用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期
樓主: tontonma
go

[美國] 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-2-7 17:23
我都唔建議成日聯絡,真係會好煩。而且做父母嘅,一定會忍唔到口不斷咁「哦」(我屋企果個就係咁,每次都 2 ...

Good idea, 用WhatsApp 是比較好,FaceTime 就想見下佢一面

tontonma 發表於 18-2-7 18:37
其實對我來說都係一個教訓,我親戚對佢好好,照顧得好好,但係我親戚好緊張佢成績,成日想佢可以高啲分, ...

其實雙方都要學習啊!

我有個建議, 我自己都係咁做.  做媽咪既, 唔好鍾意就搖個電話過去搵仔.   你有事搵佢, 請先留言, 我一向做法是在facebook 留private message : are u free to talk now?  有時佢會答busy, 咁就唔打擾佢, 大多數時候都覆OK, 咁我先call佢.   

dlam141231 發表於 18-2-7 19:21
我有個建議, 我自己都係咁做.  做媽咪既, 唔好鍾意就搖個電話過去搵仔.   你有事搵佢, 請先留言, 我一向做 ...

我有個建議, 我自己都係咁做.  做媽咪既, 唔好鍾意就搖個電話過去搵仔.   你有事搵佢, 請先留言, 我一向做 ...

其實我地不嬲每個星期日早上FaceTime, 因為齊人,祗是一至六我掛著佢咪揾佢

回覆 tontonma 的帖子

我屋企兩個日日都掛住我,但係佢地都學會忍手,等我自動上水。第一年一日唔 Facetime 都會嬲,仲要一日兩次。依家一星期一次。
慢慢學會放低,搵 d 興趣打發精神時間。我阿爸有工作所以有精神寄託,阿媽冇打工,所以依家不斷煲劇、研究下食譜、上 FB 睇班明星媽媽直播。依家阿媽不斷嘈阿爸話依家唔洗理我起居飲食,想去二人世界旅行。

回覆樓主

明白,我試下由得他吧,等佢自己學習長大
多謝咁多位寶貴意見

「放手」這一課從來是不容易的⋯⋯ 加油!!

4589 發表於 18-2-7 22:07
「放手」這一課從來是不容易的⋯⋯ 加油!!

多謝你

回覆 亮燈 的帖子

我女以前喺親戚家住,學校有活動又怕麻煩親戚。而家去到boarding 會較充實及獨立。

我都係類似咁做,如想講電話或Facetime,就whatsapp問佢:skype?不過呢一兩年都好少,主要whatsapp訊息就算,都溝通得唔錯,習慣左。

1998Ruby1998 發表於 18-2-7 20:28

我屋企兩個日日都掛住我,但係佢地都學會忍手,等我自動上水。第一年一日唔 Facetim ...

睇嚟你父母都學習得唔錯,有明顯進步。XD
而我就更進步,因為我真係可以唔搵佢地,反而佢地慢慢習慣出去town食野會求其影幅相,話我知買左乜、食左乜。XD

jj100c 發表於 18-2-8 00:21
回覆 亮燈 的帖子

我女以前喺親戚家住,學校有活動又怕麻煩親戚。而家去到boarding 會較充實及獨立。 ...

係呀!住Boarding一定會充實好多,因學校都驚學生思鄉,影響學業同生活。

回覆 亮燈 的帖子

阿媽開心吖,佢依家多細藝,唔多想理我。阿媽形容阿爸同溏心風暴個 Alan 一樣,對我呢個女冤冤枉枉,唔聽到我把聲會訓唔到,最好就 24 小時係佢身邊。 阿爸話:「我冇 Alan 咁搭水。」然後阿媽補多句:「人地 Alan 賣女救屋企,你咁樣好難賣得出 wor。」
不過應該有工作寄託,個人會容易放得低 d。

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 07:58
回覆 亮燈 的帖子

阿媽開心吖,佢依家多細藝,唔多想理我。阿媽形容阿爸同溏心風暴個 Alan 一樣,對我呢個 ...

哈哈…因為你係令尊翁既前世情人嘛!梗係掛住啦!XD

1998Ruby1998 發表於 18-2-7 20:28

我屋企兩個日日都掛住我,但係佢地都學會忍手,等我自動上水。第一年一日唔 Facetim ...

因為你叻(有parttime job 及讀書好)所以好放心

亮燈 發表於 18-2-8 07:50
睇嚟你父母都學習得唔錯,有明顯進步。XD
而我就更進步,因為我真係可以唔搵佢地,反而佢地慢慢習慣出去to ...

我仔都鍾意whatsapp相片俾我, 我仔識煮飯, 仲煮得相當好, 佢出國升學後每個月總有两三次, whatsapp張相來, 就两隻字, my lunch, my dinner.  我仔性格淡定, 平時話不多, 佢咁既做法, 是安母親的心, 等我知佢生活情況.

我算是一個慈母, 母子關係一直親厚, 仔係我一手帶大, 無請工人.  佢去美國係讀大學,不是你們的高中生.  我不捨得, 但他18歲是大學生了, 我放手得合時定位適當, 大學四年, 我當他是朋友, 專重他的私人生活, 赢來更融洽的母子關係.  

dlam141231 發表於 18-2-8 09:44
我仔都鍾意whatsapp相片俾我, 我仔識煮飯, 仲煮得相當好, 佢出國升學後每個月總有两三次, whatsapp張相來, ...

完全同意,我都係咁對我阿大既!XD等佢自動自覺。

回覆 brother4 的帖子

呢排我已經被新舊家長輪流問我時間表
話說派返 Assignments,兩份都 68%,評語係 "impressive knowledge"。然後出年選科我同老師心諗嘅選擇係一樣。 今年行大運。

jj100c 發表於 18-2-8 00:21
回覆 亮燈 的帖子

我女以前喺親戚家住,學校有活動又怕麻煩親戚。而家去到boarding 會較充實及獨立。 ...

其實我都覺得Boarding 好,但阿仔唔鐘意,加上Boarding 費用貴差不多一倍
‹ 上一主題|下一主題