留意番佢上年換新校長,暫未知能否延續往績,而聖馬可同筲官都係偏"活動形",唔太MATCH你其他擺係頭嘅選擇,更不用說筲官近年係我心目中一早已經係年年退步嘅BAND2學校了。

最後如果我真係無估錯你喜歡"讀書形"學校的話,何不考慮"張祝珊"? 我寧願個仔搭車煩少少,都唔寧願佢去一間唔MATCH佢性格嘅學校..... 所以我會擺中婦同張記係頭兩名,之後將民生放第三,第四或以下先放筲官或其他"讀書形"BAND2學校。

好多謝你的祥細分析和資料,會再和呀仔商量一下。不但呀仔不是死讀書的人,張祝珊未必適合他。

yuenheimama 發表於 18-4-19 16:51

好多謝你的祥細分析和資料,會再和呀仔商量一下。不但呀仔不是死讀書的人,張祝 ...
溫馨提示: 係東區"死讀書"中學排名方面,港島民生同張記都不相伯仲,再其後應該就到中婦.....

謝謝!我知道民生是好注重讀書,但沒想到會和張祝珊不相伯仲。昨天再看了些資料,2017年DSE成績聖馬可好過民生,又有多些活動,可能要再調整一下排位。

yuenheimama 發表於 18-4-20 11:06

謝謝!我知道民生是好注重讀書,但沒想到會和張祝珊不相伯仲。昨天再看了些資料 ...
無錯,最緊要了解學校特色同配合仔仔性格,咁就可以事半功倍。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

搭句咀,東區港同每年百幾人唔玩派位,計數時可加入考慮因素(不過我唔識計數

16/17小5人數118人,根據經驗,每年玩派位得幾個

男仔
乙一:中婦
乙二:聖馬可
乙三:民生/筲官

乙五:衛理/顯理
乙七:劉永生
會唔會保守呢?

Charlotte_mom 發表於 18-4-20 11:26
搭句咀,東區港同每年百幾人唔玩派位,計數時可加入考慮因素(不過我唔識計數)

16/17小5人數118 ...
hkpapa852https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&extra=page%3D32016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計,已經扣除港同近50個B1位(118*30%*30+19+19)。

醒目開學勳章 王國長老

三木爸爸 發表於 18-4-20 14:49
hkpapa852 的https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=3618052&extra=page%3D32016/18年 ...
睇到了, thanks
I - 直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 19 (港大同學會小學)
J - 直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 19 (港大同學會小學)

不過除左hkpapa算出呢38人(其實唔止), 仲有其他7x個學生都係無玩, 都會影響其他學生派位局面

Rabbitfoot1 發表於 18-4-20 10:44
溫馨提示: 係東區"死讀書"中學排名方面,港島民生同張記都不相伯仲,再其後應該就到中婦.....
...

聽聞張記呢幾年已經不是死讀書,校內活動非常多。民生是非常谷讀書的學校嗎?比中婦更谷嗎

yanyan0218 發表於 18-4-25 18:55
聽聞張記呢幾年已經不是死讀書,校內活動非常多。民生是非常谷讀書的學校嗎?比中婦更谷嗎
...
我有兩個小朋友分別在民生及張祝珊就讀,
張的活動非常多, 有社際, 班際, 學會, 校隊, 可以好忙於活動, 功課量唔太多, 小朋友成績平均水平比較高, 讀書自動波
民生是新校, 近幾年先轉全英中, 西灣河三間學校中資歷比較淺, 要趕上鄰校要加多把勁, 學生水平參差大, 不景會收到band 2 生, 所以學校重成績, 功課忙活動少

musickwong 發表於 18-2-18 16:28
咁如果「隨機號碼」好尾,學生同一機屬band1生,但永遠比別人㨂先,在不足b1學位下,b1生(但隨機號碼不靚 ...
即使係「隨機號碼」最大,你既乙一都係先過人地既乙二,所以影響無想像中咁大。
‹ 上一主題|下一主題