用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "以為培基111先可以叩門" 中伏揮手區 ...
go

"以為培基111先可以叩門" 中伏揮手區

撞鬼, 做咩咁多人娖為培基小學要111先可以扣門??
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20161122/s00005/1479751046975

培基小學黃清江校長

黃校長表示,該校的叩門開放予全港學生,他明白叩門階段時家長心情都十分焦急,所以不會要求只有「111」的申請人才能叩門。不過當遇到兩個考生表現相若時,便會考慮他們是否填該校為「111」。問到若小朋友已有不少直資和私立學位在手,來叩門時會否獲加分或減分?黃校長說﹕「我們沒有刻意問學生這方面的資料,但往往去到最後關頭,例如在二選一的情况下,我們都會向考生就讀的幼稚園查問意見,經驗告訴我們,幼稚園校長多會通知我們考生獲取錄的情况,往往會推薦統一派位派得較差而又沒有其他學位在手的同學。」

非「111」也應嘗試叩門

http://www.edb.gov.hk/.../school-lists/2018canet-91.pdf

91校網衛剩餘抽獎學額係1268, 計埋借位1468,

培基得40個位

其他一線: 沙呂63, 一呂63, 一胡54, 朱小61

穩陣D: 梁小85,
蕭小71,沙胡67

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實好多學校都講到一定要,但絕對唔收只得好少

mrwong39 發表於 18-2-2 10:45
撞鬼, 做咩咁多人娖為培基小學要111先可以扣門??
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/ ...

其實佢咁多年都唔使111。

CCelia 發表於 18-2-2 10:57
其實佢咁多年都唔使111。
所以唔明點解今年會咁傳, 害人浪費左111

其實好多學校話 111,但係到時候遇到個叻嘅學生,就唔會理是否 111。

noverzero    發表於 18-2-2 11:19

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-2-2 11:13
其實好多學校話 111,但係到時候遇到個叻嘅學生,就唔會理是否 111。

講極家長唔信,無辦法

回覆 Charlotte_mom 的帖子

又或者咁講,真係叻嘅,111、000 都有叩門。唔夠叻嘅,唯有指望個 111 可以打動下校長。

回覆樓主

但據傳111是最起碼的敲門磚,無111根本就無得見,試問點再看小朋友實力呢?

vpo0615    發表於 18-2-2 15:01

1998Ruby1998 發表於 18-2-2 11:48
回覆 Charlotte_mom 的帖子

又或者咁講,真係叻嘅,111、000 都有叩門。唔夠叻嘅,唯有指望個 111 可以打 ...

除非係名幼,唔係學校點知小朋友叻定唔叻,去俾個機會佢去扣門? 唔通學校睇 cert? 但又會 loop 返轉頭,cert 對升小一重唔重要? EK 十個著九個都話唔重要。

醒目開學勳章 王國長老

積奇百事 發表於 18-2-2 12:30
除非係名幼,唔係學校點知小朋友叻定唔叻,去俾個機會佢去扣門? 唔通學校睇 cert? 但又會 loop 返轉頭,ce ...

你問我,我從來無話唔重要。我成日話唔為張cert都為增值自己啦。岩岩講做portfolio我都係咁講。如果你覺得家庭合照最重要,隨便擺多d,我就一定擺award and achievements
有d學校先入為主,咩幼稚園咩水平心中已經有數。某d小學只為某d幼稚園特別開一場簡介會亦唔係新鮮事
以我姨甥叩果間為例,111有得見,非111揀黎見。用咩揀心照啦,唔睇portfolio唔通睇相?最後取錄嘅111確有優先,但非111亦有取錄
咁家長幾有信心一個打幾十個先?唔好傻到以為111真係好強得架。學我妹話齋,學校收左百幾個全1啦⋯⋯

mrwong39 發表於 18-2-2 11:01
所以唔明點解今年會咁傳, 害人浪費左111

係你學校校長講?

積奇百事 發表於 18-2-2 12:30
除非係名幼,唔係學校點知小朋友叻定唔叻,去俾個機會佢去扣門? 唔通學校睇 cert? 但又會 loop 返轉頭,ce ...
如果小朋友係人中龍鳳, 鶴立雞群的話, 真係可以坐喺度, 乜都唔做. 否則, 我會話考cert.嘅過程同張cert.都重要.

回覆樓主

培基應該咁多年都無話過需要三條一,我000有得叩呀,依兩年的事。兩間呂明才先比較睇重叩門者的誠意和決心(即1-1-1)。

另外,校外證書對考直私唔太重要,因有報就有面試機會;但對叩門頗有影響力,關乎你能否被shortlisted ...

Charlotte_mom 發表於 18-2-2 13:14
你問我,我從來無話唔重要。我成日話唔為張cert都為增值自己啦。岩岩講做portfolio我都係咁講。如果你覺得 ...

我只係想帶出,好多人成日講無用概野,亦有佢一定作用。唔需要太神化,亦唔好忽略。就算小朋友真係叻到識飛,都要有方法話比校長知先有用,如果連閘都入唔到,講乜都係唗氣。

積奇百事 發表於 18-2-2 14:54
我只係想帶出,好多人成日講無用概野,亦有佢一定作用。唔需要太神化,亦唔好忽略。就算小朋友真係叻到識 ...

如果揀同學嚟in, cert 一定有用。

你估扣門易,呢間十分精英制,俾你有機扣,都未必扣到

扣門時又玩野,上午排隊攞籌,下午才交到表

😱😱😱😰😰

回覆樓主:

從來都冇講過要111。我仔當年000叩入,不過校長當年簡介會講過如果同分情況下,會先考慮111的考生。

培基一D吾軽鬆
精英主義

今年小一無通知
10月就突擊測驗
D卷又深
考試前中文默書温40個詞語
英數跟吾上,高年班用返中文
吾係精英就......

vpo0615    發表於 18-2-8 16:54