用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求意見!year 10 定 year 12 升學?
go

求意見!year 10 定 year 12 升學? [複製鏈接]

現在中三,今年九月已有year 10 offer, 仲有少少時間考慮。但又想讀埋中四先跳級去year 12, 但又驚year 12 入學競爭大。
有offer 學校排名及成績也好。

3    0    0    0

SarsMum 發表於 18-2-5 09:09
現在中三,今年九月已有year 10 offer, 仲有少少時間考慮。但又想讀埋中四先跳級去year 12, 但又驚year 12  ...

睇下小朋友想唔想今年九月去。

現在中三,今年九月已有year 10 offer, 仲有少少時間考慮。但又想讀埋中四先跳級去year 12, 但又驚year 12  ...

去邊度讀?
Year 12無咩正常學校會收海外生了

除非孩子超晒班,否則最好讀Y10。

回覆樓主:

試做吓past paper網上有download,如成績好跳级一樣有好Y12學校收,

Year 10 等小朋友有個完整的中學階。

yhma 發表於 18-2-5 12:24
Year 10 等小朋友有個完整的中學階。

同意 !

純屬個人意見,除非有經濟上嘅考慮就無辦法,否則不用急著早一年畢業,畢竟打好個基礎及多一年準備好重要,尤其是係將來想入出名嘅大學或競爭大嘅學科。

我覺得好睇你要咩。如果只係攞英國學校做踏腳石考英國top U, 咁中六先去都得(assume 你小朋友到時都考到top 嘅boarding school). 但如果想小朋友除academic 外體驗多啲boarding school life, 早啲有自理能力,識多啲friends, 多啲運動同課外活動,咁就早啲去好。

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-2-5 18:19
我覺得好睇你要咩。如果只係攞英國學校做踏腳石考英國top U, 咁中六先出都得(assume 你小朋友到時都考到t ...

絕對同意! 除非有特別原因, 如歲數太大, 資金問題等等, 否則安步就班較好

Ruby1219 發表於 18-2-5 18:19
我覺得好睇你要咩。如果只係攞英國學校做踏腳石考英國top U, 咁中六先出都得(assume 你小朋友到時都考到t ...

認同的 , 真係睇你想要什麼 來舖條升學路 !

回覆樓主

目標當然想入top U.  但係又唔想year 12 先去顧住應付考試,未能認真投入boarding life.  Year 10 去讀GCSE 能力一定有,係想佢過番啲青少年人應有的生活,唔似係香港咁日趕夜趕,又唔夠瞓。其實係想佢放慢節奏去平衡生活同學業,但就交多2年學費!Budget 是勉強可以應付的。所以有啲猶豫!

SarsMum 發表於 18-2-5 23:59
目標當然想入top U.  但係又唔想year 12 先去顧住應付考試,未能認真投入boarding life.  Year 10 去讀GCSE ...

介唔介意分享去邊間讀 Year 10?

Bambi 發表於 18-2-5 10:36
去邊度讀?
Year 12無咩正常學校會收海外生了

什麼學校是正常學校?

目標當然想入top U.  但係又唔想year 12 先去顧住應付考試,未能認真投入boarding life.  Year 10 去讀GCSE ...

如果經濟許可,又唔係只著眼讀書,個女又想去嘅話,就唔好諗咁多,year 10  開始去讀啦。我個仔都係year 10 開始去英國,讀得好開心,我哋覺得啲錢花得好值得。
我老公由當初反對到而家變咗勸朋友放手俾小朋友去留學。

既然能力應付到,唔需要猶疑喇!讀Y10吧!阿大都係Y10去讀書,依家佢都會放慢節奏,取得平衡,人亦識諗好多,絕對值得,所以阿細中二已過去讀。

回覆 ricenoodle 的帖子

一般而言, 大部份high school每年都會有個G12升讀大學嘅%, 當然越高%表示該學校學術成績越好, 所以學校都會緊張學生成績, 而一般一上G12就差不多要報大學, 所以學校最遲只會收G11的學生, 而G12空降的學生太不在學校掌握之內, 正常學校是不會收, 只有向錢看的學校才會收。呢個情況好似香港某些名校, F5就已不會收插班生一樣

Bambi 發表於 18-2-6 15:59
回覆 ricenoodle 的帖子

一般而言, 大部份high school每年都會有個G12升讀大學嘅%, 當然越高%表示該學校學 ...

我以為有好多香港學生會讀完中四就去英國讀Year 12, 然後 Year 13 考 A level 再升大學,這個途徑不是正常的嗎?我怕自己不太清楚所以問問。謝謝

看個人經濟情況和孩子意願吧。
我女兒讀完中四過英國讀 Y12,兩年後一樣入到很出名的大學。
如果在香港成績不錯,跳班不是問題。但如果在港成績一般,便建議讀完中五才過去讀 Y12,或如其他家長的說法,讀完中三過去讀 Y10。

回覆樓主

我女係讀完中四過去讀sixth form入U,一來佢係想再強化中文程度,二來最主要係佢想同香港的同學同一年入U,唔想落後一年,所以最好一齊分析但由小朋友做最後選擇。
‹ 上一主題|下一主題