用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期
樓主: tontonma
go

[美國] 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期 [複製鏈接]

回覆 tontonma 的帖子

美國boarding 我覺得不太安全,同又好貴。

tontonma 發表於 18-2-7 17:03
明白,多謝晒你們的意見,其實我相信可能覺得我煩,因為成日提佢讀書,佢唔係咁aggressive, 去到咁遠,更 ...
我仔都喺美國讀緊書,不過佢大 d,已經大學。佢離家兩年,我哋基本上都保持日日 whatsapp,幾日一次 facetime,我哋基本上都係閒話家常,好少讀書做人呢 d 正經議題,經常係我食到 d 好味嘅嘢,影張相 whatsapp 比佢,引下佢返香港(佢唔鍾意返香港,放假寧願叫我哋過去陪佢),佢又會搜集下 Trump 講過做過嘅蠢事(佢係 Trump 嘅頭號反對者),forward 比我哋笑下,諸如此類,輕輕鬆鬆嘅話題,大家都冇負擔,佢會比較肯同我哋傾計

或者你都試下從呢個角度同仔溝通,睇下佢會唔會冇咁起槓?

dlam141231 發表於 18-2-8 09:44
我仔都鍾意whatsapp相片俾我, 我仔識煮飯, 仲煮得相當好, 佢出國升學後每個月總有两三次, whatsapp張相來, ...
我家情況同你好似,我同仔有共同興趣,自細就好親厚,好多人話仔女到 teen age 就反叛,覺得父母老土,好好彩我仔並冇經過咁嘅階段,我日日接送佢返學放學直到中學畢業,大學去美國,我都有去陪佢開學,幫佢 settle down,佢仲叫埋冇父母幫手嘅朋友一齊出來跟我車去買嘢食嘢,並唔覺得有阿媽喺度係 embarrassment

離家兩年,我哋基本上保持日日有 whatsapp,幾日一次 facetime,好少講正經嘢,好似你仔咁,又係鍾意影下佢自己煮嘅飯餸,身邊嘅趣事,見到有嘢減價啱我用又通知我一聲,諸如此類,好多時 facetime 都係冇特別嘢講,都係大家開住鏡頭,佢有佢做嘢,我有我做嘢,大家諗起咩就講兩句,成個上午就係咁過,好似當日佢仍然在家時咁,佢知道我哋唔干預佢生活,反而會比較願意分享

mugtaitai 發表於 18-2-12 11:44
我家情況同你好似,我同仔有共同興趣,自細就好親厚,好多人話仔女到 teen age 就反叛,覺得父母老土,好好 ...

我仔去年已大學畢業,留美工作, 不過他說了先工作两年, 然後會再返校園繼續升學.  
我們的孩子還多了一樣相似的地方, 我仔teenage時也不覺有反叛期.   
我對你的名字有形象, 你家孩子最後是否去了UC Berkeley?

好有見地,老套D講句,投其所好

dlam141231 發表於 18-2-12 15:34
我仔去年已大學畢業,留美工作, 不過他說了先工作两年, 然後會再返校園繼續升學.  
我們的孩子還多了一樣相 ...
是的,已經二年級了,也是打算畢業後繼續升學
‹ 上一主題|下一主題