用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒常被學校投訴 ?
樓主: Sandylam858
go

資優兒常被學校投訴 ?  

其實個腦轉得比人快,先係資優既特性。資優喺某啲方面特別強,其他方面同正常人無差異(記住係無差異,唔係比正常人弱),情況就好似多咗粒co-processor既電腦,邊方面比其他電腦強就睇嗰粒co-processor係GPU、 DSP定係其他。
因為個腦轉得比人快,所以某程度上,資優都可以好快知道自己問題所在,然後決定解唔解決,點解決。

jumphigh 發表於 18-5-29 11:09
我幾反感有些家長会因孩子係資優就要求老師、學校包容。學校除了學知識,还要學纪律。
孩子IQ高、課上知識 ...

對( ¯ᒡ̱¯ )و

回覆樓主

我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變,自問在家,小朋友情況唔嚴重,我地處理得到,但可惜响學校表現就好差!成日有主任打來報告…
我就想取下經,睇下有冇過來人分享一下如何改善,一查之下就找到這個 post !
最後結論原來都係要等佢成長,思想成熟先有所改變⋯⋯
如果冇資優特徴,睇怕大部份有此行為都安排食藥,所以響一般ADHD同ASD版搵相關資料唔多,因為大部分用食藥解決咗佢就算!
很無奈⋯⋯

醒目開學勳章

angelko 發表於 19-3-1 16:10
我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變, ...
如果同學校關係還好,可試下先搵學校社工或EP幫手,若果唔想麻煩學校,自已搵下出面資源。

mama_papa 發表於 19-3-1 19:19
如果同學校關係還好,可試下先搵學校社工或EP幫手,若果唔想麻煩學校,自已搵下出面資源。 ...

已經有EP,有學校跟,不過如之前每位所講,學校始終應付唔到,教師大部份欠缺對 SEN 既培訓,好難處理得到!

其實我本身唔覺得太難處理,只要長氣一D,多問下佢點解要咁做呀,有耐性一D,咁就處得到,但往往學校用阻止方法,越阻止就越反抗,佢地唔識收科!

醒目開學勳章

angelko 發表於 19-3-1 19:47
已經有EP,有學校跟,不過如之前每位所講,學校始終應付唔到,教師大部份欠缺對 SEN 既培訓,好難處理得到 ...
是否駐校EP?

mama_papa 發表於 19-3-1 19:58
是否駐校EP?

係註校EP

另外醫院都有EP跟

不過註校EP提出既意見,我覺得學校唔太有 Heart 跟,始終科科老師不同,佢地好難做得一致!效果唔太理想⋯⋯

醒目開學勳章

angelko 發表於 19-3-1 20:05
係註校EP

另外醫院都有EP跟
如果連駐校EP都冇辦法,唯有自求多福。試下儘量同老師合作,儘量幫小朋友減少麻煩。另外試下外求其它訓練/輔導。

mama_papa 發表於 19-3-1 20:13
如果連駐校EP都冇辦法,唯有自求多福。試下儘量同老師合作,儘量幫小朋友減少麻煩。另外試下外求其它訓練/ ...

係呀,所以自己上網搵下資料,學下人地點處理,希望做到幾多得幾多啦!

醒目開學勳章

angelko 發表於 19-3-1 20:20
係呀,所以自己上網搵下資料,學下人地點處理,希望做到幾多得幾多啦!
...
有朋友推薦過灣仔小童群益會的遊戲治療,不過好似要排好耐。

mama_papa 發表於 19-3-1 20:23
有朋友推薦過灣仔小童群益會的遊戲治療,不過好似要排好耐。

謝謝你分享

醒目開學勳章

angelko 發表於 19-3-1 20:32
謝謝你分享
客氣!希望幫到妳。

angelko 發表於 19-3-1 16:10
我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變, ...
你小朋友是否資優?幾歲?通常小朋友在校比在家中乖。

持之以恆 發表於 19-3-2 09:07
你小朋友是否資優?幾歲?通常小朋友在校比在家中乖。

小朋友唔係資優,現在小學生二年級呀,不過在家我地對佢循循善誘,都尚可以解決佢百厭問題,但在學校就多數用阻止或頂多用勸止方法,效果不理想之如,還令小孩反抗更大,好難收科!

jumphigh 發表於 18-5-29 11:09
我幾反感有些家長会因孩子係資優就要求老師、學校包容。學校除了學知識,还要學纪律。
孩子IQ高、課上知識 ...

其實他們是控制不了自己!
初生bb有痰點算好啊?

回覆 jumphigh 的帖子

好同意,好多家長以為資優就會情緒差,EQ低。反而沒有認真處理小朋友的行為同情緖,不但影響他人,白白錯過幫助小朋友的黃金期。
現令社會,做人態度,與人合作比EQ 重要。

王家爸爸    發表於 19-7-10 18:53

chankenling 發表於 19-3-8 21:06
其實他們是控制不了自己!

記得小兒有個資優女同學,見過佢小小事會爆喊發脾氣,我見到佢其實控制唔到自己。我看過一些資優的書籍 有講述這類資優小朋友不但智力超前,各觀感也太敏感,有些非常情緒化.而另一個女同學,也是智力高,但有些自閉,阿媽故意幫她約playdate, 她還是躲在一角看書,不睬來她家的同學仔.父母遇到這情況其實都好無奈.也容易令人誤解.
小兒的情況是有點ADHD, 但不算嚴重.
每個小朋友的性格都唔同,好難去劃一條線去作評論.既然外貌可以人人都唔同,那腦部構造也會有差異.
父母其實最了解自己仔女,有必要要尋求專家意見.我們做父母也是一直在學習做好父母.我覺得做父母也不要太自責,盡量給孩子無盡的愛.

cl_kaka    發表於 19-3-12 10:40

醒目開學勳章

我小朋友都係咁...現在醫生要我考慮食唔食藥, 好矛盾

jumphigh 發表於 18-6-2 18:32
有情绪问題孩子的家長当然苦,但係,佢身边受到影響的同学、老師何嘗不苦?
...
同意 果陣仔仔班主任都好無奈。。。其實做家長對自己仔女影響一定最大,唯有身教仔仔控制情緒,做人處事。再唔係唯有出去報下D專比資優學生學心智習性嘅堂。始終仔仔同番智商差唔多嘅人一齊玩會肯學野D