用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝
樓主: cameo
go

男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [複製鏈接]

zebrabb 發表於 18-2-5 23:21
有冇想住考定私校幫補下呢⋯⋯

暫時冇認真諗呢part,我完全冇谷個仔,喺考直私、叩門都唔會有咩驚喜,所以懶得諗
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

貓頭雀 發表於 18-2-5 23:47
旅小放乙二一定入唔到呢, 去年乙一入唔曬。應該一向都是乙一入唔曬,因為叩門戰有分兩場: 放榜即日玩111 ...

我細仔2013,嗰年好似剛cut左雙非。
其實我大女已中學S6,當年小學就34,乙二都入到聖羅撒,到升中心儀上智olr,所以就轉番住址ssp,乙二都中OLR。亦因爲都經歷過2次大抽獎,其實升中壓力比升小更大,所以我考慮細仔時,好在意考慮40小學網升中問題,到升中可能更慘烈
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 18-2-6 00:03
我細仔2013,嗰年好似剛cut左雙非。
其實我大女已中學S6,當年小學就34,乙二都入到聖羅撒,到升中心儀上 ...

係喎, 不是2014 年
但40 網好多新樓,未來幾年一樣爭到傻。
我自己覺得40網的小學唔錯, 中學就無研究....
唔好意思,比唔到咩野意見了,但如果想知多啲小學資料, 我看看幫唔幫到手

貓頭雀 發表於 18-2-6 00:35
係喎, 不是2014 年
但40 網好多新樓,未來幾年一樣爭到傻。
我自己覺得40網的小學唔錯,  ...

絕對幫到手,先謝。
雖然我而家住ssp,不過大女係34網小學,而家對ssp小學了解好少,只知某d係新校舍,但我比較著重教學作風(包括教職作風),校舍絕對非重要因素。
近日都有留意40網嘅留言,先唔討論抽獎排位,以band 1生比例較多嘅學校,有荔天?馬神?其次旅港而家同中學有關係嗎?我只知旅港中學而家就好好,小學就唔了解。再謝

cameo 發表於 18-2-5 23:58
暫時冇認真諗呢part,我完全冇谷個仔,喺考直私、叩門都唔會有咩驚喜,所以懶得諗
...

你冇谷仔,又冇backup,去34網=⋯⋯你懂嘅。就算cut左雙非,教育學者都講,龍年實際數字係少左人抽獎,其中好有可能會做超大B去蛇年,未必一定甘穩算。你堅持34網,一係超好運,中獎,二你要甘心一個唔覺意,入左跨區學校,到時比起你40網的情況,未必有著數,另外如派中跨區,實際你咪又係遠左上學,脫離了近34網的原則。

zebrabb 發表於 18-2-6 10:05
你冇谷仔,又冇backup,去34網=⋯⋯你懂嘅。就算cut左雙非,教育學者都講,龍年實際數字係少左人抽獎,其 ...

其實,我係知34、40都非理想校網的,但現實環境只可2選1時,都希望大家明白,我暫時係想比較2者更多利弊,並非搵緊其他校網。謝謝你的意見

cameo 發表於 18-2-6 11:13
其實,我係知34、40都非理想校網的,但現實環境只可2選1時,都希望大家明白,我暫時係想比較2者更多利弊, ...
只講一句;九龍城網升中相對深水埗網冇得輸

回覆樓主:

我唔熟34, 但感覺上40網不錯。

旅小和旅中有聯繫的,20-25個位? 數字我忘了。

一線學校: 瑪神,荔天,協和
瑪神:好谷,教快半學期(一開學教下學期的書), 升小一的暑假註冊後,會派暑期功課比新生

荔天: 好谷,升中好靚,但小朋友好忙,教學進度好趕,比其他小學快左3-4week 左右。 但起步點是一樣的。  題外話,聞說喜歡收twins , 和宗教立場有關。

協和: 我果年只識兩人入左去… 詳情不了解,但幾肯定重學術無愛的。 我無惡意,但入協和也不會在意有無“愛”了。 對SeN 可謂無乜包容…  

三大,我知的是咁多了。  如果小朋友係好happy 的happy 幼稚園,未必銜接到--不論學術和心理, 父母要出點力幫下手。

仲有無哪一間想了解 知無不言。

cameo 發表於 18-2-6 02:34
絕對幫到手,先謝。
雖然我而家住ssp,不過大女係34網小學,而家對ssp小學了解好少,只知某d係新校舍,但 ...

我同意校舍並非主要考慮因素。 因為小朋友在升小學換環境,太新鮮了,不太懂得比較 ,不會覺得有大分別。

而且,才五六歲的 小朋友,他們會在意老師的態度 ,是否愉快,小息食乜好,多於校舍

回覆 貓頭雀 的帖子

瑪神所有科目都用下學期書?!
愛德你點睇?中學有好多愛德入我間中學,個個都好讀得書。唔知有冇教快呢?(佢地話冇,不過可能依家唔係)

貓頭雀 發表於 18-2-6 17:06
我唔熟34, 但感覺上40網不錯。

旅小和旅中有聯繫的,20-25個位? 數字我忘了。
旅小和旅中沒有聯繫位, 只係旅小每年會推薦一批學生俾旅中, 旅中通常極大機會係自行階段取錄呢批學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 18-2-6 15:15
只講一句;九龍城網升中相對深水埗網冇得輸

謝謝你,呢點就係令我想離開40網嘅主因,升中band 1男生絕對唔夠學位,我仔呢屆重好似男多女少!

回覆樓主

我自己都係40網人,囝囝上年叩到34。
我建議你抽返40,首選旅港,派彩後再叩34,萬一叩唔到都有一間幾好既學校,叩到咪走囉

貓頭雀 發表於 18-2-6 17:08
我同意校舍並非主要考慮因素。 因為小朋友在升小學換環境,太新鮮了,不太懂得比較 ,不會覺得有大分別。
...

非常感謝您嘅資料,我都有入40網嗰邊睇你地傾呀
我同意你所講,學生係非常在意老師嘅態度,我大女係聖羅撒小學畢業,我明白老師真係忙到好難付出愛心,但現實絕對有影響深遠嘅「刻意冷漠態度」存在,我係好反感呢一種態度。
我自己係旅港中學old girl,所以都會在意旅港呀,我當年個班主任重教緊,當年唧同學就入番中學部教書。
如果學術深嘅學校,我都會在意佢「點教?」,佢哋真係有本事教?還是俾壓力家長搞掂?又會唔會只顧拔尖、對相關學生補底不足⋯⋯呢d深層問題,好需要用家分享資訊

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:06
我自己都係40網人,囝囝上年叩到34。
我建議你抽返40,首選旅港,派彩後再叩34,萬一叩唔到都有一間幾好既 ...

謝謝你的意見,請問介意講叩到邊間嗎?我如果34抽獎,首選都有邊間特別鍾意,如果叩門,csk預左冇份,可能叩合一堂

hkpapa852 發表於 18-2-6 17:55
旅小和旅中沒有聯繫位, 只係旅小每年會推薦一批學生俾旅中, 旅中通常極大機會係自行階段取錄呢批學生
...

謝謝你的資訊,對我好有用

cameo 發表於 18-2-6 18:15
謝謝你的意見,請問介意講叩到邊間嗎?我如果34抽獎,首選都有邊間特別鍾意,如果叩門,csk預左冇份,可能 ...

囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要同佢操下卷。另外,34都好多新移民。

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:22
囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要 ...

我仔係性格派,所以我係隨佢自願去教,操卷對佢應該暫時未可行。佢現K2,會每日自己做功課,而家KG算係學術幾好的happy school,每日有net,佢校內外自理能力ok的(即係返學會扮乖嗰種,佢好在意校內形象)
你小朋友好叻,要一間區內hit嘅學校,真心係難㗎!

hkpapa852 發表於 18-2-6 17:55
...

多謝指正。 我以為這就是聯繫呢,唔好意思

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 17:15
回覆 貓頭雀 的帖子

瑪神所有科目都用下學期書?!

瑪神啲功課相比我del 晒   
否則就可以大家研究下了。

十一月左右吧,英文教到內容:  三隻大象站在水池邊
要自己作句:  there are three elephant next to the pond .

題目類似是咁。

數學,skip 曬基本野,已經要研究文字題。
‹ 上一主題|下一主題