用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見求安慰
go

求意見求安慰 [複製鏈接]

呀囡啱啱出晒k既result。。因為有學校讀緊n。。所以今次target係九龍塘出名小小既學校。。。報左六間。。。結果如下:

崇真。。。。。waiting
學之園。。無2nd in。。。無行
根德園。。waiting
九真。。。。。reject左
培正。。。。。reject左
劍鳴。。。。。waiting

呀囡好慢熱怕羞。。老師問既問題。。。要做既 tast 佢其實全部都識。。。。但就係唔會做。。。就算早左好多去玩去 warm up都無用。。。佢都係唔會同一個陌生既老師講野。。。。in左咁多間之後發現 interview呢個遊戲呀囡唔係咁適合玩。。。。佢跟本唔夠其他小朋友競爭。。。有啲擔心呀囡升小一既時候點。。。因為自己都想比呀囡考直資私小

而家唔知條路應該點安排
   1    0    0    0

like_yan 發表於 18-2-4 22:13
呀囡啱啱出晒k既result。。因為有學校讀緊n。。所以今次target係九龍塘出名小小既學校。。。報左六間。。。 ...

仲讀緊N,小朋友的變化可以好大,唔使擔心,我大女從小不被任何陌生人靠近自己,去學乜都喊多過一個月,到K1……K2……已經變成主動交友,自來熟,行街坐車可以同任何人開口說話……,甚至是她去到那裏都帶動到其他孩子不停說話。不用過早擔心,學校的群體生活會帶給孩子很多改變的。
當個好爸爸

諗定派位條路
諗下搬屋

boyboobee 發表於 18-2-5 00:39
仲讀緊N,小朋友的變化可以好大,唔使擔心,我大女從小不被任何陌生人靠近自己,去學乜都喊多過一個月,到 ...

謝謝你。。。希望我囡都係咁就好

"in左咁多間之後發現 interview呢個遊戲呀囡唔係咁適合玩。。。。佢跟本唔夠其他小朋友競爭" 唔好太快失望。K 面試是緣份遊戲,唔好太上心同懷疑小朋友能力。
聽你講你都只是想試試運氣, 現在間PN 都OK, 咪繼續讀落去,再好好準備小一, 機會是留比有準備的人。再講你考到名幼都不一定考小一考得好。

jimjimjim 發表於 18-2-5 09:03
諗定派位條路
諗下搬屋

因為99湊。。。所以都只會住附近

星星的後裔 發表於 18-2-5 12:44
"in左咁多間之後發現 interview呢個遊戲呀囡唔係咁適合玩。。。。佢跟本唔夠其他小朋友競爭" 唔好太快失望 ...

都啱。。。我都希望呢2年可以令到呀囡無咁怕羞

音樂椅還未完,TT收嘅機會最大。

like_yan 發表於 18-2-5 12:48
都啱。。。我都希望呢2年可以令到呀囡無咁怕羞

大左一定大膽好多。

呀囡啱啱出晒k既result。。因為有學校讀緊n。。所以今次target係九龍塘出名小小既學校。。。報左六間。。。 ...

放心,我個仔見十間(大b,有讀playgroup 同 n,講野正常,面試除左培正喊住入之外,其他都有應老師,但當然未係做得足啦)最初十間全部都唔收。有龍有學券,寫信去兩間求位,結果3間收左,如果真係有心讀,俾啲誠意學校,一定有位既,加油(emoji)(emoji)

回覆樓主:

祟真會有人放的,寫信

littlecarrot111 發表於 18-2-5 15:56
放心,我個仔見十間(大b,有讀playgroup 同 n,講野正常,面試除左培正喊住入之外,其他都有應老師,但當 ...

最終你小朋友讀邊間?

崇真已call咗一轉

照我睇kv最大機會

回覆樓主:

Del

我 , 8月B , 都讀緊明慧 N , 考 K 結果如下...!!

崇真(EPK) >> waiting
根德園 >> reject
培正 >> reject
SC >> waiting

唔得最後打算會再考 YORK 囉 ...!!

大家同是天涯淪落人,我得一間 waiting,其他都 reject,但本身都有一間學校讀緊可以直升。我收到咁嘅成績,我真係想喊,心情十分低落。

但現實就係咁,個小朋友平時已經冇咩特別叻,性格慢熱又被動,佢太細個,我改變唔到佢。我又回頭想,其實小朋友性格,都係遺傳父母,我地細個時都係咁,由佢自由發展啦。

但作為人母,我而家都積極幫佢再搵好學校,報到收為止

回覆 chriskaan 的帖子

根德園有出reject 信?

回覆 jimjimjim 的帖子

係...!!

lollylolly 發表於 18-2-6 11:27
你都只係慢熱怕醜,我小朋友係慢熱怕醜加唔合心意即刻爆喊,面試時.......唉!我都搵梗啲地方搞搞佢 ...

加油

而家我都同呀囡報左啲興趣班。。。希望佢大膽啲

chriskaan 發表於 18-2-6 18:28
我 , 8月B , 都讀緊明慧 N , 考 K 結果如下...!!

崇真(EPK) >> waiting

大家都加油
‹ 上一主題|下一主題