用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇JM仔女今年入讀英國Kingswood School可以交流下呢? ...
go

有冇JM仔女今年入讀英國Kingswood School可以交流下呢?

有冇JM仔女今年入讀英國Kingswood School 可以交流下呢?

superworm 發表於 18-2-4 00:24
有冇JM仔女今年入讀英國Kingswood School 可以交流下呢?

我仔打算報2019入學

superworm 發表於 18-2-4 00:24

中四幾錢一年?

我小朋友在9/17入讀Kingswood Pre School, 跟Senior School 的家長和學生交流中,認識到Kingswood 是間照顧得宜和沒什麼bully 事件發生的中學。我仔告訴我有很多星期六或日的出外活動中都會跟埋D 哥哥姐姐一起出㚈,他們都很nice。

回覆 do-re-me 的帖子

Kingswood 學校網站可以check 到

JoannMok 發表於 18-2-15 08:06
我小朋友在9/17入讀Kingswood Pre School, 跟Senior School 的家長和學生交流中,認識到Kingswood 是間照顧 ...

你好!
我小朋友今年會入讀Kingswood School sixth form,想問下你小朋友用咩方法由機場到學校?canteen食物質素可以嗎?
謝謝回覆!

JoannMok 發表於 18-2-15 08:06
我小朋友在9/17入讀Kingswood Pre School, 跟Senior School 的家長和學生交流中,認識到Kingswood 是間照顧 ...

真不錯

回覆 superworm 的帖子

據我所知Senior school 有9位香港的學生,他們會group 埋一起買機票和book 車去機場和回校的。如果你有需要,我可以幫你取得他們同意後,將他們的聯絡方式pm 給你。至於食物呢,我仔說不是太差,但各人口味不同,所以很難説出來怎麼樣。

回覆 Vivis 的帖子

其實,我個人覺得Kingswood 是不錯的學校。

JoannMok 發表於 18-2-16 20:37

據我所知Senior school 有9位香港的學生,他們會group 埋一起買機票和book 車去機 ...

好呀麻煩哂你!
我第一次送小朋友出國讀書,咩都唔太清楚,其實連揀學校都無咩頭緒,誤打誤撞小朋友入到kingswood,好彩聽你講間學校都唔錯⋯

其實都是Agent 推薦Kingswood 給我小朋友,再加上我有出席Kingswood 在香港舉行的簡介會和跟由Year 7 讀至Sixth form 的哥哥和家長傾計,得知校內的學習和boarding 生活情況,所以最後都幫小朋友選了入讀Kingswood Pre School. 這個學期,因為Pre School 校長需要做個腳部手術,所以Senior School 校長兼顧埋Pre School 校長職務,據我小朋友説Mr Simon Morris 是一個很nice 的人,他會跟他們傾計和指導他們的功課,有二次發生我小朋友英文發音不正確,他會即時指出和糾正錯誤的。 而且由London 去bath 再上學校真是很方便的。Kingswood 校園很大,週邊有個很大的公園,附近是民居,環境不錯啊。你小朋友是sixth form, 如要去Bath 市中心買野,行落山只需20-30分鐘。

superworm 發表於 18-2-16 22:27
好呀麻煩哂你!
我第一次送小朋友出國讀書,咩都唔太清楚,其實連揀學校都無咩頭緒,誤打誤 ...

請問難考入嗎?

因我小朋友是在Pre School 讀Year 6, 然後參加Year 7 entrance exam的, 我仔告訴我不太難啊!

随着年级的遞增,考试的難度会提高。

JoannMok 發表於 18-2-17 08:48

因我小朋友是在Pre School 讀Year 6, 然後參加Year 7 entrance exam的, 我仔告訴我不 ...

謝謝您

spiderlily 發表於 18-2-17 10:20

随着年级的遞增,考试的難度会提高。

謝謝您

JoannMok 發表於 18-2-16 23:07

其實都是Agent 推薦Kingswood 給我小朋友,再加上我有出席Kingswood 在香港舉行的 ...

謝謝你寶貴的資料

Vivis 發表於 18-2-17 02:02
請問難考入嗎?

我小朋友都話考sixth form不太難。
筆試考佢想A Level讀嘅科同英文卷,而面試係見校長,都係輕鬆傾計,無好似其他學校咁問邏輯數理題。

superworm 發表於 18-2-18 00:03
我小朋友都話考sixth form不太難。
筆試考佢想A Level讀嘅科同英文卷,而面試係見校長,都係輕鬆傾計,無 ...

請問是否在香港面試?謝謝

Vivis 發表於 18-2-18 12:23
請問是否在香港面試?謝謝

對啊