用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒常被學校投訴 ?
go

資優兒常被學校投訴 ?  

各位過來人,你們的資優兒是否都經常被學校投訴很曳及不守紀律 ?

Sandylam858 發表於 18-2-5 17:36
各位過來人,你們的資優兒是否都經常被學校投訴很曳及不守紀律 ?

為何不是先問如何管及教孩子,而是去考慮如何應對學校呢?

Radiomama 發表於 18-2-8 09:00
為何不是先問如何管及教孩子,而是去考慮如何應對學校呢?

同意.

普通小朋友被學校投訴亦大有人在。家長應該和學校了解同學發生什麼問題再加以幫助才是正確態度。

回覆樓主:

回覆樓主:

我仔一樣,唔專心係佢地嘅特性,因為佢地覺得悶,唔需要好專心佢地都明老師講乜,當然會攪攪震,自問係一個管教嚴嘅媽媽,我當然知道我仔係有問題,但佢地性格較自我,唔會聽你講。我都好頭痛。有時sad 到大喊,覺得自己唔識教。加油!希望大d,會好d

醒目開學勳章 貢獻勳章

先抱歉~
我兒係需要學校作出調適嘅資優兒
我自問家教上,唔會太縱容,都有要求
但對孩子情緒上問題 (情緒波動大,偏執) 呢樣嘢呢~就唔能硬碰硬

响學校,我收到嘅唔算係投訴,我估算"報告"
當偏執問題出現時,如果老師唔識處理,就會變得好難搞,咁呢d非一般對待學生嘅手法,算唔算包容?!
咁,如果老師都係情緒波動好大嘅人,激到出手,到低係我包容緊老師,定老師正常處理學生手法(唔包容)係正確?! (我只想講:處理手法的確要睇學生性情)

其實,老師上課要處理咁多學生,你叫老師一視同仁,定當睇唔到會對其他學生公平d?
我唔清楚其他人case,但以我仔case,老師唔處理佢 (當佢唔存在),會比處理佢對大家都好,亦較開心
老師都係人,佢d自自然然會選擇好過d嘅方式同資優兒相處,除非... 真係見到d等退休嘅,唔識處理,只懂排除法,唔駛我仔上課,堂堂企走廊!

我仔係咩問題?佢只係識哂老師要講嘅野,or 幾分鐘內明哂,會起身自由行(但好快會坐返低),或者突然爆一句說話出嚟
當學校行政上唔會作任何野嘅時候,孩子只係日日返學校坐監,一個個腦轉唔停嘅細路,又點可能叫佢悶到大半日?! (sorry,我知有人得嘅) ,佢做唔到,同家教無關,呢樣野... 幸運地阿仔咁多任班主任都明白,如果一位資優兒家長唔明白呢點,好大可能佢係一位幸運兒,孩子品學兼優,唔需要家長操心

每個孩子都唔同,各自需要都唔同,如果得到學校老師禮諒同關顧,就唔會有"投訴",如果社會能禮諒自閉、讀寫障礙學生,點解偏偏就唔能夠體諒資優兒?係咪佢得到咗d,就可以睇唔到佢缺乏嘅?!

現時教育大學課程對兒童心理學,SEN學生處理問題,教學時間好短 (聽講係十小時內),家長無授到相關教育,好希望老師訓練時,得到多d對SEN學童了解嘅課堂

恐龍家

回覆樓主:

自問是嚴母一名,但有時小朋友既情緒唔穩定...好無奈!盡量選合適的學校,希望佢上堂有興趣!
學校老師知佢脾性,小朋友在進步中.

出手係好嚴重,唔係包唔包容咁簡單!

我個開心/唔開心/興奮會好明顯,悶會坐唔定,從來唔搞人。
幼稚園好嚴,小學老師好好多。

jumphigh 發表於 18-6-2 17:40
但事實就係咁, 情緒易激動的孩子被「包容」,即使先出手,仍被「包容」~
...
“出手”我從未遇過......最多有小爭執,老師已即時調停。

如果有,我都未必頂到!

jumphigh 發表於 18-6-2 17:37
我希望有情緒易激動孩子的家長認真反思下,孩子易激動的背后原因 無論是什麼, 都不足以成為充分理由去要 ...

....

其實,家長係好無奈,有苦自己知。
上次放棄轉津校,都係擔心佢有適應問題,同老師可能唔包容,影响操行。煩!