用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒常被學校投訴 ?
樓主: Sandylam858
go

資優兒常被學校投訴 ?  

作為父母,好似我咁無耐性,都可以對自己小朋友不厭其煩咁講同一道理

但好多老師根本態度不專業,況且要對一大班學生,坦白講,係要自求多福!

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:21
講得啱,唔少SEN家長既心態係想自己既小朋友被「被優待」,結果當然係大家都唔開心。想「被優待」應該讀返 ...
我見呢版好多家長唔係你講咁要求「被優待」。反之佢地四處去搵方法同努力為子女改善缺點。

mimi222shi 發表於 18-6-5 16:57
作為父母,好似我咁無耐性,都可以對自己小朋友不厭其煩咁講同一道理

但好多老師根本態度不專業,況且要 ...
好既老師可以好好,衰既可以去到好衰。點衰法 ? 老師會打電話比其他家長叫佢地既子女唔好同邊個邊個玩,帶頭玩孤立、排斥。得個十歲八歲人仔,比人咁孤立法,冇問題都變有問題啦。

好既老師係「教」學生,唔好既老師係「攪」學生。

人地點講歪理由得佢,佢講既野人唔笑、狗都吠啦 ! 千奇唔好對自己教好子女既信念有任何動搖,努力、加油 !

小曳人 發表於 18-6-5 15:52
請問,香港除咗十多年前有過一間主要收資優生嘅津校之外,仲有邊間津小?
如果無,咁政策上又玩共融,老師 ...
無知既家長真係好可怕,當人個仔女係怪獸咁睇 !

Sandylam858 發表於 18-6-5 17:32
我見呢版好多家長唔係你講咁要求「被優待」。反之佢地四處去搵方法同努力為子女改善缺點。
呢版啲家長可能真係想改善小朋友既缺點既多,呢種態度最正確。但係現實係,喺學校裡面唔少家長都要求「被優待」。

jumphigh 發表於 18-6-5 18:26
莫說孩子资優不一定有情緒问題,就算係,也不应因為孩子資優而去合理化孩子的情緒问題,要求别人無限包容 ...
認識既真正資優生都無情緒問題。我估現實係好多老師為咗唔得罪家長,將情緒有問題既學生話係資優,等啲家長叫小朋友去檢查。所以變咗社會將情緒問題同資優畫上等號,兩者既相關性其實唔係想像中咁大(但係係有)。

小曳人 發表於 18-6-5 16:07
唔可以話係靠老師
而係佢地需要一技旁身!

不用理會其他人講法,有些事情並不是盡心盡力,竭盡所能就能解决。當個個專業人士話要長時間,等他長大(痴線! 個個都叫我哋去外國讀,香港唔適合呢類孩子),另一邊廂,老師們卻要求即時,或3個月內去解决,我真係做唔到,曾經和老婆講唯一辦法是打到他有反射意識,打到佢唔敢再犯。

退一步看,上到中學根本沒有大問題,是兩個世界,大家有幾何聽到中學家長在這裹呻? 其實所謂要求的包容,在中學是常態。

都係嗰句,捱多一兩年上書院就冇事了,曳? 幾到輪到佢地?

小曳人    發表於 18-6-6 06:57

jumphigh 發表於 18-6-5 20:50

你真係以為中學冇?
優待乜嘢?

jumphigh 發表於 18-6-5 20:50

你真係以為中學冇?

唔知係咪講緊同一樣嘢,我講緊嘅係抽問又答到嘅俾佢發呆,少啲連坐罰冇小息,容許不影響人的情况下偷看書,做功課,揸住文具聽書...等等。呢啲係中學常態。

jumphigh 發表於 18-6-5 21:47

其實你說的並不是情緒易激动孩子上堂的情況,我估大部分中 ...

唉!你唔明,上堂好悶偷做功課偷看書要沒收,情急下情緒激動就發癲,做嘢先後又要管,問理由就一句要遵守紀律,當然又忍唔住。發呆要罰企,孩子感覺不自在不遵從,硬碰硬,又可以見社工,見訓導了。

大叫好多真係忍唔到,有啲係病。

jumphigh 發表於 18-6-5 22:35
其實家長就係要解釋孩子聽,根據校規同老師要求,佢堂上忍唔住做自己嘢要承擔乜后果,就係会被罰,佢自己 ...
唉。肯聽有用我就企喺你哋嗰邊啦。我們每日都最少講一次,又罰又鬧又讚又獎,乜都出齊,但一日七八小時在學校,只能担心。我曾經desperate到認真考慮是否打到他反射性的驚,唔敢再犯。(好肯定呢個方法有效,不過犧牲親情和有少年陰影啫)

嗰班專家就永遠表露同情和憐憫表情,叫我哋俾多啲時間,大咗會好啲咁話,但學校唔等你喎。考慮過轉校,但小五下學期轉去邊?

我已經過咗呢個階段,但見到好多喺呢到浦嘅家長係有做嘢,有配合學校,唔係嗰啲濫用者,咪寫幾句支持一下,感同身受,好慘㗎。

話時話,有啲嘢只係時辰未到,好似初小小肌肉未發達,點迫都寫唔好一樣。多年日哦夜哦,升中後明顯控制力高咗,做事有智慧咗,反應冇咁大,痛苦了兩年,終於甩難了。

重申,唔係要特權,只要鬆少少,唔好硬碰硬,先等他們cool down再説。