用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 牛劍比併(章文彬)
樓主: elbar
go

牛劍比併(章文彬)   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 18-8-4 16:25
對,美國頂尖的比 OxBridge 更難入,其實我對美國嗰邊更熟。只是見美國最頂尖嗰幾間的舊生會只會跟 OxBrid ...

對於英國人係要海外生身份爭奪美國名牌大學當然會較以本地生身份競爭 OxBridge(本地生學費) 難  

elbar 發表於 18-8-4 16:30
對於英國人係要海外生身份爭奪美國名牌大學當然會較以本地生身份競爭 OxBridge(本地生學費) 難  
...

我是從一個香港人的角度評論報兩邊頂尖大學的難易

RunningPig 發表於 18-8-4 16:33
我是從一個香港人的角度評論報兩邊頂尖大學的難易

美國係公認世界第1強國,無論學術…;所以佢地名牌大學一向最能吸引世界精英學生爭相入讀  

RunningPig 發表於 18-8-4 16:03
純粹計在學校遇到同輩及社會階層,Imperial 跟 OxBridge 差不少

差啲咩呢?願聞其詳。

Ruby1219 發表於 18-8-4 18:02
差啲咩呢?願聞其詳。

LSE 同 Imperial 當然是好學校,只是根據我個人的觀察(中學同學及朋友圈所見), OxBridge 在港的畢業生的 career 同 family background 普遍都比 LSE Imperial 好。

以下只是一己嘅想法,並沒有詳細嘅觀察。讀書同做野是兩碼子事,最初畢業時Oxbridge嘅招牌可能有些少優勢,但長遠對career嚟講就未必有影響。畢竟做野係講能力,人際關係及際遇等因素,與讀書叻唔叻未必有關。另外,英國唔同美國,legacy無分加。作為海外學生申請Oxbridge,屋企有錢無錢並非收生考慮因素,一切都係以成績及interview為依歸。而且申請Oxbridge的學生亦好多時申請埋LSE及IC等大學,係同一堆人,讀Oxbridge同LSE, IC依d人嘅family background理應沒有多大分別。

bobbycheung 發表於 18-8-4 23:10
以下只是一己嘅想法,並沒有詳細嘅觀察。讀書同做野是兩碼子事,最初畢業時Oxbridge嘅招牌可能有些少優勢, ...

對你提出兩個論點based on 親身經歷我都非常同意

KK20010609 發表於 18-8-7 18:00
回覆 bobbycheung 的帖子

認同, 但現在我好心痛, 囝囝死都唔入 oxford, 話出來冇用 :nau ...
我亦識人有你一樣的"煩惱"。我覺得首先要了解清楚你細路嘅真正想法或憂慮,畢竟最終係佢去讀,加上Oxford有些課程並非 a walk in the park。例如 Law ,rusticate 嘅 rate 都幾高。 就算比你迫到佢去讀,可能亦會出現問題。佢話出來冇用,意思對甚麼冇用? 對搵工冇用? 對前途冇用 or what?  佢嘅Oxford offer 係邊一科? 他的選擇是甚麼? 依d都係考慮因素。

KK20010609 發表於 18-8-7 18:00
回覆 bobbycheung 的帖子

認同, 但現在我好心痛, 囝囝死都唔入 oxford, 話出來冇用 :nau ...

你仔仔已經有oxford offer ?

回覆樓主

想請教如果DSE學生想考Oxbridge, 是否要考IGCSE?應該中幾開始考IGCSE?

謝謝

回覆 bellma 的帖子

你小朋友是否2019DSE考生? 如果對DSE有信心,不用特別去報其他外國試。
如打算報明年Oxbridge,必須在今年10月15日前透過UCAS遞交application,選定Oxford 或 Cambridge 其中一者,及另外四所英國大學。個別學科會要求考生參加筆試。大學會根據考生在UCAS所遞交的資料(包括個人陳述、老師評語及predicted grade),以及筆試的成績,揀選入圍學生面試。成功通過面試的學生,會獲大學的條件收生conditional offer,指定某幾科在公開試成績達到某一級別,就必定獲取錄入學。DSE考生可遞交學校predict DSE 嘅成績,大學的co也會以DSE放榜成績作指標。
我朋友女兒去年以DSE報Oxford,co是DSE Maths、M2、Phy、Chem 任何3科達5,最後當然輕易考到。
今年DGS女狀元嘅Oxford co 都係 DSE 5,5,5      

聽落好似唔難達標?

DGS girl apply 那一科?

PARK-PARK 發表於 18-8-9 17:53
新聞話係PPE

Verveine 發表於 18-8-9 15:30
回覆 bellma 的帖子

你小朋友是否2019DSE考生? 如果對DSE有信心,不用特別去報其他外國試。
越有興趣收的學生 CO request 越低。

PARK-PARK 發表於 18-8-9 17:53

PPE,係非常非常難攞到offer的一科!

PARK-PARK 發表於 18-8-9 17:51
聽落好似唔難達標?

要分清楚 conditional offer 定 predicted grade, 報名時學校会俾predicted grade, 大學考慮了全部申請資料或加上面試,之後出conditional offer, 如好想收個學生conditional offer 越低,但如果predicted grade 係555, 未必有面試或offer

poonseelai 發表於 18-8-9 20:05
要分清楚 conditional offer 定 predicted grade, 報名時學校会俾predicted grade, 大學考慮了全部申請資 ...
同意,最難係入到面試同攞到offer,要meet 到 requirement of conditional offer 相對是整個過程最容易嘅一關。我朋友女兒學校predicted grade係6科5**,相信DGS女狀元嘅predicted grade都應該接近滿分。

RunningPig 發表於 18-8-4 21:14
LSE 同 Imperial 當然是好學校,只是根據我個人的觀察(中學同學及朋友圈所見), OxBridge 在港的畢業生 ...
My relative was studying in Imperial and Oxford.  
Oxford is much better in terms of the academic level of teachers and students.
‹ 上一主題|下一主題