用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指點:福中VS聖道迦南
樓主: Carol728
go

請指點:福中VS聖道迦南 [複製鏈接]

Carol728 發表於 18-2-8 12:46
回覆 sinsinlo 的帖子

樓主, 唔係好明! 你意思係如果你仔呈二無退步走就會接受 (如果小六第一次考試達標, ...

請問如小六第一次考試不達標,但第二次達標,又能否直升呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-8 13:19
請問如小六第一次考試不達標,但第二次達標,又能否直升呢?

第一次,第二唔合格,面試完應該會收不獲取錄。
因為合格,都要keep 到第三次考試,合格先會取錄。第三次衰咗都bye bye

Carol728 發表於 18-2-6 17:52
本身讀福小(成績一般),福中已有條件取錄要等埋呈二),今天聖道迦南已取錄 ...

仲有樓主,福建你有offer 先問了!兩間都唔同banding嘅學校。
除非你唔想有壓力谷個小朋友,咁你可以選聖道。
讀福建預咗谷足六年,讀到書當然好,讀唔到會好辛苦。

這呢間學校性質完全不一樣,好難比較!其實自己都有個定位吧
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

回覆 asd456 的帖子

升中家長會説

Carol728 發表於 18-2-8 17:43
回覆 asd456 的帖子

升中家長會説

咁咪變相最多只有排名頭60既小朋友可有機會直升中學部?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題