用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有意中二轉校插班
go

有意中二轉校插班

中一上學期成績表遠比預期好, 有意中二轉校插班。有兩間心儀中學網上資料都咁寫 "Application letters should be sent to the Principal with all relevant documents"

1. 應該依家提出申請還是等6月份有埋下學期成績才入表 ?
2. "Application letter" 應由學生或是家長署筆 ?
有冇過來人可分享吓 ?   

阿囝阿囡想轉嗎? 或是爸爸媽媽想
阿囝阿囡上學開心嗎?
成績比預期好,  係和同班同學比較 ?同級同學比較?  同100分比較?

唔好介意, 純粹想家長自己想多一想

回覆樓主

我女係中二插班生,六月太遲喇。你留意學校網頁有無講?我遞過兩間,一間話任何時間可遞,所以我好早四月遞咗。而家讀嗰間,網頁講明五月尾前要遞表,六月中考入學試喇,我之前係6月幾已收了。

CMMANDY 發表於 18-2-7 20:00
阿囝阿囡想轉嗎? 或是爸爸媽媽想
阿囝阿囡上學開心嗎?
成績比預期好,  係和同班同學比較 ?同級同 ...
讀緊果間冇特別問題, 佢亦讀得開心,但佢自己都想轉, 主因係玩開嘅運動, 依家果間冇校隊, 佢要孤身作戰。最近學界有幸攞到個人獎。

Band 1 尾英中, 全級最頭果批。

我地十分支持佢嘅選擇,但亦擔心如果有幸升呢, 成績會變得冇影而影響佢讀書的信心。 不過都係果句,收咗先算。

VENUS2005 發表於 18-2-7 20:12
我女係中二插班生,六月太遲喇。你留意學校網頁有無講?我遞過兩間,一間話任何時間可遞,所以我好早四月遞 ...
謝謝你的資訊。

24-Seven 發表於 18-2-7 22:18
讀緊果間冇特別問題, 佢亦讀得開心,但佢自己都想轉, 主因係玩開嘅運動, 依家果間冇校隊, 佢要孤身作戰 ...

D3?

回覆樓主

讀得好地地轉來做乜?到時候融入唔到就大件事!

D3 個人成績一樣可以好過D1, 只係學校團體成績唔夠班升level 材要龍游淺水!

hkspiderman 發表於 18-2-8 00:16
D3 個人成績一樣可以好過D1, 只係學校團體成績唔夠班升level 材要龍游淺水!

...

絕對係,什至部分港青係喺新界區就讀,成績排名絕對亮麗。別誤會,無任何貶意,只不過剛出成績估係咪呢樣運動啫

回覆 24-Seven 的帖子

囝囝提出轉校,  是因為他喜愛的課外活動,  學校無校隊,未能發揮所長, 又真是美中不足的,阿囝好叻仔呀! 可以係學介取到好成績, 實在鼓舞, 無學校支援, 阿囝都一樣店呀. 明白向理想再進一步,當然係好值得一試,不過, 多一手準備, 好好和阿囝傾一傾, 轉校的櫂衡利弊, 有時人際關係好重要,