用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 ...
樓主: peggykeung
go

流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-2-13 14:38
其實高燒食左藥唔退就要立刻去emergency ward,唔好等,亦唔好去C加,因公立配套有齊 ...
因為御E只响某C+掛單, 我比較相信佢, 所以上次入C+。公院可能要等好耐至上到房, 而且, 依家真係好迫。

little_yolky 發表於 18-2-13 14:44
因為御E只响某C+掛單, 我比較相信佢, 所以上次入C+。公院可能要等好耐至上到房, 而且, 依家真係好迫。
...
重病可以要involve 專科,太嚴重要入icu其實都會送返去公立,公立其實有個好senior e生和e生仔review 病人。
當年我們都有個睇開的C+,入到公立再call 御e asked for advice,

MrBeast 發表於 18-2-17 08:23
重病可以要involve 專科,太嚴重要入icu其實都會送返去公立,公立其實有個好senior e生和e生仔review 病人 ...
好嚴重要入ICU就係, 否則你見到個牌話要等8粒鐘, 已經想死了。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-13 13:28
根據我既經驗, 流感係發燒唔退。阿大二年級賴過嘢。好彩我哋果次帶佢去睇御醫(因為遠, 平時小病已經唔睇佢 ...
呢個醫生麻麻,我仔當年都試過,個醫生有懷疑(其實病徵唔明顯,但嗰排又係流感高峰期)即刻寫紙去化驗所驗,15分鐘有結果即開tamiflu,根本唔會開抗生素,因為唔會有用,盞食冤枉藥。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-2-17 08:23
重病可以要involve 專科,太嚴重要入icu其實都會送返去公立,公立其實有個好senior e生和e生仔review 病人 ...
響公立醫院遇到個有醫德又有醫術嘅醫生難過中6合彩,如果患重病要食好耐藥或做treatment就真係無計,普通流感搵個可靠嘅西醫好過

bobbob 發表於 18-2-26 12:46
響公立醫院遇到個有醫德又有醫術嘅醫生難過中6合彩,如果患重病要食好耐藥或做treatment就真係無計,普通流 ...

仲有on call 72 tim, 見習個d唔係cctvb 個d。senior e 生係見唔到但唔代表冇senior review 病人case,尤其是嚴重個d。唔嚴重就冇所謂la,e生都費鬼事睇,不過最斃是邊緣人,係嚴重但又未見到所有symtom ,junior e 生可能會missed
‹ 上一主題|下一主題