用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指點:福中VS聖道迦南
go

請指點:福中VS聖道迦南 [複製鏈接]

本身讀福小(成績一般),福中已有條件取錄要等埋呈二),今天聖道迦南已取錄
   0    0    0    0

Carol728 發表於 18-2-6 17:52
本身讀福小(成績一般),福中已有條件取錄要等埋呈二),今天聖道迦南已取錄 ...
兩間既成績有好明顯既出入, 但學校氛圍亦有好明顯出入, 你係福小, 應該好理解福中, 如果覺得教學理念啱自己, 就入福中吧。主要睇你想小朋友中學要D乜。BTW, 呈二成績仲未出?

2jkidsfather    發表於 18-2-7 08:23

福中

Carol728 發表於 18-2-6 17:52
本身讀福小(成績一般),福中已有條件取錄要等埋呈二),今天聖道迦南已取錄 ...
你好,我想請問一下你讀福小不是直升福中的嗎? 原來都要睇埋呈分才決定收唔收? 咁唔收過D咪好慘,要自己搵學校?本身都鍾意福小, 以為好似港同, 播道同陸小咁可以直上。不是直上的話,我想我真係要認真考慮下報唔報福小。

回覆 waiwaileung1 的帖子

現讀六年級福小要主科合格,操行B以上,都要in福中,如達標就是有條件取錄,要等埋小六第二次未退步就會接受。但下年要頭六十名先有資格

Carol728 發表於 18-2-7 17:36

現讀六年級福小要主科合格,操行B以上,都要in福中,如達標就是有條件取錄,要 ...
請問福小小六有多少學生? 如只收頭60人、即只收B1生,咁佢重算是算龍校? 訂其實佢係聯係學校而唔係龍校尼?

應該120人

現讀六年級福小要主科合格,操行B以上,都要in福中,如達標就是有條件取錄,要 ...

這是校方公佈的安排?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不是100%, 咁好令家長緊張

回覆 hkpapa852 的帖子

現行中

謝謝你的解答,等我可以知多d。入得福小,我想大部份都是覺得佢有中學的保障。如果到升中原來唔係所說主科合格,操行達B就直升,還要再in,又要看呈分成绩的話,讀津小都可以,福小对我來說就不是太吸引了(只是個人感受,不喜勿插)。你都加油,入得福小,我相信你小朋友都唔差。此處不留人,自有留人處。

Carol728 發表於 18-2-7 20:01

現行中

想問那些有條件,還要等呈二,咁可以參加自行或抽槳嗎?
同埋福小會支援那些不可以或不打算直升家長嗎?

請問是否校方宣佈下年頭60才直升?

Carol728 發表於 18-2-7 20:01

現行中
那似乎是小六上學期考試(呈二)成績達標, 才安排面試, 對嗎?

如要再等, 那是否要再看3月的考試 (呈三) 成績才決定是否俾offer?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

福小宣佈頭60先可直升?
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

回覆 yvonnetsang 的帖子

聽小五家長說

HKPAPA, 小六第二學期考試(呈三)成績達標 中英數合格, 可直升福中。

樓主, 唔係好明! 你意思係如果你仔呈二無退步走就會接受? 但又要等埋小六時頭60名先獲取錄?
還是如果呈二退步了, 就要小六時考到頭60名先獲取錄?

因為之前聽簡介會及睇之前學校既資料, 都講有超過8成既學生升上福中, 如果原來只收頭60名, 根本無8成咁多喎

回覆 sinsinlo 的帖子

樓主, 唔係好明! 你意思係如果你仔呈二無退步走就會接受 (如果小六第一次考試達標,褔中會有人到福小面試如通過,就會收到有條件收生,如第二次考試無問題就可入褔中)
小六時頭60名先獲取錄? (呢個是現讀小五,明年小六的學生)

Carol728 發表於 18-2-8 12:46
回覆 sinsinlo 的帖子

樓主, 唔係好明! 你意思係如果你仔呈二無退步走就會接受 (如果小六第一次考試達標, ...

(小五學生)其實你收嘅風準唔準呀?學校是否真的決定來年升福中準則?咁小五家長無嘈嗎?
‹ 上一主題|下一主題