用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 ...
樓主: peggykeung
go

流感疫情嚴重 小學及幼稚園明起提早放年假 [複製鏈接]

回覆樓主:

lunch 好多小學生出來食野

b3410 發表於 18-2-8 10:30
請到假就好呀!我哋請唔到假
昨日食lunch,家有小朋友的同事都如同晴天霹靂咁。。。。
其實我好奇你哋小朋友平時放長假時係點安排既?

little_yolky 發表於 18-2-8 12:40

little_yolky 發表於 18-2-8 12:40
預先安排同突發性需要安排應該係兩回事,btw, 我家有FTM, 突然放假係容易應付到,雙職家庭個d就難講,自己安排到唔代表人地冇遇到困難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

我意思係派假期功課呀咁, 話停課就停課, 學校預備唔切嘛.....

MASAYA 發表於 18-2-8 14:47
預先安排同突發性需要安排應該係兩回事,btw, 我家有FTM, 突然放假係容易應付到,雙職家庭個d就難講,自己 ...
我意思係, 家長應該有突發安排的應變準備, 唔可能諗住一切都按計劃行事吧。其實只係多2-4天假期, 網上D家長同教協, 就鬧到政府P晒K了, 唔通家長真係諗住唔會有突發事件發生? 況且, 新聞都講得好清楚, 校園係開放既, 有需要係可以回校。

vpo0615 發表於 18-2-8 16:48
回覆 little_yolky 的帖子

我意思係派假期功課呀咁, 話停課就停課, 學校預備唔切嘛.....
你哋學校老師咁水皮? 我哋學校老師即刻派, 家姐10樣, 阿妹6樣。家姐有4樣係作文嚟。老師顧住安排功課, 家長電話都唔得閑回。噚晚放工返屋企見佢兩隻嘢係咁做了。

little_yolky 發表於 18-2-8 16:51
我意思係, 家長應該有突發安排的應變準備, 唔可能諗住一切都按計劃行事吧。其實只係多2-4天假期, 網上D家長 ...
突發事件應變每個家庭都有自己安排,不過今次是政府人工製造出來的突發事件。你話地震,恐怖襲擊就預測唔到,突發事件。或者突然爆發的烈性傳染病,例如突然發現輸入性的極強傳染性的疾病。需要在好短時間做出反應。
流感爆發唔係一日半日,政府CHD應該有人睇住流感個案逐日飆升。停課的決定可以一早討論,達到如何標準會考慮停課等等。而不是突然宣佈,學校都係見到新聞才知道。

停課影響小朋友,影響好多家庭,不是禽流感話唔可以買活雞咁一句話解決。

b3410 發表於 18-2-8 17:31
突發事件應變每個家庭都有自己安排,不過今次是政府人工製造出來的突發事件。你話地震,恐怖襲擊就預測唔到 ...
其實如果有問題, 繼續帶小朋友返學咪可以囉, 教育局亦預視呢個情況, 而要求學校要開放校園了。完全睇唔到對家庭有乜影響喎。唯一既影響, 就真係老師俾唔切假期功課, 少咗2-4日教書時間而已。政府係考慮到長假期臨近, 所以不如早D停課, 少幾日接觸希望可以減輕醫療系統負擔。如果話响學期中途突然要停課兩星期, 我覺得個影響就更大, 安排咪仲困難。

little_yolky 發表於 18-2-8 18:52
其實如果有問題, 繼續帶小朋友返學咪可以囉, 教育局亦預視呢個情況, 而要求學校要開放校園了。完全睇唔到對 ...
"完全睇唔到對家庭有乜影響喎。"點可能冇影響呢?學校開放,不過校車呢?就算校車公司肯專程車小朋友一轉,去到學校,課室空空,小朋友在學校做什麼呢?所以除非一定安排唔到,不會送去學校。即係點樣都要安排到 。

不過,費盡心機安排到,不等於對家庭冇影響喎。

為了健康,大家互相理解,okay。不過,政府早幾日通知,或者遲兩日停課,中間有些小過渡期,是否更加好?

回覆 b3410 的帖子

b3410 發表於 18-2-8 21:58
"完全睇唔到對家庭有乜影響喎。"點可能冇影響呢?學校開放,不過校車呢?就算校車公司肯專程車小朋友一轉, ...
當然會更加好, 但家長唔駛好似新聞報導咁, 鬧得咁緊要, 好似世界末日咁。新聞講到好似全城家長炮轟教育局突然停課, 實際上大部份家長都可以安排, 不能安排既家長亦可繼續送子女留校。好多無子女既市民, 睇完就覺得政府又無理亂停課了。我辦公室只有我一個有年幼子女, 成個辦公室都响度批評政府無考慮雙職家長。

回覆樓主

我一直認為幼兒小孩病情擴散,最大原因是雙職家庭,家中冇人照顧小朋友,另一個主要原因是家長擔心小朋友跟唔上功課及學習,病都迫小朋友返學!我一向是小朋友有病,特別是年幼,一定告病假留在家中,無謂連累其他小朋友!今次提早放假的原因是後者,斬斷或減少傳播渠道,是公共醫療上合理的做法!

教育局今次已經聰明地用提早放假,而非停課,讓學校保留小小彈性調整原來計劃!事情亦不需要作機密情報處理,早些知會學校沒有大不了。

網友們看看時序,十時半開記者會,教育局十一時半通知有關學校。如果是半日制幼兒園,幼稚園,只有一個小時處理,是有問題的。小學生家長覺得冇問題,因為絕大部分是全日制,還有下午時間作安排!

大家心平氣和作討論吧

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-9 11:02
我一直認為幼兒小孩病情擴散,最大原因是雙職家庭,家中冇人照顧小朋友,另一個主要原因是家長擔心小朋友跟 ...
//另一個主要原因是家長擔心小朋友跟唔上功課及學習//

係呀,呢兩日大部份學校都只係進行非學術活動,唔影響學習進度咪可以安心宣佈停課 (提早放假)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

之前呈分個po有個case 小朋友病倒,阿媽擔心到乜分都唔理,流感可以死人,但未經力過未必能明白

2ndly,若爆發,對經濟也有一定影響

b3410 發表於 18-2-8 17:31
突發事件應變每個家庭都有自己安排,不過今次是政府人工製造出來的突發事件。你話地震,恐怖襲擊就預測唔到 ...

好似唔少學校繼續開放收仔女,因有唔少家長安排唔到。

回覆樓主:

而家d 菌毒,聽做醫生的親友講,呢期病人平均要睇2-3次醫生係先好,以前的一次起,最多睇兩次實好已經唔係。

小朋友生病,由開始發燒到高燒,到無燒稳定番,發展最少有3日,但會請3日假的家長係少。請兩日已經好有公德心

Jane1983 發表於 18-2-9 14:11
而家d 菌毒,聽做醫生的親友講,呢期病人平均要睇2-3次醫生係先好,以前的一次起,最多睇兩次實好已經唔係 ...
之前有位較熟的e生,叫我初病唔洗去睇,高燒食藥(之前食剩的)唔退先去睇佢,不過e加病假要e生紙,唔睇唔得,冇發燒的話我都是藥房買藥就算

MASAYA 發表於 18-2-7 16:27
我地學校兩星期前爆完,而家d同學好返晒復課lu~

我地連橫爆,仍然處於爆炸中
‹ 上一主題|下一主題