用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊度可以集合到有加位的小學同埋數量? ...
go

邊度可以集合到有加位的小學同埋數量? [複製鏈接]

小弟收集左政府的PDF, 有上年的自行收生數目同埋而家的統一派位數目。
但係有好幾間學校的 統一派位數 > (自行收生 X 2),雖然知呢類有加位, 但係唔知加幾多。
咁樣我就計唔出呢間學校的甲部同乙部預計數。

有冇高手知邊度有?整埋我就可以出咁的EXCEL

拔萃小學

False

喇沙小學

False

0    0    0    0

回覆 sunny_guy_cb 的帖子

麻煩您先出40網來研究下先

40網係最多加位的區, 所以我手上的資料都不準。

回覆 sunny_guy_cb 的帖子

好的,唔該曬

sunny_guy_cb 發表於 18-2-2 23:59
小弟收集左政府的PDF, 有上年的自行收生數目同埋而家的統一派位數目。
但係有好幾間學校的 統一派位數 > ( ...

你想整嚟做乜呢?

可以參考吓schooland.hk,呢個網站既學位統計比較準確。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

schooland 要一個一個點入去抄,太慢喇。
除非佢有出API

用來做咩?
我手上資料估算自行收生全港約23000
大抽獎空位有約26000
而2012出生小孩超過90000
所以今年都幾大鑊

我仲會分埋區, 估計特別甲部較有機會的學校

回覆樓主:

好多雙非唔係香港讀書

回覆 sangria 的帖子

睇到,起碼3萬都唔會,落3千都夠影嚮大局。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

暫定統一派位數字只作參考。每區都有學校有位加班,未到正式出派位數字都未知超成點。例如坪石宣基寫40,但舊年夠膽死派3xx人入去
一般競爭大嘅學校,一早收夠人無咩位加,就算夾粗一班加3個,5班加夠15個,甲部多出嘅亦只係1.5個位而已,影響有限
‹ 上一主題|下一主題