用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 隨機編號次序到底有沒關抽獎事?
go

隨機編號次序到底有沒關抽獎事? [複製鏈接]

選校表格須知中寫到,根據父母的選擇及兒童的隨機編號次序派位,我理解就是,編號是每個小朋友唔同,但是都有前後,抽獎,抽是手上拿到的編號前唔前,大家都唔知手上編號前唔前,但是number前的,應該機會大,次序是有影響的,如果A的編號01同B編號02,如果揀同一間學校,A會中獎先
   1    0    0    0

The application number is random, and the draw is random. The number should not affect the chance at all.

AndrewHo_FB 發表於 18-2-4 20:07
The application number is random, and the draw is random. The number should not affect the chance at ...

號碼是隨機,但是抽簽是按編號順序,上面寫住按次序,我都想打亂,我號碼今日睇好後

抽籤的隨機號碼係電腦set 出來,冇人睇到知道,你點會睇到?申請表那個號碼只是申請號碼同排先後冇關係

KWBN 發表於 18-2-4 20:27
抽籤的隨機號碼係電腦set 出來,冇人睇到知道,你點會睇到?申請表那個號碼只是申請號碼同排先後冇關係 ...

因為今日在派表中心看到由第一組到最後的後碼,都是由前到後,就算機派,都有前後,只是想知,到底是打亂派訂順著號碼順序派

355441773 發表於 18-2-4 21:32
因為今日在派表中心看到由第一組到最後的後碼,都是由前到後,就算機派,都有前後,只是想知,到底是打亂 ...
我理解係:所有申請的小朋友都有一個電腦jam出的隨機號碼, 然後按照號碼的次序及所選的學校作出派位, 例如你第一選擇A校, 你的隨機號碼就會在A校根據大小排隊, 其他學校也是如此安排, 假如A校有50個位, 在該校排最先嗰50就會有學位, 第51位會去佢的第二選擇學校再排隊, 冇位再去第三選擇........派表中心或者申請表上號碼同派位抽簽沒有關係

KWBN 發表於 18-2-4 21:52
我理解係:所有申請的小朋友都有一個電腦jam出的隨機號碼, 然後按照號碼的次序及所選的學校作出派位, 例如 ...

同我理解差唔多,但是就是我意思,70個位,假如100個人填msc 按第一誌願得隨機號碼前後排隊,前70 個人得no 就中獎,系這個意思嗎

355441773 發表於 18-2-4 22:01
電腦抽五十個no 再排序,是這個意思嗎
我的理解係: 例如有1000 份申請表, 又例如電腦所出的隨機號碼是1-1000, 隨機分配給每份申請表, A校有5個位, 你的隨機號碼是190, 你第一選擇A校, 而選擇A校共有10申請, 當隨機號碼分別是1,35, 67,89,190, 357, 450, 789, 890,900,你排A校第5位, 你派到有A校學位, 排你之後357之後那5個就冇位

355441773 發表於 18-2-4 22:01

同我理解差唔多,但是就是我意思,70個位,假如100個人填m ...
正確

KWBN 發表於 18-2-4 21:52
我理解係:所有申請的小朋友都有一個電腦jam出的隨機號碼, 然後按照號碼的次序及所選的學校作出派位, 例如 ...

應該係每個學生既random no gen出黎之後就當果班學生跟次序排隊揀學校, 甲部係全港排, 乙部係本區排! 當喇叭有8個位喺甲部, 你排第10, 但前面9個都係女仔, 咁都中到誇區甲1喇!!

KWBN 發表於 18-2-4 22:15
我的理解係: 例如有1000 份申請表, 又例如電腦所出的隨機號碼是1-1000, 隨機分配給每份申請表, A校有5個位, ...

所以,我意思就是,隨機號碼得前後,是有關,只是這隨機號碼是交表後又多一個隨機號碼去派,定是按宜家號碼派,所以先有順序得問題

KWBN 發表於 18-2-4 22:16
正確

如果是,在填佐第一誌願的在果間學校又出多次隨機編號,咁就明啦

355441773 發表於 18-2-4 22:21
所以,我意思就是,隨機號碼得前後,是有關,只是這隨機號碼是交表後又多一個隨機號碼去派,定是按宜家號 ...
每份申請表得一個隨機號碼, 仲係電腦自動gen 出來, 所以大家都唔會知

cattz288 發表於 18-2-4 22:17
應該係每個學生既random no gen出黎之後就當果班學生跟次序排隊揀學校, 甲部係全港排, 乙部係本區排! 當喇 ...
呢個太複雜, 樓主會更混亂

KWBN 發表於 18-2-4 22:29
每份申請表得一個隨機號碼, 仲係電腦自動gen 出來, 所以大家都唔會知

這個我都是咁認為,大家是唔知號碼
所以,唔關拿表的事,表是隨機得
我疑問是這個編號就算隨機,也有前後,只有電腦知

KWBN 發表於 18-2-4 22:32
呢個太複雜, 樓主會更混亂

教署果張光碟有講, 不過無分甲乙部啫!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題