用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 ...
go

流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 [複製鏈接]

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180207/bkn-20180207101424150-0207_00822_001.html

11:21更新最新消息

衛生防護中心召開記者會,中心總監黃加慶表示,因應流感疫情,政府決定,全港幼稚園、幼兒中心及小學,提前放農曆新年假。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1379565-20180207.htm

0    0    0    0

超級版主 醒目開學勳章

peggykeung 發表於 18-2-7 10:44
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180207/bkn-20180207101424150-0207_00822_001.html
睇記者會有咩新消 ...
真係停課了~

流感疫情嚴重,港府宣布,小學及幼稚園明日(8日)起提早放年假
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

親子童讀樂

回覆樓主:

小學都停了,點算好

Y123 發表於 18-2-7 11:30
小學都停了,點算好
學校應會開放,方便湊唔到小朋友嘅家長,有冇打去學校問

醒目開學勳章 王國長老

Y123 發表於 18-2-7 11:30
小學都停了,點算好
係咪無人幫手湊?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

未爆發的學校也要停課?
啲小朋友就開心喇,家長慘慘

我覺得返埋聽日, 星期五先開始停會好D, 學校呀, 家長呀可以有時間準備.

vpo0615 發表於 18-2-7 15:42
我覺得返埋聽日, 星期五先開始停會好D, 學校呀, 家長呀可以有時間準備.
校園仍然開放喎。

b3410 發表於 18-2-7 11:47
未爆發的學校也要停課?
啲小朋友就開心喇,家長慘慘
點解慘? 小朋友都會有突然頭暈身興, 都要搵人睇住, 就算無工人都應該會有plan B準備喎。

little_yolky 發表於 18-2-7 15:53
點解慘? 小朋友都會有突然頭暈身興, 都要搵人睇住, 就算無工人都應該會有plan B準備喎。 ...
唔係一日半日,係一個星期

b3410 發表於 18-2-7 16:05
唔係一日半日,係一個星期
你哋幾時放呀? 樂觀D諗, 如果禮拜三放, 都係四日啫, 病都病幾日啦。幼稚園阿女成日病, 一病就病足一個禮拜的。如果真係唔得, 就要送返校園了。

我地學校兩星期前爆完,而家d同學好返晒復課lu~
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 18-2-7 16:27
我地學校兩星期前爆完,而家d同學好返晒復課lu~
即係個個健健康康地停課, 開心到爆。

生命冇take 2

其實都係放多2-4日罷了, 不過D學校新春活動取消晒係有D可惜, 健康緊要都無辦法啦!!
希望每天開心渡過 ;-)

我都曾有三分鐘這念頭。清醒後,認為學校反而變成最安全。因為大部分小朋友都沒有上學,沒有校車,班內跨境同學不會回校。小朋友較少,沒容易病,而且有學校照顧😏😏😏😏😁😁

little_yolky 發表於 18-2-7 16:18
你哋幾時放呀? 樂觀D諗, 如果禮拜三放, 都係四日啫, 病都病幾日啦。幼稚園阿女成日病, 一病就病 ...

我哋學校每班只有一,兩個小朋友病,要請假。接著幾日有書展,年宵活動,學校常識科活動(出去玩嗰種)小朋友好失望

回覆樓主:

早D放假,兩公婆可輪流同公司請假照顧小朋友因因不能獨自在家,可以去吓旅行

brother4 發表於 18-2-8 09:50
早D放假,兩公婆可輪流同公司請假照顧小朋友因因不能獨自在家,可以去吓旅行
...
請到假就好呀!我哋請唔到假
昨日食lunch,家有小朋友的同事都如同晴天霹靂咁。。。。

不過今日起身時,發現可以睡多半個鍾,都叫做有啲安慰。

b3410 發表於 18-2-8 10:30
請到假就好呀!我哋請唔到假
昨日食lunch,家有小朋友的同事都如同晴天霹靂咁。。。。
若家中老人家上在,何不take opportunity 探望下,飲下茶,最重要唔好覺得幫仔凑細路
‹ 上一主題|下一主題