用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89馬鞍山陳元喜
go

89馬鞍山陳元喜 [複製鏈接]

自行選陳元喜,咁會唔會有人甲一都係填陳元喜?
   0    0    0    0

上年大抽獎都有成100個家長填陳元喜做首選,我相信今年唔會少過呢個數。
飄泊流浪一孤客,狂歌走馬遍天涯;
笑看浮生逐水談,與人無愛亦無嗔。

流浪客 發表於 18-2-8 16:32
上年大抽獎都有成100個家長填陳元喜做首選,我相信今年唔會少過呢個數。

你是說馬鞍山陳元喜嗎?甲一你指?
Lee d資料可以係邊到看到?
我仲心儀這間,仲林住好穩陣

cwm1980 發表於 18-2-9 09:05
你是說馬鞍山陳元喜嗎?甲一你指?
Lee d資料可以係邊到看到?
我仲心儀這間,仲林住好穩陣

當然係講馬鞍山陳元喜啦,上年佢本來只開5班,但因為太多家長申請,所以最終開o左6班,以小班教學每班最多27人計,上年全級最多有162名學生,減去第一輪自行選擇o既世襲學生或教友子女(計分)、必收o既教師工友子女及有哥哥/姐姐正在陳元喜就讀o既學生,再減去小部份叩門生及只有幾個非常夠運填第二志願又派到入去o既學生,餘下約100個學生都係填o左第一志願派入去o既,不過今年陳元喜因為已盡用課室都只係能夠開5班,若仍然以小班教學o既話就只能收到135名學生,再加上今年龍年效應,若填第二志願就肯定派唔到入去,所以有部份聰明o既家長首選早已經棄一線選二線了,故我相信今年首選陳元喜o既家長絕對唔止上年o既100個囉

以上資料有部份係o係陳元喜開放日阿風趣小肥校長講o既,而有部份就係由正就讀陳元喜o既P1學生家長講o既,信不信由你喇!

流浪客 發表於 18-2-9 16:24
當然係講馬鞍山陳元喜啦,上年佢本來只開5班,但因為太多家長申請,所以最終開o左6班,以小班教學每班最多 ...

多謝你的分析,咁唯有等運到

流浪客 發表於 18-2-9 16:24
當然係講馬鞍山陳元喜啦,上年佢本來只開5班,但因為太多家長申請,所以最終開o左6班,以小班教學每班最多 ...

馬陳是否一線學校?

CCelia 發表於 18-2-10 13:47
馬陳是否一線學校?

屬二線尾,很久以前陳元喜也曾是寶校,不過自從現任校長走馬上任後就將雨川o個套活動教學模式抄o左過o黎,再加上校內改革與及各位老師o既努力,慢慢陳元喜於早幾年已正式脫離寶校o既行列,但係暫時仍然未夠實力去挑戰二線中o既莊啟程同禧年o既地位,更莫講幾時能與二線頭o既靈糧去比較。

回覆樓主:

去過開放日,感覺幾好,美中不足係個日見唔到學生在場。可惜我91網今年冇佢,唔係可以填乙二。

回覆 流浪客 的帖子

馬鞍山小學中,升中派位最好的就是 主風、馬循及禧年了。有朋友分別就讀雨川及靈糧,上年升中的B1位也沒有三分一。

SSG 發表於 18-2-21 15:29
回覆 流浪客 的帖子

馬鞍山小學中,升中派位最好的就是 主風、馬循及禧年了。有朋友分別就讀雨川及靈糧, ...

咁即相信馬陳不多人揀?因為我揀他原因是希望小朋友愉快學習,加上算係活動教學,相信咁樣小朋友會喜歡上學和學習,我見有D朋友佢D小朋友讀了D一線學校後,迫得太緊,令到佢地話唔喜歡返學,又話唔鍾意讀書

回覆 cwm1980 的帖子

同前幾年比,真的多了人選陳元喜,聽說上年仍有乙二入到,但亦不多了。因為有唔少家長心態有變,唔想太谷,想比較愉快地學習。而陳出名關愛做得好呢!建議你還是最好到學校感受一下,同老師學生傾計,了解多些再作決定。

回覆 SSG 的帖子

你説得對!馬鞍山一線應是這三間,這幾年升中派位Band1生最少都有一半

回覆 wawa70
這幾間學校的網頁每年都有公布升中派位的消息,透明度十分高。當然,揀學校又不是只睇升中表現的。所以真的要花時間去心儀的學校了解清楚。
‹ 上一主題|下一主題