用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝
go

男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [複製鏈接]

本身住緊ssp但完全唔了解呢區小學,升中就知道男仔喺深水埗網麻麻。
因可以考慮搬去34網近外家,小學都係冇邊間特別鍾意,但呢區升中校網應該比深水埗好。

我大女已經歷曬升小升中,所以我都會考慮到升中咁遠。男仔實在比女仔更難揀咁。想聽多d近年升小升中意見(我大女已dse了,我所知資料已過時),希望有家長可分享吓,謝謝
   1    0    0    0

不論男女,都係九龍城網升中比深水埗網好。不過 34 網唔中乙一就預派跨區,二線放乙一都未必中,冇私立/直資 offer 就唔好去 34 。

唯一兩個玩法就係:
手持 offer 搏 34/
派 40 ,到小五小六先搬去九龍城網(預左要辛苦 d 谷成績,SSP Band 1 尾生轉九龍城有機會跌 Band)。

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 05:02
不論男女,都係九龍城網升中比深水埗網好。不過 34 網唔中乙一就預派跨區,二線放乙一都未必中,冇私立/直 ...

謝謝意見。
我都係最近上番ek先知34會派左去黃大仙?我望住34、40堆學校,暫時都冇一間真正心儀。始終我亦未有途徑去更了解各小學(期待小學可以有簡介會?)
大女升中時,就反而由34轉番去深水埗,本身srl可直升的(校內成績理想的),但因心儀ssp上智、olr,兩校作風冇srl咁傳統,所以轉網,最終派olr。
男仔真係唔識揀,完全冇方向。除了寶校,間間都話放乙一先有機,就算揀到乙一,填乙二亦難落筆。再講,34網女仔都重有hy、srl做大目標,到底男仔有冇邊間真係可以心目中可定為dream school呢?(女仔我會絕對心儀hy)⋯⋯
唉,感覺好似填一張要負責任的六合彩
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 cameo 的帖子

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、聖匠都接受到。所以入呢區一定要手持 offer,EK 已經有不少史例。
40 網的話,愛德係不少男仔首選,仲有瑪神、荔天、協和,但呢幾間近年已經乙一入唔曬 。放聖安德烈做乙一中嘅機會率頗高。旅小都 OK,但係乙二中嘅機會率應該都係唔多高?乙二可以用基愛止蝕。宣道同聖紀文都或者可以放乙二但係預左功課測驗多。

如果堅持讀津小/官小的話就考慮升小二插班去比較好嘅區/學校。

都係果句,攞左 offer 先去玩,否則 6 月大飛霜。

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 07:21

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、 ...

唉⋯話我歧視我認,其實點解我會考慮34而放棄40呢?有好大原因係我住緊呢區,見到新移民比例係重點。
你建議嘅「遲d」插班、高小轉網嘅機會就應該不會了,以大女經驗下,已經讀得好就唔敢改變,讀得差就冇資格轉校。
而且,我都勁怕升中嗰part,深水埗小學網男仔升中,就等如34升小選校咁,好似想早d搏定遲d搏?
謝謝你提供近年派位資訊又想請教,34男仔都係csk算最多男仔心儀嗎?我睇番csk嗰版,又有用家負評(雖則可能打手),只係有感男仔連揀一間dream school都難合一堂又如何?只知乙一都未必收。謝謝
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

CSK 當然多男仔心儀!合一堂乙二呢幾年中獎機會已經變為零。
另外會否考慮牧愛?雖然新移民係多 d,但係學生出黎質素好好,尤其中文成績。我母校係 Band 1 英中,有好幾個牧愛自行入,成績一直 keep 到好好,中文科係數一數二。班牧愛有幾個係內地出世,但係佢地都好好相處(依家唔咁保證),而且都話老師好好人。可惜位少,同樣要搏。

如果要係新移民同跨區之間做選擇,我願意入新移民多 d 嘅學校。跨區 d 學校好極有限,而且跨區個區份升中都唔夠位分畀 Band 1 生。

你唔考慮轉校的話,唯有自谷成才等升中。

Net 40好多新移民,男仔升中差,band 1得長天同銘賢。

回覆樓主

住左34多年,多左好多b6搬入,又有人借地址,學位不夠,借位多數都是黃大仙觀塘band3,又有兩間女校,男仔選擇好少,真心,要搬可以搬就搬去41抽啦。

cameo 發表於 18-2-5 02:28
本身住緊ssp但完全唔了解呢區小學,升中就知道男仔喺深水埗網麻麻。
因可以考慮搬去34網近外家,小學都係冇 ...
為咗個仔, 要搬就搬去41網, 31網或32網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:01

不是12網嗎

elbar 發表於 18-2-5 14:34
不是12網嗎
如果18區36個小學網任揀, 我唔會建議人搬去12網, 因為升中無選擇, 亦有太多不明朗因素, 尤其係男仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:01

謝謝你們對搬屋的建議。
在我而言,即使由40搬到34,當中原因都是近外家才考慮,子女升學係重要,但我亦絕不能只考慮佢一個升學而作為搬址因素。
始終一家幾口,各人一樣要返工返學方便,租金亦係重點,考慮搬近外家,係更可與年紀漸大嘅雙親有更多照應。所以41或者是大部分家長心儀校網,但在於我處境就不適合、不會考慮了。再謝各位對搬去41的意見。
希望可以有更多34、40的不同意見給我好好消化、作考慮。謝謝

cameo 發表於 18-2-5 14:37
謝謝你們對搬屋的建議。
在我而言,即使由40搬到34,當中原因都是近外家才考慮,子女升學係重要,但我亦絕 ...
41網本身係34網隔離, 其實唔遠

除非你一定要搬去同外家住係同一座大廈/屋苑

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:39
41網本身係34網隔離, 其實唔遠

除非你一定要搬去同外家住係同一座大廈/屋苑

再謝謝你的建議,暫時只想知更多有關34、40校網為主。

cameo 發表於 18-2-5 14:52
再謝謝你的建議,暫時只想知更多有關34、40校網為主。
34網選小學既問題, 睇吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3595904&extra=page%3D3

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:55
34網選小學既問題, 睇吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3595904&extr ...

之前都有睇過。謝謝
暫時只比較34、40。 小學34網難揀,但升中就比40好得多。

cameo 發表於 18-2-5 15:08
之前都有睇過。謝謝
暫時只比較34、40。 小學34網難揀,但升中就比40好得多。

係SSP升中男仔有幾差, 可以睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3598547

如果再唔加番B1中學學額, 相信會有至少30%B1男生入唔到B1中學

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:36
如果18區36個小學網任揀, 我唔會建議人搬去12網, 因為升中無選擇, 亦有太多不明朗因素, 尤其係男仔
...

HK papa, 如果係女仔,你會建議搬去邊個網?41?

回覆樓主

有冇想住考定私校幫補下呢⋯⋯

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 07:21

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、 ...

旅小放乙二一定入唔到呢, 去年乙一入唔曬。應該一向都是乙一入唔曬,因為叩門戰有分兩場: 放榜即日玩111叩玩試。 如果乙一入曬, 就不用搞這一場了。

樓主小朋友邊年升小一?。2015 年後出生率少好多, 中奬機會會大啲呢。
不過40 網勁多新樓新屋村相繼落成........
‹ 上一主題|下一主題