用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎放榜流程
樓主: Penipony
go

大抽獎放榜流程   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-2-5 15:30
你預訂邊幾間叩門學校。

印定足夠數量既個人檔案,叩門信,其他叩門資料等等。 各放入雞皮紙袋。

要否profilio, cert 等資料?

CCelia 發表於 18-2-5 17:51
要否profilio, cert 等資料?

portfolio 同 cert, 都係申請表以外既附加資料,放咩嘢睇你心水。好難係呢度盡言。

有樣野你要留意,叩門唔係個個有得見,所以如何吸引學校CALL 你 IN 係重中之重。所以資料又長又臭是大忌。

edmond96 發表於 18-2-5 17:51
"簽左名先俾你睇" 應該係教育處工作指引

簽左名先俾睇,當然係指引。

但遮遮掩掩怕人瞄到,可能係有先列麻煩人唔認數。

retriever 發表於 18-2-5 15:30
你預訂邊幾間叩門學校。

印定足夠數量既個人檔案,叩門信,其他叩門資料等等。 各放入雞皮紙袋。

請問這些資料是否到時親身交去想叩門的學校呢?謝謝

Charlotte_mom 發表於 18-2-4 12:11
我會即做,有學校即日下午已面試
一早已制定派乙2、3;派得差;派得勁差叩門策略同文件同路線
雖然話誠意 ...

謝謝板主提示

醒目開學勳章 王國長老

szelau123 發表於 18-2-6 08:17

多數學校有公開程序,跟學校程序做(表呀、資料呀),一般到時有專人收野check野,排下等下預半粒鐘唔少得
有學校無公開程序,到時門口放個箱,擺低就閃(預早知道到時搭車兜到去叫司等等就走得),寄去亦可
只有非常少數學校講明唔收叩門

Charlotte_mom 發表於 18-2-6 08:23
多數學校有公開程序,跟學校程序做(表呀、資料呀),一般到時有專人收野check野,排下等下預半粒鐘唔少得 ...

謝謝

szelau123 發表於 18-2-6 08:17

有些學校有好正式程序叩門,派籌,收表,老師查資齊唔齊。呢D 甚至有申請派或預早下載。

有D 名校鬼祟D。 放個A4 箱,你自己丟個雞皮紙袋。內容隨你自己心意。

不少學校, 早在大抽獎結果公佈前就會公佈叩門既安排 (通常5月開始要留意), 而且亦大不少會在結果公佈前就接受叩門申請

隨著近年升小人數上升, 不少學校都開始揀人去見, 而且叩要面試大多集中在一/兩週, 所以不妨多報幾間, 增加選擇/機會 (因為不少學校會撞期).

同時亦要留意, 有個別學校, 係叩門當天才派叩門表和收表, 亦有學校係限量收取叩門表 (如收咗300份就截龍, 不再收表)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

總之唔懶得,5月左右做家功課準備定。要印就印定要填就填定
我果時幫我姨甥plan,係制定情況ABC路線,自己上google map走一轉,搵定人渣車。由最大機會(111)開始交-區內心水-順路-隔離區000
一早印定pack定,士啤公文袋信封郵票,文房四寶膠folder証件相,一個走佬袋走天涯
當然亦一早8定邊度有影印舖啦

Charlotte_mom 發表於 18-2-6 09:32
總之唔懶得,5月左右做家功課準備定。要印就印定要填就填定
我果時幫我姨甥plan,係制定情況ABC路線,自己 ...

當年大抽獎前我都交咗6-8份叩門表去本區和他區既小學, 原本諗定大抽獎公佈後有需要再交多4-5份

不過最後好彩唔駛再交
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

當年預worst case中寶,會叩晒附近區十幾廿間
結果中乙二,叩5間(其中4間係本區,乙一只能揀一間),一間區外都心儀;只有2間有得面試;叩返乙一,都算驚心動魄

表已經交了 !

當日之前, 梗係準備做前期工作
去想叩學校校網, 睇定/準備定叩門資料,
跟學校指示一份一份一間準備好 !
搵定放榜學校附近有無影印店及開門時間
到取完表,即影印,夾好對齊資料,去交叩門申請 !

到放榜日, 食個靚早餐, 去取表 !
我的冒C填表方式,預左唔中一, 一定去左唔知邊到, 要叩

取完, 定一定心神, 決定最後交邊間 !

坐下, 計劃點交表順路D ,分頭行事!

retriever 發表於 18-2-6 09:14
有些學校有好正式程序叩門,派籌,收表,老師查資齊唔齊。呢D 甚至有申請派或預早下載。

有D 名校鬼祟D。 ...

謝謝有用資料

hkpapa852 發表於 18-2-6 09:21
不少學校, 早在大抽獎結果公佈前就會公佈叩門既安排 (通常5月開始要留意), 而且亦大不少會在結果公佈前就接 ...

謝謝papa

hkpapa852 發表於 18-2-6 09:48
當年大抽獎前我都交咗6-8份叩門表去本區和他區既小學, 原本諗定大抽獎公佈後有需要再交多4-5份

不過最後 ...

有咁多間值得去叩門?~~~

hkpapa852 發表於 18-2-6 09:21
不少學校, 早在大抽獎結果公佈前就會公佈叩門既安排 (通常5月開始要留意), 而且亦大不少會在結果公佈前就接 ...

邊間學校要5月留意?

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-2-7 11:55
有咁多間值得去叩門?~~~

唔奇啊!乙一揀一間,自然放棄3、4間,咁如果中乙二已經要叩4、5間了(我叩5間得2間有回音咋,邊有咁易中)。如果派得唔好,真係廿間都有份

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 12:03
唔奇啊!乙一揀一間,自然放棄3、4間,咁如果中乙二已經要叩4、5間了(我叩5間得2間有回音咋,邊有咁易中 ...

可能我哋太求其,又或者無爭得咁利害,有書讀就得,放棄左軒小自行位,都無去統一了~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-2-7 12:09
可能我哋太求其,又或者無爭得咁利害,有書讀就得,放棄左軒小自行位,都無去統一了~~~
...

即係軒小定唔軒小?有軒小仲叩咩鬼
‹ 上一主題|下一主題