用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Biomed
樓主: worriemama
go

Biomed  

worriemama 發表於 18-2-12 17:08
其實問過小女,佢自己唔係咁喜歡做research。

如果唔想做 research ,點解會想讀 biomed ?
理科其實將來都會想做 research ( 由 master 上 ),一係就教書 ( eg 教中學 ),入企業做 sales 。
當然,都有人再轉陣讀 law 之類。

worriemama 發表於 18-2-21 10:20
She said teaching approach different, she likes the approach of CU more.  She did not tell me too m ...

IB 學生,多數喜歡 CU ,我和兩孩子傾過,佢地都可以分析話我知。
佢地咁大個,又有返咁上下成績,會思考過。

PS "兩孩子" 指人地仔女,非我自己仔女。

worriemama 發表於 18-2-21 13:00
回覆 chickchick 的帖子

沒有condition 吖。condition咪就係要攞到張IB cert。

謝謝你的資料. 很有用呢.

我也有聽過IB尖子喜歡CU medi多於HKU的. 終點是醫生的licence, 那所大學也一樣,最緊要女兒enjoy整個學習生涯呢.

worriemama 發表於 18-2-21 13:05
佢收到offer會通知我。然後我恭喜佢,就係咁了
可能她不想妳有壓力. 如果進入了醫學院後, 咨詢會更接近零.

worriemama 發表於 18-2-21 13:04
其實我真係乜都唔知,因為我囡住宿舍,我幾個月先見佢一次。無通電話,只靠whatsapp,佢選擇性回答我問題, ...
其實咪幾好, 你個女咁有主見, 再者家長嘅睇法未必合佢哋心水,  雖然我都明白家長嘅心情同想法, 最緊要佢哋喜歡,  因為始終讀果個係佢自己.  另真係喎, IB生確實係特別 prefer CU.

nintendo 發表於 18-2-21 12:01
IB 學生,多數喜歡 CU ,我和兩孩子傾過,佢地都可以分析話我知。
佢地咁大個,又有返咁上下成績,會思考 ...

其實百年老店真係要好好檢討一下,點解較獨立思考的學生,會唔簡佢!

我們一班朋友以前講笑,沙皇是無間道,身在曹營心在漢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

worriemama 發表於 18-2-21 13:04
其實我真係乜都唔知,因為我囡住宿舍,我幾個月先見佢一次。無通電話,只靠whatsapp,佢選擇性回答我問題, ...
你囡囡是否讀 LxCUxC? 難怪有咁強嘅主見和自己一手一腳搞掂曬的決心。一來這是它們學生嘅特質,二來學校和同學間所提供嘅支援和意見已是足夠的。但係我就唔同意這觀點:
“佢話如果HKU MEDI收佢的話,咁CU medi都一定會收。”

無論如何,我相信佢最後會得到佢想要嘅嘢。到時佢會更開心、因為始終都係自己決定,自己實踐自己嘅夢想。所以你唔需要為佢擔心咁多。

“佢話如果HKU MEDI收佢的話,咁CU medi都一定會收。”

我相信佢係指 conditional offer 個分數
HKU Medi 個 conditional offer 收生分數 always set 高過 CU Med 一分咁若計分數, 如HKU Medi 都夠分, CU Medi 都一定收(單睇分數)

回覆 mansdom 的帖子

That is the tricky area of playing "conditional offer" game. What if HKU like you (giving you CO), you got the IB point and you get in (but sorry you never applied HKU). While CU not like you (and not giving you CO), no matter how high your IB point is, you still not get in CU. Just like if you didn't get Oxbridge CO, you still can't get in with 45 points (unless you reapply again next year). That is why I said "如果HKU MEDI收佢的話,咁CU medi都一定會收。" is not absolutely true in her daughter case. Remember, giving out CO in Non-Jupas application is not fully rely on one's PG. There is consideration of mix condition of one's application.

回覆 worriemama 的帖子

All the best.