用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 (真心請教)熱愛數學的女孩
樓主: Sweetpie
go

(真心請教)熱愛數學的女孩

王家爸爸 發表於 18-4-9 11:10
點解你認為用雙老師,分set教係可以解决?第一,老師數量不足夠;第二,資源不能有效利用;第三,如果改咗 ...
我覺得教育除了學業外還有人際關係。資優,讀障,ADSD等是可以共存的。分set嘅好處係因材施教,不用任何一方遷就其餘。其實每個人都有其專長,唔一定用成績來分。

我唔係咁鍾意精英班制度和母語教育政策,這種系統只是歡迎各科平均的學生,例如我專精數學或英文語文就只能讀B2/3母語教學。以前公司有個秘書入唔到大學,但讀名女校,科英文超勁,幫到同事好多工作。

睇下SPCC家長分享,中英數通分好多個set教,上堂時分課室,其餘時間一同上課,咪幾好?

阿仔中學沒有精英班,中英數只有分大班和小班,津校資源唔夠只有呢個省略安排,即是有補底冇拔尖。

教育資源唔夠,又想搞,最後得個搞字,大家痛苦。

akys 發表於 18-4-9 12:19
我覺得教育除了學業外還有人際關係。資優,讀障,ADSD等是可以共存的。分set嘅好處係因材施教,不用任何一 ...
SPCC可以將中英數通分好多個set教,問題係其他學校唔可能,亦都唔可以東施效顰。原因係上堂時分課室,即係校內都有標籤,SPCC可以同學生講即使係弱班,都係最強中既一份子,唔會影響學生既心理。

scyauchris 發表於 18-4-9 12:13
回覆 王家爸爸 的帖子

我小朋友昨晚同我講為何要返學,掂解唔可以在家自學?我答佢一定要返學,唔返學邊個 ...
我哋當年都面對類似問題,我小朋友唔想返學,想自學。真係要慢慢教,教識佢謙虛、合作,多啲同其他家長聯繫,週末一齊去玩,令同學變成小朋友校既朋友,減少校內既無助感。

scyauchris 發表於 18-4-9 12:13
回覆 王家爸爸 的帖子

我小朋友昨晚同我講為何要返學,掂解唔可以在家自學?我答佢一定要返學,唔返學邊個 ...
阿囝每次放完長假就說最好學校已被炸掉那他就不用再返學了。他問我為什麼不待到真正工作時才學有關知識我答有那個老闆出錢請工人時還比時間你慢慢學呢

回覆 王家爸爸 的帖子

我對住佢都好無奈同無言!

scyauchris 發表於 18-4-9 15:40
回覆 王家爸爸 的帖子

我對住佢都好無奈同無言!
唔好覺到無奈同無言,多啲玩,多啲傾偈。

回覆 YanKanMom 的帖子

我女不是因為長假後不想返的,佢反而是某些特別日子先唔想返!逢不用上課,只是返去玩,佢就唔肯返!不過上年一開學就開始扭唔返,話自己在家都可以學習!

回覆 scyauchris 的帖子

我囝比較慵懶,除非是他有興趣的東西否則最好不要煩他他不想返學除了自覺(其實要學總有東西可學的)在校學不到太多東西外社交弱加上缺志同道合者也有很大關係。

YanKanMom 發表於 18-4-9 16:02

我囝比較慵懶,除非是他有興趣的東西,否則最好不要煩他。他不想返學除了自覺(其 ...
先訓練佢既社交能力,由身邊既同齡朋友、同學開始,然後睇下朋友間有無共同興趣,咁就可以同時加強社交能力,訓練專注力,又可以做佢有興趣既野。

王家爸爸 發表於 18-4-11 10:38
先訓練佢既社交能力,由身邊既同齡朋友、同學開始,然後睇下朋友間有無共同興趣,咁就可以同時加強社交能力 ...
謝謝關心,努力中。難就難在身邊同輩包括同學及教會同齡少年皆乏與他志同道合的,他不擅長打機也不擅長運動,跟這一代男孩是有點格格不入。他比小學時已有進步,在校算找到人閒聊,偶然也到同學家玩玩,但知心朋友就沒有。

回覆 omg012 的帖子

少少離題,唔好意思~
想問問你會唔會同你仔一齊睇d Youtube去找共同話題,幫助佢學習?定係由得佢自己學?
我仔其實只係K1,因為爺爺嫲嫲湊,所以有不少Youtube時間,他晚上回家我們是不准看的。佢酷愛工程車,有時會同我講d我完全聽唔明的工程車術語(仲要係英文),佢好想同我傾,但我真係無能力傾!有一齊睇下工程車繪本,但我真係追唔上佢嘅學習速度...可以點做?

YanKanMom 發表於 18-4-9 16:02

我囝比較慵懶,除非是他有興趣的東西,否則最好不要煩他。他不想返學除了自覺(其 ...

其實學校就係學習社交最理想嘅地方

王家爸爸    發表於 18-5-4 13:21

回覆 mandy_ng207 的帖子

是他自學的,他很會選擇節目,一步步自己將問題搞通。

20160901 發表於 18-5-3 15:17
認同,一定程度上學校就是社會的縮影,況且比起職場,同學已經是相對易應付。

mandy_ng207 發表於 18-5-3 14:37

少少離題,唔好意思~

我女五歲,我冇比iPad/電腦佢用,電視DVD都少看,我知很多小朋友在you tube學到好多野,但現階段我不想用咁多電字產品。
你話追不上佢工程車的知識,你咪睇番佢看了甚麼y-tube,自己又看一篇囉。我女最近同我講德文,似是而非,我都即刻買書上網學。

20160901 發表於 18-5-3 15:17

王家爸爸    發表於 18-5-4 13:23
mandy_ng207    發表於 18-5-4 13:21

回覆 964000 的帖子

我其實都有偷偷睇番佢追開的卡通的, 咁先搭到咀,起碼佢介紹我知個主角我都知係邊個......
佢未識字,爺爺嫲嫲無能力伴讀,睇Youtube都係一種學習方法。我只要求他晚上和我一起玩玩具,讀幾本書就好。
這個年紀的孩子似乎好奇心很重,講野又永遠半桶水,睇來我都有排學有排捱!

其實你怕不怕他和朋友相處不來?我自己小時候都是這樣,所以小學至初中都無乜朋友,甚至被當成怪人。你兒子有遇過這情況嗎?

964000 發表於 18-5-4 09:53
學校社交其實學到好多野,我女k2已學到negotiation同trading, 例如那天消防員探訪送貼紙和key holder, 我 ...
K2已學到基本既negotiation同trading技巧,其實已經好叻。

mandy_ng207 發表於 18-5-4 13:17

其實你怕不怕他和朋友相處不來?我自己小時候都是這樣,所以小學至初中都無乜朋友,甚 ...
他知道自己是資優生,也知道他的興趣跟其他小孩不同。我們(家長)從來不強調他是資優生,不想令他有與眾不同的感覺。他的行為和同齡小孩差不多,在班裏有很多朋友,常常一齊玩。他的最好朋友,也是個資優生。可能大家説話,思想和行為都比較投契。在學校,他不常跟同學甚至老師講他學到的數學。因為一來別人不—定明白,二來也不—定感興趣。他已經學會接受自己跟別人的差異,在—個人時看看youtube,自得其樂。同學也接受他,算他是個小博士。社會是由不同人組合而成,我們樣他和不同的人相處。現在看不到有問題。