用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒常被學校投訴 ?
樓主: Sandylam858
go

資優兒常被學校投訴 ?  

jumphigh 發表於 18-6-5 21:11
見有部分家長會將情緒问題视為「資優特徵」, 仿佛有此特徵才能彰顯孩子是資優生,再理直气壮要求別人接受 ...
講得啱,呢個先係問題所在。少部分問題兒童既家長唔能夠接受現實,老師又怕煩惱扮好人,令家長誤以為自己小朋友係時不與我既天才,錯失咗補救既機會。

jumphigh 發表於 18-6-5 20:50

你真係以為中學冇?

打人或者滋擾其他同學,老師叫其他同學「包容」佢,唔好追究,呢啲就係最多見既「被優待」。
其實要解決問題,家長首先心態需要調整,將小朋友當正常小朋友看待。

akys 發表於 18-6-5 23:25
唉。肯聽有用我就企喺你哋嗰邊啦。我們每日都最少講一次,又罰又鬧又讚又獎,乜都出齊,但一日七八小時在學 ...
如果小朋友小肌肉未完全發展,其實唔應該迫佢寫字。

jumphigh 發表於 18-6-5 23:46
係,現實情況就係你講咁样……好無奈~

akys 好好了,他肯努力嘗試改变孩子,但唔少家長只係拼命想改变旁 ...
呢啲係害群之馬

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 18-6-5 21:47

其實你說的並不是情緒易激动孩子上堂的情況,我估大部分中 ...

這些並不是常態
我講嘅唔係無原因下搞破壞發脾氣
你講嘅人,可能要見精神科!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我講嘅唔係唔理佢,隨得佢,我講嘅,係... 能力較弱

就好似自閉症,同外界溝通能力弱
好似讀寫咁,佢要多d時間,多d方法去應付問題

有情緒波動問題嘅人亦然
我兒唔係上堂搞破壞嘅人,曳唔輪到佢,佢只係有時自由行,你可以話係騷擾上堂,但同學老師都習慣咗,當睇唔到
但自由行嘅,其實又唔係佢獨有

如果要極端化問題,要寫個等號係家長唔理,就等於指住個自閉症話無家教,你見唔到人家付出N倍嘅努力,好多好多時間同錢,但成效可能係10到8,但8你都接受唔到,所以係無家教?!

我都等緊長大,因為到青春期會較收埋自己,見到好多前人都有好大改善
上到中學又係另一個世界...

有時會諗,我兩個仔,一個教極功課都係呆下呆下,但聽話有禮人見人愛!
一個唔駛理讀書,但就係少少事都發脾氣,話唔開心,又蝦細佬!我成日覺得自己對唔住個細嘅.... 花响哥哥身上嘅資源多過細佬係倍數,特別係處理佢情緒問題,play therapy 千幾蚊個鐘,年幾駛咗我十萬,如果係要安個名話我無家教,你睇下細佬先講!同一個阿媽生架!點解教到兩個極端?!
答案好簡單,佢地係獨立個體!有唔同特質! (唔係家教唔同)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 18-6-6 08:53
唔係冇原因的,佢一样會话係因為闷
因為佢個腦轉得比人快
所以先要調適!
社工同老師溝通咗,盡量安排俾佢做小幫手,小老師
所以,係可以响有特別安排嘅情況下,達到各方面都有得益局面!
恐龍家

jumphigh 發表於 18-6-5 23:46
係,現實情況就係你講咁样……好無奈~

akys 好好了,他肯努力嘗試改变孩子,但唔少家長只係拼命想改变旁 ...
正確既心態就係佢點解可以捱過左,而唔少其他仲係掙扎緊既原因。糾正自己,令自己可以融入社會,而唔係去改變其他人。

小曳人 發表於 18-6-6 09:18
因為佢個腦轉得比人快
所以先要調適!
社工同老師溝通咗,盡量安排俾佢做小幫手,小老師
腦轉得比人快,其實係唔解,係生意佬製造出來既假象。大部分情況係因為佢哋比較介意其他人既睇法、想係某啲方面有發展(可能係自願,亦可能係被家長或者其他人催眠),所以將腦筋集中係某啲方面,所以生意佬可能通過呢啲假象做生意,或者爭取資助。真正腦轉得比人快既人,自我糾正能力都好強。

情況就好似做導航系統,一般人就好似用咗普通既CPU,精英就好似用咗i9既CPU,帶你行錯路既機會自然細啲,原因係CPU轉得比人快,可以諗到唔同既scenario同對應既結果,亦都可以計劃到更多既contingency plans,所以糾正能力特別強。

王家爸爸 發表於 18-6-6 11:06
腦轉得比人快,其實係唔解,係生意佬製造出來既假象。大部分情況係因為佢哋比較介意其他人既睇法、想係某啲 ...
你講緊係大人,我哋講緊嘅係十歲左右既孩子。如果孩子思維系統能和大人一樣,咁就發達了。都係嗰句,『人哋孩子十歲已經好成熟,點解你孩子唔得?即係冇努力!』

轉數快有時係講諗嘢比一般人快,會喺作文和說話裏體現出來,講嘢途中會斷片,寫嘢時隻手寫緊火箭倒數,個腦已經降落咗火星。呢兩個例子係不同嘅CP,EP等講嘅。如何解決?時間可以解決一切,要等他們學識壓低個速度。幾時,唔知架!但自己教咗兩三年,未得!

最能突顯轉數或領悟能力就在那些數學思維題,因為有些同學唔識,有時教一兩條數要講成大半堂,咁嗰二十幾分鐘坐係度做乜好?我孩子最喜歡呆呆望著窗外。

akys 發表於 18-6-6 11:44
你講緊係大人,我哋講緊嘅係十歲左右既孩子。如果孩子思維系統能和大人一樣,咁就發達了。都係嗰句,『人哋 ...
「十歲已經好成熟」嗰啲好大機會係真資優,真正既資優諗野係比較成熟。其實無必要同其他人比較,真正既資優始終係好少,比較好容易誤入東施效顰既局面。

香港資優教育既問題唔係資源唔足夠,係資源錯配,為咗商業原因,啲用公共資源既資優教育機構一心想做大,所以濫用資源。個人覺得資優教育應該係真正既資優教育,將資源集中係十個、八個真正既資優學生,以唔係分散係唔同既假資優學生。

王家爸爸 發表於 18-6-6 11:54
「十歲已經好成熟」嗰啲好大機會係真資優,真正既資優諗野係比較成熟。其實無必要同其他人比較,真正既資優 ...
哦!原來你個定義係思想成熟,明白你的論據了。

akys 發表於 18-6-6 12:27
哦!原來你個定義係思想成熟,明白你的論據了。
唔係定義係思想成熟,而係思想成熟係現象,唔好掉轉因果。